Alman Federal Meclisi (Bundestag), bu yฤฑl kapatฤฑlmasฤฑ planlanan รผรง nรผkleer santralin faaliyetlerinin โenerji kriziโ nedeniyle 15 Nisan 2023โe uzatฤฑlmasฤฑna onay verdi.
Mecliste รผlkenin kalan รผรง nรผkleer santralinin en az Nisan 2023โe kadar elektrik ลebekesine baฤlฤฑ kalmasฤฑ iรงin yapฤฑlan oylamaya 375 milletvekili โevetโ derken, 216 milletvekili red oyu kullandฤฑ. 70 milletvekili de รงekimser kaldฤฑ.
Bundestag’ฤฑn onayฤฑ, Alman hรผkรผmetinin, Rusya-Ukrayna savaลฤฑ nedeniyle Moskovaโdan gelen enerji arzฤฑndaki kesinti ve enerji fiyatlarฤฑndaki dramatik artฤฑลa baฤlฤฑ olarak bu kฤฑล yaลanmasฤฑ muhtemel bir enerji krizini รถnlemeye รงalฤฑลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan geldi.
Nรผkleer santrallerinin รถmrรผnรผn uzatฤฑlmasฤฑ koalisyon ortaklarฤฑ arasฤฑnda tartฤฑลmalara yol aรงmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, Almanya Baลbakanฤฑ Olaf Scholz, 17 Ekimโde bakanlara รผlkenin kalan 3 nรผkleer santralini nisan ortasฤฑna kadar รงalฤฑลฤฑr durumda tutmalarฤฑ talimatฤฑ vermiลti.
Yeลiller partisinden Almanya Ekonomi ve ฤฐklimi Koruma Bakanฤฑ Robert Habeck, รผlkede kalan 3 nรผkleer santralden 2’sinin (Bavyera’daki Isar 2 ve Baden-Wรผrttemberg’deki Neckarwestheim 2) Nisan 2023โรผn ortasฤฑna kadar รงalฤฑลtฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ savunmuลtu.
Hรผr Demokrat Partili (FDP) Maliye Bakanฤฑ Christian Lindner ise รผlkenin kuzey batฤฑsฤฑnda yer alan Emsland nรผkleer santrali de dahil olmak รผzere kalan รผรง santralin gerekirse nisan ayฤฑndan sonra bile รงalฤฑลtฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ รถnermiลti.
Bu arada, bazฤฑ siyasilerde geรงen yฤฑl kapatฤฑlan diฤer รผรง nรผkleer santralin yรผksek enerji fiyatlarฤฑ ve olasฤฑ elektrik kesintileri karลฤฑsฤฑnda yeniden รงalฤฑลtฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin รงaฤrฤฑda bulunmuลtu.
Almanya, 2011’de Japonya’da yaลanan Fukuลima nรผkleer faciasฤฑ sonrasฤฑ nรผkleer enerjiyi terk etme kararฤฑ almฤฑลtฤฑ.
Sรถz konusu facia sonrasฤฑ Alman hรผkรปmetinin รงฤฑkardฤฑฤฤฑ nรผkleer enerjiden รงฤฑkฤฑล yasasฤฑ uyarฤฑnca son รผรง nรผkleer enerji santralinin de 2022 sonuna kadar kapatฤฑlmasฤฑ planlanฤฑyordu.
Almanya, 2021โde 30 yฤฑldฤฑr aktif olan 3 nรผkleer santrali daha kapatmฤฑลtฤฑ, geri kalan 3 santrali ise 2022 sonunda kapatmayฤฑ planlฤฑyordu.







