BBC Tรผrkรงe’nin haberine gรถre Dรผnya Bankasฤฑ Taliban’ฤฑn Afganistan’da kontrolรผ ele geรงirmesinden birkaรง ay รถnce yayฤฑmladฤฑฤฤฑ notta รผlkenin ekonomik gรถrรผnรผmรผnรผ bรถyle deฤerlendiriyordu.
Bugรผn ise, Afganistan’a yapฤฑlacak yardฤฑmlarฤฑn geleceฤi belirsizliฤini korurken รผlkenin ekonomik gรถrรผmรผ daha da kฤฑrฤฑlgan.
Afganistan bazฤฑ temel mineral kaynaklara sahip olsa da siyasi durum bu kaynaklarฤฑn kullanฤฑlmasฤฑnฤฑ engelledi.
รlkenin dฤฑล yardฤฑmlara olan baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑ da had safhada.
Dรผnya Bankasฤฑ verilerine gรถre kalkฤฑnma yardฤฑmlarฤฑ, รผlkenin gayrisafi milli gelirinin (gayrisafi yurtiลi hasฤฑla ile aynฤฑ deฤil ancak รงok yakฤฑn) yรผzde 22’sine eลdeฤer.
Bu, yรผksek bir oran olsa da Dรผnya Bankasฤฑ’nฤฑn 10 yฤฑl รถnce paylaลtฤฑฤฤฑ veri olan yรผzde 49’un da oldukรงa altฤฑnda.
Afganistan’a yapฤฑlacak ekonomik yardฤฑmlarla ilgili de bรผyรผk bir belirsizlik var.
Almanya Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Heike Maas da ZDF kanalฤฑna geรงen hafta yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Taliban รผlkede kontrolรผ eline aldฤฑฤฤฑ ve ลeriat kanunlarฤฑ getirdiฤi takdirde “bir sent bile” yardฤฑm yapmayacaklarฤฑnฤฑ sรถylemiลti.
Baลka รผlkeler de geliลmeleri dikkatle izliyor.
Yolsuzluk
Dรผnya Bankasฤฑ’nฤฑn “kฤฑrฤฑlganlฤฑk” vurgusu, รผlkede Taliban’ฤฑn gรผcรผ eline geรงirmesinden รถnce gรผvenliฤe ayrฤฑlan kaynaklarฤฑn yรผksek olmasฤฑ ile baฤlantฤฑlฤฑ. Dรผลรผk gelirli diฤer รผlkelerde ortalama yรผzde 3 iken Afganistan’ฤฑn gรผvenliฤe ayฤฑrdฤฑฤฤฑ bรผtรงe, ekonomisinin yรผzde 29’unu oluลturuyor.
Gรผvenlik ve yolsuzluk kaygฤฑlarฤฑ da, bir baลka kรถklรผ soruna yol aรงฤฑyor: Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑn zayฤฑf olmasฤฑ.
Birleลmiล Milletler verilerine gรถre son iki yฤฑlda yabancฤฑlar tarafฤฑndan bir tane bile yeni “sฤฑfฤฑrdan” yatฤฑrฤฑm yapฤฑlmadฤฑ. 2014’ten beri de aรงฤฑklanan sฤฑfฤฑrdan yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑn sayฤฑsฤฑ 4 ile sฤฑnฤฑrlฤฑ.
Daha dรผลรผk nรผfuslu diฤer Gรผney Asya รผlkelerine bakarsak , aynฤฑ dรถnemde Nepal’de bunun 10 katฤฑ, Sri Lanka’da ise 50 katฤฑ sฤฑfฤฑrdan yatฤฑrฤฑm yapฤฑlmฤฑล.
Dรผnya Bankasฤฑ, Afganistan’da รถzel sektรถrรผ dar olarak niteliyor. ฤฐลgรผcรผ dรผลรผk verimli tarฤฑm faaliyetlerine dayanan รผlkede, hanelerin yรผzde 60’ฤฑ hayvancฤฑlฤฑktan belli bir gelir elde ediyor.
รlkede yasadฤฑลฤฑ madencilik ve elbette afyon รผretimi fazla olduฤu gibi, kaรงakรงฤฑlฤฑk ve benzeri olaylar da yaygฤฑn. Taliban iรงin uyuลturucu ticareti รถnemli bir gelir kaynaฤฤฑ.
Mineral kaynaklar
Bununla birlikte, Afgan ekonomisi ABD liderliฤindeki koalisyon gรผรงlerinin 2001’de รผlkeyi iลgal etmesi sonrasฤฑ bรผyรผdรผ.
Afganistan’ฤฑn resmi verileri รงok gรผvenilir olmasa da, Dรผnya Bankasฤฑ’nฤฑn aktardฤฑฤฤฑ bu verilere gรถre 2003’รผ takip eden 10 yฤฑllฤฑk dรถnemde ekonomi yฤฑlda ortalama yรผzde 9’dan fazla bรผyรผdรผ. Bunu takip eden yฤฑllarda (yardฤฑmlarฤฑn azalmasฤฑnฤฑn da etkisiyle) bรผyรผme hฤฑzฤฑ yavaลladฤฑ ve 2015-2020 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda yฤฑllฤฑk ortalamasฤฑ yรผzde 2.5’e dรผลtรผ.
รlkede var olan kaynaklar gรผvenlik durumunda ilerleme kaydedilir ve yolsuzluklarฤฑn รถnรผne geรงilirse yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar iรงin cezbedici olabilir.
Bakฤฑr, kobalt, kรถmรผr ve demir cevheri gibi รถnemli miktarda mineral kaynaฤฤฑ olan รผlkenin, petrol, doฤalgaz ve deฤerli taล gibi baลka kaynaklarฤฑ da var.
Cep telefonu ve elektrikli arabanฤฑn bataryalarฤฑnda da kullanฤฑlan bir metal olan lityum, bu kaynaklar arasฤฑnda รถne รงฤฑkฤฑyor. Sฤฑfฤฑr karbon ulaลฤฑm araรงlarฤฑna geรงiลte elektrikli araรงlarฤฑn kritik bir rolรผ var.
ABD’de yayฤฑmlanan New York Times gazetesine 2010’da bir rรถportaj veren ABD’nin bir รผst dรผzey askeri yetkilisi, Afganistan’ฤฑn mineral potansiyelinin “รงekici” olduฤunu ancak bir sรผrรผ “soru iลaretini” de iรงinde bulundurduฤunu sรถylemiลti. Gazete, ABD Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn Afganistan’ฤฑn “Lityumun Suudi Arabistan’ฤฑna” dรถnรผลebileceฤi yorumuna yer veren kayฤฑtlarฤฑna ulaลmฤฑลtฤฑ.
Buna raฤmen mineral kaynaklarฤฑ iลlenemediฤi gibi, Afgan halkฤฑ da bu kaynaklardan neredeyse hiรง kazanรง saฤlayamadฤฑ.
Yabancฤฑ gรผรงler
รin’in bรถlgede bir oyuncu olmak istediฤiyle ilgili pek รงok haber var. Taliban ile Batฤฑlฤฑ gรผรงlere kฤฑyasla daha iyi iliลkileri olduฤu anlaลฤฑlan รin, eฤer รถrgรผt gรผcรผ elinde tutmayฤฑ baลarฤฑrsa bundan yarar saฤlayabilir.
รte yandan รinli ลirketler daha รถnce bakฤฑr ve doฤalgaz operasyonlarฤฑ yรผrรผtme amacฤฑyla bazฤฑ kontratlar imzalamฤฑล olsa da, pek bir geliลme olmadฤฑ.
ฤฐki รผlke arasฤฑndaki sฤฑnฤฑrฤฑn kฤฑsa olduฤu da dรผลรผnรผlรผrse, eldeki fฤฑrsatlar รin’in ilgisini รงekecektir.
รin’in รถzel ya da devlet tรผm kurumlarฤฑ, Afganistan’da baลarฤฑlฤฑ olacaฤฤฑndan emin olmak isteyecektir. Gรผvenlik kaygฤฑsฤฑ ve yolsuzluk gibi unsurlarฤฑn bu kaynaklardan yeterince รงฤฑkarabilmelerine engel olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผrlerse , herhangi bir vaatte bulunmaktan kaรงฤฑnacaklardฤฑr.
รin ya da diฤer รผlkelerden potansiyel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn aklฤฑndaki soru, Taliban’ฤฑn onlarฤฑn ihtiyaรง duyduฤu koลullarฤฑ yaratma konusunda daha รถnceki Afgan yรถnetimlere gรถre daha esnek olup olmayacaฤฤฑ.
Afganistan ekonomisinin geleceฤini etkileyecek bir baลka unsur da, kadฤฑnlarฤฑn รงalฤฑลma hayatฤฑna katฤฑlฤฑmฤฑ.
Geรงtiฤimiz on yฤฑlda 15 yaล รผstรผ kadฤฑnlarฤฑn iลgรผcรผne katฤฑlฤฑm oranฤฑ ciddi bir artฤฑล gรถsterse de, 2019’da yayฤฑmlanan verilere gรถre yรผzde 22 olan bu oran, uluslararasฤฑ standartlarฤฑn halen altฤฑnda.
Taliban yรถnetimi altฤฑnda bu kazanฤฑmlarฤฑn kaybedilmesi ihtimali yรผksek. Bu da ekonomik gรถrรผnรผme daha รงok zarar verir.
Kฤฑsa vadede, ekonomik istikrar konusundaki belirsizlik รงok baskฤฑn. รok sayฤฑda insanฤฑn bankalara koลup paralarฤฑnฤฑ รงekmeye รงalฤฑลtฤฑฤฤฑ bildiriliyor.
Taliban, banka yรถneticileri, dรถvizciler ve dรผkkan sahiplerinin can ve mal gรผvenliฤini koruyacaklarฤฑnฤฑ sรถylรผyor. Ancak gรผvenliklerinin soru iลareti yaratฤฑyor olmasฤฑ bile ลok edici. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Afganistan ekonomisinin รงalฤฑลmaya devam edeceฤine, mรผลterilerin de paralarฤฑnฤฑn gรผvende olduฤuna gรผveniyor olmasฤฑ gerek. Bu da hemen olmayacak.







