Altın, Fed'in faiz indirimlerinden önce rallisini tamamladı mı?

Altın, Fed'in faiz indirimlerinden önce rallisini tamamladı mı?

Fed'in 2024'te faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte altın fiyatlarında büyük bir ralli yaşanacağına inanan yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayabilir

A+A-

CME Group İcra Direktörü ve Baş Ekonomisti Erik Norland, altın fiyatlarının enflasyon ve faiz oranlarında gelecekte yaşanacak değişiklikleri öngörme konusunda şimdiye kadar çok iyi bir iş çıkardığını ancak bu nedenle, Fed'in 2024'te faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte altın fiyatlarında büyük bir ralli yaşanacağına inanan yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayabileceğini açıkladı.

Norland, yayınladığı konu ile ilgili notta "Altın genellikle enflasyondan korunma aracı olarak bilinir, ancak durum gerçekten böyle mi? Altının 2001'den 2011'e kadarki yükselişi, yaklaşık %2'lik istikrarlı çekirdek enflasyonla aynı döneme denk geldi. Buna karşılık, ABD ekonomisinin 1970'lerin sonu ve 1980'lerin başından bu yana en sert artışı yaşadığı 2021-2023 yılları arasında altın fiyatları neredeyse hiç değişmedi. Peki, eğer enflasyon değilse, altını gerçekten yönlendiren nedir? Ve yatırımcılar 2024 ve 2025'te ne beklemeli?" dedi.

Norland, altın fiyatlarını etkileyen faktörlerden birinin, merkez bankalarının alımları olduğunu söyledi. 2023 yılında merkez bankaları, altın piyasasına yaklaşık 150 milyar dolarlık net alım yaptı. Bu, altın fiyatlarının 2022'nin ilk yarısındaki düşüşünü durdurmaya yardımcı oldu.

Norland, 2024 yılında altın fiyatlarını etkileyecek diğer faktörlerden birinin, küresel ekonomideki büyüme ve enflasyon beklentileri olduğunu söyledi.

 

İlgili Haberler