Alman ekonomisinde "Trump gelirse" korkusu!

Alman ekonomisinde "Trump gelirse" korkusu!

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), Trump'ın yeniden göreve gelmesi ve ithalat tarifelerini uygulaması halinde Alman ekonomisinin yüzde 1,2 oranında daralacağını açıkladı.

A+A-

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden göreve gelmesi ve ithalat tarifelerini önerdiği kadar arttırması halinde Almanya ekonomisinin 2028 yılına kadar en az %1,2 oranında daralacağını savundu.
Önde gelen Alman iş dernekleri tarafından finanse edilen ve Berlin'deki politika yapıcılar arasında ağırlığı olan IW, makaleyi ABD başkanlık önseçim döngüsünde en çok eyaletin oy kullandığı gün olan "Süper Salı"dan bir gün önce yayınladı.

Trump, 5 Kasım'daki ABD seçimlerinde Başkan Joe Biden'ı yenmesi halinde tüm ithalata %10 gümrük vergisi uygulanmasını ve Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisinin 40 puan artırılarak %60'a çıkarılmasını önerdi.
IW çalışmasına göre, bu tarife şoku ilk yıllarda ABD ekonomik çıktısında geçici olarak %1-1,4'lük bir düşüşe yol açacaktır; bunun başlıca nedeni ise yüksek tüketici fiyatları ve işsizliğin tüketim üzerindeki baskısı ve kısa vadede yatırımları etkileyecek bir güven şoku olacaktır.
Ancak ticaret ve mali dengedeki iyileşmeler, ABD gayri safi yurtiçi hasılasının 2028 yılına kadar sadece biraz negatif olacak şekilde toparlanmasını sağlayacaktır.
IW çalışmasına göre, Avrupa ve özellikle Almanya gibi ihracat odaklı ülkeler üzerindeki etki, halihazırda yüksek enerji fiyatları ve kalifiye işgücü eksikliği ile mücadele ederken bile çok daha şiddetli olacaktır.
Araştırmaya göre, ihracattaki düşüş ve özel yatırımlardaki azalma nedeniyle Almanya'nın GSYH'si 2028 yılına kadar %1,2 oranında düşecektir. Çin'in ithalat vergilerinde yüzde 40 puanlık bir artışla misilleme yapması halinde ise bu oran %1,4'e kadar düşebilir.
IW, "AB böyle bir senaryoya şimdiden hazırlanmalı. AB, Başkan Biden'ın kalan süresini ABD ile ticari ilişkilerini daha sağlam bir zemine oturtmak için kullanmalıdır" uyarısında bulundu.

IW, "İkinci olarak, Trump seçilirse ve AB'ye karşı yeni ticaret engelleri uygulamakla tehdit ederse, AB buna karşılık verebilmelidir. Böyle bir tehdide karşı koymak için AB de inandırıcı bir misilleme tehdidinde bulunmalıdır" diye konuştu.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler