Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

AฤฐHM’den ByLock kararฤฑ

AฤฐHM, ByLock kullandฤฑฤŸฤฑ gerekรงesiyle tutuklanan eski polis memurunun baลŸvurusunda kararฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Mahkeme, baลŸka delillerle desteklenmediฤŸi sรผrece sadece kullanฤฑcฤฑ olmanฤฑn makul ลŸรผphe oluลŸturmayacaฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
AฤฐHM'den ByLock kararฤฑ Borsatek

Avrupa ฤฐnsan Haklarฤฑ Mahkemesi (AฤฐHM), Tรผrkiye’de 15 Temmuz darbe giriลŸimi sonrasฤฑnda gรถzaltฤฑna alฤฑnan ve ลŸifreli mesajlaลŸma uygulamasฤฑ ByLock kullandฤฑฤŸฤฑ gerekรงesiyle tutuklanan eski polis memurunun baลŸvurusunda kararฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.

Deutsche Welle Tรผrkรงe’de yer alan habere gรถre mahkeme, Tekin Akgรผn davasฤฑnda Avrupa ฤฐnsan Haklarฤฑ SรถzleลŸmesi’nin (AฤฐHS) ‘รถzgรผrlรผk ve gรผvenlik hakkฤฑnฤฑ’ dรผzenleyen 5. maddesinin รผรง fฤฑkrasฤฑnฤฑn ihlรขl edildiฤŸine hรผkmetti. Bunlar, 1. fฤฑkrada ‘makul ลŸรผphe’ ile ilgili c bendi, ‘makul bir sรผre iรงinde yargฤฑlanma ya da yargฤฑlama sรผresince serbest bฤฑrakฤฑlma hakkฤฑ’ ile ilgili 3. fฤฑkra ve ‘tutulma iลŸleminin yasaya uygunluฤŸu hakkฤฑnda kฤฑsa bir sรผre iรงinde karar verilmesi’ ile ilgili 4. fฤฑkra olarak sฤฑralandฤฑ.

Tรผrkiye, Akgรผn’e 12 bin euro tazminat รถdemeye ve bin euroluk mahkeme masraflarฤฑnฤฑ karลŸฤฑlamaya mahkรปm edildi.

‘Sadece kullanmak makul ลŸรผphe oluลŸturmaz’

Kararda yerel mahkemenin, baลŸvurucunun tutuklandฤฑฤŸฤฑ 17 Ekim 2016 tarihi itibarฤฑyla ByLock hakkฤฑnda, uygulamanฤฑn sadece FETร– yapฤฑlanmasฤฑ tarafฤฑndan iรง iletiลŸim iรงin kullanฤฑldฤฑฤŸฤฑ sonucuna varabilecek bilgiye sahip olmadฤฑฤŸฤฑ, baลŸka delil ya da iลŸaretler bulunmaksฤฑzฤฑn sadece ByLock kullanmanฤฑn iddia edilen suรงlarฤฑn gerรงekten iลŸlendiฤŸi konusunda bir makul ลŸรผphe oluลŸturmadฤฑฤŸฤฑ kaydedildi.

‘Deliller ve gerekรงe sunulamadฤฑ’

Yargฤฑlama รถncesi tutukluluk iรงin yeterli gerekรงenin de sunulamadฤฑฤŸฤฑna iลŸaret eden AฤฐHM, ayrฤฑca Akgรผn’รผn de avukatฤฑnฤฑn da delillerle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, bilgilerin savcฤฑlฤฑkta saklฤฑ bulunduฤŸunu, bu bilgilerin tutukluluฤŸa itiraz sรผrecinde bรผyรผk รถnem arz ettiฤŸini vurguladฤฑ.

Akgรผn’รผn tutukluluk halinin kaldฤฑrฤฑlmasฤฑna yรถnelik yaptฤฑฤŸฤฑ รงok sayฤฑda baลŸvurunun รงeลŸitli mahkemelerce reddedildiฤŸi de kararda not edildi. 

AฤฐHM, ‘ilkesel olarak ลŸifreli iletiลŸim aracฤฑ indirme ya da kullanmanฤฑn tek baลŸฤฑna yasa dฤฑลŸฤฑ ya da suรง teลŸkil edecek bir eyleme dahil olunduฤŸu konusunda tatmin edici bir delil oluลŸturmadฤฑฤŸฤฑna’ vurgu yaparak bu durumun mesaj iรงerikleri ya da yazฤฑlan mesajlarฤฑn baฤŸlamฤฑ gibi makul ลŸรผphe yaratacak baลŸka delillerle desteklenmesi gerektiฤŸine iลŸaret etti.

Kararda, “Tรผrkiye’nin askeri darbe giriลŸimi sonrasฤฑnda karลŸฤฑlaลŸtฤฑฤŸฤฑ zorluklar kuลŸkusuz Mahkeme’nin AฤฐHS’nin 5. maddesini yorumlarken bรผtรผnรผyle hesaba katmasฤฑ gereken baฤŸlamsal bir faktรถrdรผ. Ancak bu, resmi yetkililerin OHAL dรถneminde teyit edilebilir bir kanฤฑt, bilgi ya da yeterli olgusal zemin olmadan bir bireyin tutukluluฤŸuna karar vermekte aรงฤฑk รงeke sahip olduฤŸu anlamฤฑna gelmemektedir” ifadesi yer aldฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.813646.82740.02%
EURO 53.498253.6005-0.02%
JAPON YENฤฐ 3.4493.4580.26%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.175258.2141-0.1%
STERLฤฐN 62.485162.5307-0.06%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8926.8952-0.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.60470.60630.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63219.47 0.8935%
Ethereum 1773.58 0.8922%
Tether USDt 1.00 0.0145%
BNB 583.30 2.4277%
Solana 80.59 0.2742%
USDC 1.00 0.004%
XRP 1.14 0.6428%
Dogecoin 0.08 1.8096%
Toncoin 1.77 1.5478%
Cardano 0.19 -0.9073%
Shiba Inu 0.00 0.4657%
Avalanche 6.90 1.2887%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam