Petrol รrรผnleri ฤฐลverenler Sendikasฤฑ (PรฤฐS) Genel Baลkanฤฑ ฤฐmran Okumuล, akaryakฤฑt bayilerinin kar paylarฤฑnฤฑn maliyetleri karลฤฑlayamayacak kadar dรผลรผk olduฤunu belirterek, “Bu nedenle bizim taleplerimizin baลฤฑnda akaryakฤฑt sektรถrรผnรผn tรผmรผyle ลeffaf olmasฤฑ ve bu gri alanda oluลan yรผzde 5’lere varan kazancฤฑn bayilere verilmesidir. Bu yapฤฑldฤฑฤฤฑ takdirde ticaretini sรผrdรผremez hale gelen bayiler bir nefes alacak, tรผketicilere ise herhangi bir maliyet yansฤฑtฤฑlmamฤฑล olacaktฤฑr.” dedi.
PรฤฐS’ten yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, Petrol Sanayi Derneฤi (PETDER) Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Yรผksel Yฤฑlmaz’ฤฑn akaryakฤฑt bayilerinin kar payฤฑnฤฑn nispi olmasฤฑ gerektiฤi yรถnรผndeki aรงฤฑklamalarฤฑna cevap verildi.
Aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen Okumuล, “PETDER’in nispi kar payฤฑna karลฤฑ olmasฤฑna hiรง ลaลฤฑrmadฤฑm. รรผnkรผ daฤฤฑtฤฑm ลirketleri rafinerilerden yรผzde 5’lere varan รถzel iskontolar alฤฑyorlar ve aldฤฑklarฤฑ bu iskontolarฤฑ bayilerine yansฤฑtmฤฑyorlar. Bizim gri alan olarak tabir ettiฤimiz bu alanda rafinerilerin daฤฤฑtฤฑm ลirketlerine uyguladฤฑฤฤฑ bu iskontolar direkt olarak daฤฤฑtฤฑm ลirketlerinin ceplerine gidiyor.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Okumuล, akaryakฤฑt fiyatlarฤฑnฤฑn oluลumunda yer almayan bu iskontolarฤฑn bayilere yansฤฑmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve piyasa ลeffaflฤฑฤฤฑna da darbe vurduฤunu รถne sรผrdรผ.
Sรถz konusu kazancฤฑn akaryakฤฑt fiyat oluลumunda daฤฤฑtฤฑcฤฑ ve bayilerin entegre kar payฤฑnฤฑn dฤฑลฤฑnda gri alanda olduฤunu ve bayiden gizlendiฤini aktaran Okumuล, ลunlarฤฑ kaydetti:
Bayi iskontodan pay alamฤฑyor
“Bayi yรผzde 5’lere varan bu iskontodan tek kuruล alamฤฑyor. Dolayฤฑsฤฑyla daฤฤฑtฤฑm ลirketlerinin mevcut kar payฤฑndan ลikayetรงi olmamasฤฑ gayet doฤal. Ancak akaryakฤฑt bayileri iรงin tablo iรง aรงฤฑcฤฑ deฤil. Bayilerin kar paylarฤฑ maliyetlerini karลฤฑlayamayacak kadar dรผลรผk. Bu nedenle bizim taleplerimizin baลฤฑnda akaryakฤฑt sektรถrรผnรผn tรผmรผyle ลeffaf olmasฤฑ ve bu gri alanda oluลan yรผzde 5’lere varan kazancฤฑn bayilere verilmesidir. Bu yapฤฑldฤฑฤฤฑ takdirde ticaretini sรผrdรผremez hale gelen bayiler bir nefes alacak, tรผketicilere ise herhangi bir maliyet yansฤฑtฤฑlmamฤฑล olacaktฤฑr. Her ne kadar PETDER Baลkanฤฑ entegre kar payฤฑ oluลumunda daฤฤฑtฤฑcฤฑlarฤฑn ve bayilerin maliyetlerinin gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etse de bu ne yazฤฑk ki doฤru deฤil. รรผnkรผ bayilerin maliyetleri, daฤฤฑtฤฑcฤฑlarฤฑn maliyetleri ile karลฤฑlaลtฤฑrฤฑlamayacak kadar รงok.”
Okumuล, akaryakฤฑt istasyonlarฤฑnฤฑn 24 saat hizmet verdiฤini, daฤฤฑtฤฑm ลirketlerinin ise mesai saatleri dahilinde รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ, bu nedenle bayilerin enerji maliyetlerinin daฤฤฑtฤฑm ลirketlerinin รงok รผzerinde olduฤunu sรถzlerine ekledi.







