Belรงika’da iki Flaman รผniversitesinin yaptฤฑฤฤฑ araลtฤฑrmada, รถฤrencilerde akฤฑllฤฑ telefon baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn akademik baลarฤฑyฤฑ dรผลรผrdรผฤรผ tespit edildi.
Ghent ve Anvers รผniversiteleri araลtฤฑrmacฤฑlarฤฑ, ekonomi ve sosyal bilimler bรถlรผmlerinde eฤitim gรถren yaklaลฤฑk 700 birinci sฤฑnฤฑf รถฤrencisinin sฤฑnav dรถnemlerinde akฤฑllฤฑ telefon kullanma sฤฑklฤฑฤฤฑnฤฑ incelemedi.
Araลtฤฑrmada, รถฤrencilerin her derste ortalama 3, รงalฤฑลma sฤฑrasฤฑnda ise saat baลฤฑ 2 kere akฤฑllฤฑ telefonunu kullandฤฑฤฤฑ belirlendi.
Bu ortalamanฤฑn รผstรผnde telefonun kullanan รถฤrencilerin sฤฑnav notlarฤฑnฤฑn, diฤer รถฤrencilere kฤฑyasla yaklaลฤฑk 20 puan daha dรผลรผk olduฤu gรถrรผldรผ.
Ortalama aralฤฑkta ya da daha az telefon kullanan รถฤrencilerin sฤฑnavlardan geรงme oranฤฑ yรผzde 70 civarฤฑndayken ortalamanฤฑn รผstรผnde telefon kullanan รถฤrencilerin geรงme oranฤฑ yรผzde 60,6 olarak belirlendi.
Araลtฤฑrmaya katkฤฑ saฤlayan Ghent รniversitesi uzmanฤฑ Simon Amez, “รฤrenciler, akฤฑllฤฑ telefonlarฤฑnฤฑ daha รงok eฤlence iรงin kullanฤฑyor. Ders ve eฤlence arasฤฑnda sฤฑklฤฑkla gidip gelmek ise zihinsel yรผk ve verimsizliฤe yol aรงฤฑyor.” dedi.







