Bloomberg‘in haberine gรถre hafta sonu Ukrayna gรผndemiyle olaฤanรผstรผ toplanan mecliste kรผrsรผye รงฤฑkan Almanya Baลbakanฤฑ Olaf Scholz โPutinโin, savaลฤฑ dรผnya iรงin bir dรถnรผm noktasฤฑdฤฑr, tabi bizim dฤฑล politikamฤฑz iรงin deโ ifadelerine yer verdiฤi konuลmasฤฑnda, Almanyaโnฤฑn dฤฑล politikasฤฑnda ciddi bir paradigma deฤiลikliฤinin ilk sinyallerini verdi.
Savunma harcamalarฤฑna 100 milyar euro
Alman hรผkรผmeti savunma harcamalarฤฑ ve askeri yatฤฑrฤฑmlar iรงin 2022 bรผtรงesinden 100 milyar euro ayrฤฑlmasฤฑna karar verildiฤini duyurdu. Olaฤanรผstรผ toplantฤฑda Alman milletvekillerine hitap eden Scholz buna ek olarak โลu andan itibaren her yฤฑl gayri safi yurtiรงi hasฤฑlamฤฑzฤฑn yรผzde 2โsinden fazlasฤฑnฤฑ savunmamฤฑza yatฤฑracaฤฤฑzโ aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.
Bu aรงฤฑklama, Almanyaโnฤฑn savunma politikasฤฑ รผzerinde bรผyรผk bir deฤiลikliฤe iลaret ediyor. Berlin yฤฑllardฤฑr hem ABD hem de NATOโdan gelen โsavunma harcamalarฤฑnฤฑ GSYฤฐHโnin yรผzde 2โsine yรผkseltโ isteklerini karลฤฑlฤฑksฤฑz bฤฑrakฤฑyordu.
2021 yฤฑlฤฑnฤฑn rakamlarฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda Almanyaโnฤฑn bรผtรงesindeki savunma payฤฑnฤฑn, GSYฤฐHโsinin yaklaลฤฑk yรผzde 1,53โรผne denk geldiฤi gรถrรผlรผyor.
Ukraynaโya silah yardฤฑmฤฑ
Parlamentodaki toplantฤฑnฤฑn bir gรผn รถncesinde de Alman hรผkรผmeti, ordu envanterinden 1000 adet tank savar ile 500 adet Stinger tipi hava savunma fรผzesinin Ukraynaโya gรถnderileceฤini aรงฤฑkladฤฑ.
Almanya Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Annalena Baerbock silah yardฤฑmฤฑnฤฑ savunduฤu konuลmasฤฑnda โeฤer dรผnyamฤฑz artฤฑk farklฤฑ bir yerse, politikamฤฑz da farklฤฑ olmak zorundadฤฑrโ diyerek, Almanyaโnฤฑn dฤฑล politika eylemlerinin yeniden ลekillendirilmesi gerektiฤinin altฤฑnฤฑ รงizdi.
Savaล baลlamadan รถnce Almanya, โkriz bรถlgelerine silah gรถndermeme politikasฤฑnฤฑโ รถne sรผrerek Ukraynaโya silah yardฤฑmฤฑ yapmayฤฑ reddetmekle kalmayฤฑp, Estonyaโdan silah sevkiyatฤฑnฤฑ da engellemiลti.
Enerji gรผvenliฤine yรถnelik adฤฑmlar
Almanyaโda Rus gazฤฑna baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑna yรถnelik adฤฑmlar da gelmeye baลladฤฑ. Kuzey Akฤฑm 2 projesinin durdurulmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Alman hรผkรผmeti, iki LNG (sฤฑvฤฑlaลtฤฑrฤฑlmฤฑล doฤal gaz) terminalinin inลaatฤฑna kฤฑsa sรผrede baลlanacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Ayrฤฑca hรผkรผmet, stratejik gaz rezervlerinin oluลturulmasฤฑ iรงin de รงalฤฑลmalar yรผrรผtรผyor.
Olaf Scholz, โSorumlu ve geleceฤe dรถnรผk bir enerji politikasฤฑ sadece ekonomi ve รงevre iรงin deฤil, aynฤฑ zamanda Almanyaโnฤฑn gรผvenliฤi iรงin de รงok รถnemlidirโ ifadelerini kullandฤฑฤฤฑ konuลmasฤฑnda, gรผvenli bir enerji tedariฤi iรงin her tรผrlรผ adฤฑmฤฑn atฤฑlacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Almanya doฤal gaz ihtiyacฤฑnฤฑn yรผzde 55โini, kรถmรผr ihtiyacฤฑnฤฑn ise yรผzde 50โsini Rusyaโdan saฤlamasฤฑ ve bu kadar yรผksek bir oranda enerji baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑna dรผลmรผล olmasฤฑ nedeniyle yoฤun eleลtirilere maruz kalฤฑyordu.
Yฤฑllardฤฑr bu eleลtirileri kulak arkasฤฑ yapan ve enerji gรผvenliฤini tek bir รผlkenin eline bฤฑrakan politikalarฤฑn da savaล nedeniyle terk edildiฤi gรถrรผlรผyor.
Batฤฑ bu uyanฤฑลฤฑ savaล baลlamadan รถnce gรถsterse ve daha kararlฤฑ politikalarฤฑ Putinโin karลฤฑsฤฑna dikebilse, dรผnyanฤฑn bir kez daha savaลฤฑn kirli yรผzรผyle tanฤฑลmasฤฑnฤฑn รถnรผne geรงemez miydi diye dรผลรผnmeden edemiyor insan.







