Dresden kentindeki 1 milyarlฤฑk mรผze soygunu ลokunu atlatamayan Almanyaโda bu kez de Berlinโde bulunan Stasi Mรผzesiโndeki komรผnizm dรถnemine ait madalyalar ve mรผcevherler รงalฤฑndฤฑ.
Almanyaโnฤฑn baลkenti Berlin’de, Doฤu Almanya Devlet Gรผvenlik Bakanlฤฑฤฤฑ Stasiโnin eski merkezinde bulunan mรผzede cumartesi gecesi soygun yaลandฤฑ. Hฤฑrsฤฑzlarฤฑn zemin kattaki bir pencereyi kullanarak mรผzeye girdiฤi belirtildi.
Stasi Mรผzesi Mรผdรผrรผ Jรถrg Drieselmann, รงalฤฑnan eลyalarฤฑn deฤerinin โbirkaรง bin euroโ olduฤunu sรถyledi. Sekiz-dokuz adet niลanฤฑn รงalฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Drieselmann, bazฤฑ madalyalarฤฑn tฤฑpkฤฑbasฤฑm olduฤunu da ekledi. Karl Marx ve Lenin niลanlarฤฑnฤฑn da รงalฤฑnan eลyalar arasฤฑnda yer aldฤฑฤฤฑ belirtildi.
15 dakika sรผrdรผ, gรถrevliler devriye yapmฤฑyordu
Soygunun sadece 15 dakika kadar sรผrdรผฤรผnรผ belirten Drieselmann, gรผvenlik gรถrevlilerinin rutin kontrollerini gerรงekleลtirmediฤi aktardฤฑ.
ฤฐnci kรผpeler, altฤฑn saatler ve deฤerli taลlar gibi mรผcevherler de รงalฤฑndฤฑ. Kayฤฑplara karฤฑลan hฤฑrsฤฑzlar aranฤฑrken, olayla ilgili soruลturma baลlatฤฑldฤฑ.
Devlet Gรผvenlik Bakanฤฑ Erich Mielke’nin รงalฤฑลma odasฤฑnฤฑn da bulunduฤu bina, onarฤฑm รงalฤฑลmalarฤฑndan sonra 2012’de Berlin Stasi Mรผzesi olarak hizmet vermeye baลladฤฑ. Stasi tarafฤฑndan el konulan bazฤฑ deฤerli parรงalar sahiplerine iade edilmiล ancak sahiplenilmeyen mรผcevherler burada sergilenmeye baลlamฤฑลtฤฑ.
Dresdenโde de 25 Kasฤฑmโda Avrupa’nฤฑn en eski ve en bรผyรผk hazinelerinden birine ev sahipliฤi yapan Grรผnes Gewรถlbe mรผzesine hฤฑrsฤฑz girmiลti. Yaklaลฤฑk 1 milyar euro’ya eล deฤer (yaklaลฤฑk 6 milyar 320 milyon lira) hazine ve tarihi eser รงalฤฑnmฤฑลtฤฑ. Mรผze hฤฑrsฤฑzlarฤฑnฤฑ ihbar edene yarฤฑm milyon euro รถdรผl verileceฤi duyurulmuลtu.







