Borç tavanı krizi sürüyor: ABD temerrüde mi giriyor?

Borç tavanı krizi sürüyor: ABD temerrüde mi giriyor?

Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi ekip borç tavanı görüşmelerinde ilerleme olmadığını söylüyor.

A+A-

Cuma günü Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi Kongre müzakerecileri arasında federal hükümetin 31.4 trilyon dolarlık borç tavanının yükseltilmesi konusunda yapılan ikinci toplantı, her iki tarafın da herhangi bir ilerleme kaydetmemesi ve yeni bir toplantı yapılmaması nedeniyle sona erdi.

Hazine Bakanlığı'nın federal hükümetin tüm borçlarını ödeyemeyebileceği uyarısında bulunduğu 1 Haziran'a iki haftadan az bir süre kala, birkaç saatliğine kesilen sert görüşmelerle geçen bir günün sonunda geldi. Bu da bir temerrüdü tetikleyebilir.

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi'ni kontrol eden Cumhuriyetçilerle "ciddi farklılıkların" devam ettiğini kabul ederken, Başkan Joe Biden hala bir temerrütten kaçınılabileceğine inandığını söyledi.

Biden, G7 liderlerinin toplantısına katılmak üzere bulunduğu Japonya'nın Hiroşima kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hala temerrütten kaçınabileceğimize ve iyi bir şeyler yapabileceğimize inanıyorum" dedi.

Cumhuriyetçiler, keskin harcama kesintileri üzerinde anlaşmaya varılmadan federal hükümetin borçlanma limitinde bir artışı onaylamayacaklarını söylediler.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre daha önce yine Hiroşima'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu konularda taraflar arasında gerçek ... farklılıklar olmaya devam ediyor" dedi.

Görüşmelerin başındaki Cumhuriyetçi Cuma günü herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Cumhuriyetçi Temsilci Garret Graves, Beyaz Saray yetkilileriyle Kongre Binası'nda gerçekleştirdiği ikinci kısa toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Nerede olduğumuzu ve nerede olmamız gerektiğini çok samimi bir şekilde konuştuk" dedi.

"Bu gece bir müzakere yapılmadı" diyen Graves, bir sonraki toplantının zamanının belirlenmediğini de sözlerine ekledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin ABD hükümetinin açık harcamalarının ve hızla artan borcunun "yörüngesini" değiştirme konusunda ilerleme kaydedilmesi gerektiği yönündeki sözlerini yineledi.

McCarthy, "Bir önceki yıla göre daha az harcama yapmamız gerekiyor" dedi.

Görüşmeler Biden'ın Japonya'da dünya güçleriyle yapacağı toplantının önüne geçti.

İkinci bir Cumhuriyetçi müzakereci, Temsilci Patrick McHenry, iki tarafın McCarthy'nin bu hafta sonu bir anlaşmaya varma hedefine ulaşabileceğinden emin olmadığını ve bu anlaşmanın önümüzdeki günlerde Kongre'nin onayına sunulabileceğini söyledi.

Beyaz Saray kıdemli danışmanı Steve Ricchetti gazetecilere görüşmeleri "değerlendirmediğini" söyleyerek toplantı odasından ayrıldı.

Cuma günü erken saatlerde yapılan bir toplantı, McCarthy'nin gazetecilere Beyaz Saray'dan Cumhuriyetçilerin taleplerine yönelik herhangi bir "hareket" olmadığını söylemesiyle aniden sona erdi.

ABD hisse senetleri, müzakerelerin durduğuna dair haberlerin ardından haftayı düşüşle kapattı.

Cumhuriyetçiler, daha önce milletvekilleri tarafından onaylanan harcama ve vergi kesintilerinin maliyetlerini karşılamak için düzenli olarak ihtiyaç duyulan, hükümetin kendi koyduğu borçlanma limitinin artırılması karşılığında keskin harcama kesintileri için bastırıyor.

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisini 222-213 farkla kontrol ederken, Biden'ın Demokratları 51-49 Senato çoğunluğuna sahip, bu da her iki meclisten de geçecek yeterli oyu bulacak bir anlaşmayla iğneyi geçirmeyi zorlaştırıyor.

Demokratlar harcamaların bu yılki seviyelerde sabit tutulması için bastırırken, Cumhuriyetçiler 2022 seviyelerine dönülmesini istiyor. Geçen ay Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bir plan, gelecek yıl hükümet harcamalarının geniş bir bölümünü %8 oranında azaltacak.

Bu planda hangi harcamaların kesileceği belirtilmiyor, ancak bazı Cumhuriyetçiler askeri ve gazi programlarını koruyacaklarını söylediler. Demokratlar bunun eğitim ve kolluk kuvvetleri gibi yerel programlarda ortalama en az %22'lik bir kesintiye neden olacağını söylerken, üst düzey Cumhuriyetçiler bu rakama itiraz etmedi.

Bazı Cumhuriyetçiler Biden'ı görüşmelerin kilit bir noktasında Japonya'ya gittiği için eleştirdi.

Biden ve McCarthy yılın büyük bir bölümünü Beyaz Saray'ın borç tavanının koşulsuz olarak "temiz" bir şekilde arttırılmasında ısrar etmesiyle çıkmaza girerek geçirdi. Cumhuriyetçiler ise sadece harcamaları kısan bir anlaşmaya oy vereceklerini söylediler.

Beyaz Saray'ın Yönetim ve Bütçe Ofisi Direktörü Shalanda Young ve Ricchetti tarafından temsil edildiği iki yönlü görüşmeler konusunda anlaştılar. McCarthy ise Graves ve McHenry tarafından temsil edildi.

Cumhuriyetçiler sert bir tavır takındı. Perşembe günü Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu, Senato'yu, 10 yıllık keskin harcama kesintileri karşılığında limiti Mart ayına kadar yükseltecek olan ve Temsilciler Meclisi'nde daha önce kabul edilen tasarıyı oylamaya çağırdı.

Temsilciler Meclisi ve Senato Demokratları, düşük gelirli Amerikalılara yönelik bazı federal yardım programları için yeni çalışma şartlarının görüşmelere dahil edilmesine ilişkin endişelerini dile getirdiler.

Ülke en son 2011 yılında temerrüde bu kadar yaklaşmıştı; o zaman da Demokrat bir başkan ve Senato ile Cumhuriyetçi bir Meclis vardı.

Kongre sonunda temerrüdü önledi, ancak ekonomi, ABD'nin en üst düzey kredi notunun ilk kez düşürülmesi ve büyük bir hisse senedi satışı da dahil olmak üzere ağır şoklara maruz kaldı.

İlgili Haberler