AB’nin kaderi bugรผn oylanฤฑyor

Brexit oylamasฤฑ bugรผn; AB liderleri ฤฐngiltere'ye son kez 'kalฤฑn' รงaฤŸrฤฑsฤฑ yaptฤฑ
AB'nin kaderi bugรผn oylanฤฑyor Borsatek

BirleลŸik Krallฤฑk (ฤฐngiltere) bugรผn ABโ€™de kalฤฑp kalmama konusunda referanduma gidiyor. 46.5 milyon seรงmenin bulunduฤŸu ฤฐngiltereโ€™de sandฤฑktan ne sonuรง รงฤฑkarsa รงฤฑksฤฑn AB aรงฤฑsฤฑndan hiรงbir ลŸey eskisi gibi olmayacayaฤŸฤฑ belirtiliyor. ABโ€™yi deฤŸiลŸim bekliyor. Bu nedenle baลŸta Almanya BaลŸbakanฤฑ Merkel ve Fransa CumhurbaลŸkanฤฑ Hollande ile AB liderleri dรผn bir kez daha โ€˜ABโ€™de kalฤฑn รงaฤŸrฤฑsฤฑโ€™ yaptฤฑ.

AB’nin kaderi bugรผn oylanฤฑyor 

ฤฐngiltere’nin Avrupa BirliฤŸi รผyeliฤŸi konusunda bugรผn dรผzenleyeceฤŸi referandum sadece bu รผlkenin deฤŸil tรผm Avrupa projesinin geleceฤŸini etkileme potansiyeline sahip. Referandumdan รงฤฑkan sonuรง ne olursa olsun AB aรงฤฑsฤฑndan deฤŸiลŸim kaรงฤฑnฤฑlmaz hale gelecek. Hรผrriyet’ten Gรผven ร–zalp’ฤฑn haberine gรถre, bu deฤŸiลŸimin hฤฑzฤฑnฤฑ ve boyutunu ise referandumun sonucu belirleyecek. ฤฐngiltereโ€™nin ABโ€™de kalma kararฤฑ almasฤฑ durumunda yumuลŸak ve daha yavaลŸ deฤŸiลŸim sรผreci, ABโ€™den รงฤฑkฤฑลŸ (Brexit) kararฤฑ almasฤฑ halinde ise daha hฤฑzlฤฑ ve radikal deฤŸiลŸim yaลŸanacak.

‘Kalma’ kararฤฑ รงฤฑkarsa

ฤฐngiltereโ€™nin ABโ€™de kalmasฤฑ halinde bu kararฤฑn โ€˜az farkla mฤฑ รงok farkla mฤฑโ€™ alฤฑndฤฑฤŸฤฑ belirleyici olacak. Her iki durumda da ABโ€™de bazฤฑ deฤŸiลŸimler yaลŸanacak olsa da nรผanslarฤฑ oy farkฤฑ etkileyecek. Muhtemel geliลŸmeler ลŸรถyle:

Fark az olursa: ฤฐngiltere BaลŸbakanฤฑ David Cameronโ€™ฤฑn ลŸubat ayฤฑnda AB ile yรผrรผttรผฤŸรผ ve Euro Bรถlgesi, ekonomik yรถnetiลŸim, rekabet, egemenlik ve serbest dolaลŸฤฑm ayaklarฤฑ รผzerine oturttuฤŸu mรผzakerelerde varฤฑlan anlaลŸmanฤฑn unsurlarฤฑ hayata geรงirilmeye baลŸlanฤฑr. ABโ€™de kalma kararฤฑ รงok farkla alฤฑnฤฑrsa bu unsurlar daha hฤฑzlฤฑ ve daha az direnรงle karลŸฤฑlaลŸฤฑlarak devreye sokulur. Karar az farkla รงฤฑkarsa sรผreรง daha yavaลŸ iลŸleyebilir. ฤฐngiltereโ€™nin AB ile vardฤฑฤŸฤฑ anlaลŸma diฤŸer รผlkeler tarafฤฑndan da talep edilmeye baลŸlanabilir. Bu durumda AB belli adฤฑmlar atmak zorunda kalabilir. ฤฐngiltereโ€™nin geniลŸleme konusunun da aralarฤฑnda olduฤŸu bazฤฑ politikalarฤฑnฤฑ gรถzden geรงirmesi kaรงฤฑnฤฑlmaz olabilir. Mevcut yaklaลŸฤฑmlarฤฑndan daha sert politika izleyebilir.

Fark รงok olursa: Seรงmen aรงฤฑk arayla ABโ€™de kalma kararฤฑ alฤฑrsa ฤฐngiltere mevcut politikasฤฑnฤฑ sรผrdรผrรผlebilir. Londra yรถnetimi karar alma mekanizmalarฤฑnda รงok daha aktif bir pozisyon alabilir. BaลŸbakan Cameronโ€™ฤฑn Avrupa ile iliลŸkilerinde kendi kamuoyuna yรถnelik eli nispeten rahatlar.

‘Ayrฤฑlma’ kararฤฑ รงฤฑkarsa

Brexit, yani ayrฤฑlma kararฤฑ alฤฑnmasฤฑ halinde ABโ€™nin kimyasฤฑ kaรงฤฑnฤฑlmaz ลŸekilde deฤŸiลŸecek. Muhtemel geliลŸmeler ลŸรถyle:

ABโ€™nin ilk hamlesi Brexitโ€™in domino etkisi yaratmasฤฑnฤฑ engellemeye รงalฤฑลŸmak olur. Fransaโ€™nฤฑn da aralarฤฑnda bulunduฤŸu รงok sayฤฑda AB รผlkesinde popรผlist partilerin gรผรง kazanmaya devam etmesi dikkate alฤฑnarak, Brexit รถrneฤŸinin izlenmesini engellemek amacฤฑyla radikal adฤฑmlar atฤฑlabilir.

Brexit etkisi altฤฑna girme riski en yรผksek รผlkelerden biri Fransa. Brexitโ€™in ฤฐngiltere aรงฤฑsฤฑndan fazla sorun yaratmadฤฑฤŸฤฑ bir durum oluลŸmasฤฑ halinde Fransaโ€™nฤฑn รงฤฑkฤฑลŸฤฑnฤฑ savunan aลŸฤฑrฤฑ saฤŸฤฑn iktidara ulaลŸmasฤฑ ลŸehir efsanesi olmaktan รงฤฑkabilir. Bu da Avrupa projesini yaลŸamsal bir sorunla karลŸฤฑ karลŸฤฑya bฤฑrakabilir.
Brexit, bazฤฑ AB รผlkelerinde ekonomi alanฤฑnda รงok olumsuz sonuรงlar doฤŸuracaฤŸฤฑndan ekonomik ve sosyal ลŸoklar olabilir. Bunlar da yeni krizleri tetikleyebilir.

Brexit’te sรผreรง nasฤฑl iลŸleyecek

Brexit kararฤฑ almasฤฑ halinde sancฤฑlฤฑ bir โ€˜boลŸanma sรผreciโ€™ yaลŸanacak. Sonucun yasal aรงฤฑdan ฤฐngiliz hรผkรผmeti aรงฤฑsฤฑndan baฤŸlayฤฑcฤฑlฤฑฤŸฤฑ yok. Ancak bรถyle bir sonucu siyasi aรงฤฑdan gรถrmezden gelmenin imkanฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑndan ฤฐngiltere BaลŸbakanฤฑ Cameronโ€™ฤฑn ilgili prosedรผrรผ hฤฑzla baลŸlatmasฤฑ bekleniyor. BoลŸanmanฤฑn baลŸlamasฤฑ iรงin Cameronโ€™ฤฑn kararฤฑ Lizbon AntlaลŸmasฤฑโ€™nฤฑn 50โ€™nci maddesine baฤŸlฤฑ olarak AB Konseyiโ€™ne bildirmesi gerekiyor. Sรผreรง bu bildirim yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnda baลŸlayacak. Taraflar ayrฤฑlฤฑฤŸฤฑ mรผzakere edip bir anlaลŸma saฤŸlayacak. Bu anlaลŸma saฤŸlandฤฑฤŸฤฑ andan itibaren ya da bildirimden sonra en geรง iki yฤฑl iรงinde AB antlaลŸmalarฤฑ ฤฐngiltere iรงin uygulanฤฑr olmaktan รงฤฑkacak. Bu sรผreyi uzatma imkanฤฑ olsa da AB ve ฤฐngiltereโ€™nin oybirliฤŸi gerekiyor. 

Ayrฤฑlma halinde opsiyonlar neler

ฤฐzlanda ve Norveรง modeli: Bunlardan ilki ve en sฤฑk dile getirileni ฤฐngiltereโ€™nin ฤฐzlanda ve Norveรงโ€™in de yer aldฤฑฤŸฤฑ Avrupa Ekonomik Alanฤฑโ€™na dahil olmasฤฑ. ฤฐngiltere, ortak pazara eriลŸim saฤŸlayacak, ancak AB kararlarฤฑna ortak olamayacak.

ฤฐsviรงre modeli: Yรผzlerce anlaลŸmaya dayanan ฤฐsviรงre modeli de bir baลŸka model ancak bu anlaลŸmanฤฑn ฤฐsviรงreโ€™yi bile tatmin etmediฤŸi dรผลŸรผnรผldรผฤŸรผnde ฤฐngiltere iรงin bir opsiyon olabileceฤŸini dรผลŸรผnmek zor. ABโ€™yle Serbest Ticaret AnlaลŸmasฤฑ ya da Tรผrkiye ile AB arasฤฑndaki Gรผmrรผk BirliฤŸi benzeri bir anlaลŸma imzalamak da รถteki seรงenekler arasฤฑnda.

Halef ile Selefin ‘Tรผrkiye’ atฤฑลŸmasฤฑ:
Boris bu korku tellallฤฑฤŸฤฑdฤฑr

BirleลŸik Krallฤฑkโ€™ta bugรผnkรผ referandum รถncesinde Londraโ€™nฤฑn โ€œKalma yanlฤฑsฤฑโ€ ฤฐลŸรงi Partili Mรผslรผman kรถkenli yeni Belediye BaลŸkanฤฑ Sadiq Khan ile โ€œAyrฤฑlma yanlฤฑsฤฑโ€ Muhafazakรขr Partili Tรผrk kรถkenli รถnceki Belediye BaลŸkanฤฑ Boris Johnson canlฤฑ tartฤฑลŸmada kozlarฤฑnฤฑ paylaลŸtฤฑ. 

“Utanรง duymalฤฑsฤฑn”

BBCโ€™de yayฤฑnlanan tartฤฑลŸma programฤฑnda Khan, รผlkenin AB รผyeliฤŸinin devam etmesini isteyen โ€œBritanya Avrupaโ€™da Daha Gรผรงlรผโ€ kampanyasฤฑna verdiฤŸi destek kapsamฤฑnda konuลŸtu. Khan, รถzellikle Tรผrkiyeโ€™nin ABโ€™ye รผyelik sรผrecinin referandum tartฤฑลŸmalarฤฑna konu ediliyor olmasฤฑna dikkati รงekerek, ayrฤฑlฤฑk kampanyasฤฑnฤฑn รถnde gelen temsilcilerinden Boris Johnsonโ€™a hitaben, โ€œYalan sรถylรผyorsunuz, insanlarฤฑ korkutuyorsunuz. Tรผrkiye, ABโ€™ye รผye olmak รผzere deฤŸil. Bu korku tellallฤฑฤŸฤฑdฤฑr Boris ve bundan utanรง duymalฤฑsฤฑn. Tรผrkiye aldatmacasฤฑnฤฑ, โ€˜Ayrฤฑlโ€™ kampanyasฤฑna oy vermeleri iรงin insanlarฤฑ korkutmak iรงin yapฤฑyorsun. Gรถรง kontrol altฤฑna alฤฑnmalฤฑ, ancak buna verilecek cevap ABโ€™den รงฤฑkmak deฤŸil. Tรผrkiye (ABโ€™ye) รผye olmanฤฑn eลŸiฤŸinde deฤŸil, ve 3 ay รถncesine kadar bunu sen de biliyordun. Ne deฤŸiลŸtiโ€ dedi.

Eski Belediye BaลŸkanฤฑ Boris Johnson ise seรงmenlere โ€œBirlikโ€™ten รงฤฑkmaโ€ รงaฤŸrฤฑsฤฑnda bulunarak, โ€œArtฤฑk kesin kontrolรผ tekrardan geri almanฤฑn vaktiโ€ dedi. โ€œAyrฤฑlฤฑฤŸa Oy Verโ€ kampanyasฤฑnฤฑn, seรงmene umut vadettiฤŸinin altฤฑnฤฑ รงizen Johnson, โ€œEฤŸer รงฤฑkmak iรงin oy verir ve kontrolรผ geri alฤฑrsak bu perลŸembenin รผlkemizin baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑk gรผnรผ olabileceฤŸine inanฤฑyorumโ€ deฤŸerlendirmesinde bulundu. Tรผrkiyeโ€™nin olasฤฑ AB รผyeliฤŸi, referandum รถncesinde bol bol siyasi malzeme olarak kullanฤฑldฤฑ. Sandฤฑklar bugรผn yerel saatle sabah 07.00โ€™de aรงฤฑlacak, 22.00โ€™de kapanacak. Referandum sonucunun yarฤฑn sabaha karลŸฤฑ belli olmasฤฑ bekleniyor.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 47.514147.53450.2%
EURO 54.718554.7438-0.1%
JAPON YENฤฐ 3.3743.3830.45%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.833758.8808-0.09%
STERLฤฐN 63.921463.95420.06%
ร‡ฤฐN YUANI 7.0447.04790.24%
RUS RUBLESฤฐ 0.59690.59710.76%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64242.33 0.3038%
Ethereum 1903.04 -0.1172%
Tether USDt 1.00 0.0255%
BNB 589.68 3.0973%
Solana 74.13 0.6757%
USDC 1.00 -0.0191%
XRP 1.08 0.4551%
Dogecoin 0.07 0.0995%
Toncoin 1.40 -0.4017%
Cardano 0.17 3.934%
Shiba Inu 0.00 1.7816%
Avalanche 6.45 0.0934%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam