Altın fiyatları neden yükseliyor, ne kadar devam edecek

Altın fiyatları neden yükseliyor, ne kadar devam edecek

Altın Rekor Kırmaya Devam Ediyor: Bu Gerçek Bir "Altına Hücum" mu?

A+A-

Vadeli altın kontratları Salı günü üst üste üçüncü seansda da rekor kırarak yükselişini sürdürdü. Ancak analistler, bu artışı altına hücum olarak nitelendirmekten kaçınıyor ve piyasadaki nüanslı eğilimlere dikkat çekiyor.

Altın fiyatlarındaki artış, zayıf ABD ekonomik verilerinin Federal Rezerv'in gelecekteki faiz indirimlerine ilişkin beklentileri artırmasıyla desteklendi. Bu durum ABD doları ve Hazine getirilerinin düşmesine katkıda bulunarak yatırımcıları altın gibi güvenli liman varlıklarına yöneltti.

Ancak uzmanlar, altın fiyatlarındaki artışın tüm yatırımcılar için geçerli olmadığını ve söylendiği gibi altına büyük bir hücumun olmadığını söylüyor. BullionVault Araştırma Direktörü Adrian Ash, Batılı yatırımcılar arasında, özellikle de fiziki külçelerde önemli bir talep artışı gözlemlemediklerini belirtiyor. Altın borsa yatırım fonlarına olan talep salgın öncesi seviyelere geri dönmüş olsa da, madeni para dükkanları müşteri satışlarının fazlalığına tanık oluyor.

Yine de, bugün Nisan teslim vadeli altın kontratları %0,7 yükselerek ons başına 2.141,90$'a ulaştı ve Pazartesi gününün rekor seviyesini aştı. Ancak gün içi zirve, 4 Aralık'ta kaydedilen gün içi rekor seviyenin altında kaldı.

Sprott Asset Management Yönetici Ortağı Ryan McIntyre, altın fiyatlarındaki yükselişi ekonomik belirsizliğe bağlıyor. Altın genellikle ekonomik daralma dönemlerinde, faiz oranları düştüğünde ve altın daha cazip hale geldiğinde iyi performans gösteriyor. Institute for Supply Management'ın imalat ve hizmet sektörü PMI'larına ilişkin son raporları da ekonomik daralmaya işaret ediyor ve altın fiyatlarındaki artışa katkıda bulunuyor.

Kitco.com Kıdemli Analisti Jim Wyckoff, para politikalarının değerli metal ticaretini yönlendirmedeki rolünü vurguluyor. Altın yatırımcıları büyük merkez bankalarının olası gevşeme önlemlerini takip ediyor, bu da ABD doları ve Hazine getirilerini baskılarken metallere olan talebi artırabilir.

Ancak Adrian Ash, özellikle Fed'in enflasyonu engellemek için daha yüksek faiz oranlarını sürdürmeye karar vermesi durumunda, altının gelir eksikliğinin onu merkez bankası eylemlerine karşı savunmasız hale getirebileceği konusunda uyarıyor.

Yeni güvenli liman Bitcoin olabilir mi

Bitcoin de rekor seviyelere ulaşmış olsa da Martin Leinweber gibi kimi analistler, güvenli liman varlığı olarak altının yerini alacağını söylemek için erken olduğuna inanıyor. Altın ETF'leri çıkışlar yaşadı, ancak merkez bankaları potansiyel ekonomik ve jeopolitik gerilimlere hazırlanarak güçlü alıcılar olmaya devam ediyor.

McIntyre, altın fiyatlarının daha da yükselmesi için ekonomik yavaşlama, düşük enflasyon, artan jeopolitik gerilimler veya olumsuz hisse senedi piyasası hareketlerine işaret eden ek verilerin olması gerektiğini öne sürüyor.

 

İlgili Haberler