Zayฤฑflayan dolar ve ABD’de hรผkรผmetin kapanma riski, deฤerli metal piyasasฤฑnฤฑ hareketlendirdi. Bu geliลmelerin etkisiyle altฤฑn fiyatlarฤฑ, ons baลฤฑna 3.800 dolarฤฑ aลarak tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesine ulaลtฤฑ. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, gรผvenli liman olarak gรถrdรผkleri altฤฑna yรถneldi.
Deฤerli metal, altฤฑ haftadฤฑr sรผren artฤฑล serisinin ardฤฑndan %2’ye varan bir deฤer kazancฤฑyla ons baลฤฑna 3.833,59 dolara รงฤฑkarak geรงen salฤฑ gรผnรผ ulaลmฤฑล olduฤu zirveyi geride bฤฑraktฤฑ. Gรผmรผล %2,4’e varan bir artฤฑล kaydederken, platin ve paladyum da gรผรงlรผ bir yรผkseliล sergiledi. Bu artฤฑลlar, piyasadaki arz sฤฑkฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑnฤฑn devam etmesi ve metallerle desteklenen borsa yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑna yรถnelik giriลlerin artmasฤฑyla destek buldu.
Dolarฤฑn zayฤฑflamasฤฑ ve kapanma riski altฤฑnฤฑ zirveye taลฤฑdฤฑ

Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, federal fonlarฤฑn tรผkenmesine bir gรผn kala, kฤฑsa vadeli harcama tasarฤฑsฤฑ รผzerinde bir anlaลma saฤlanamamasฤฑ nedeniyle ABD Kongresi liderleri ile Baลkan Donald Trump arasฤฑnda planlanan toplantฤฑnฤฑn sonuรงlarฤฑnฤฑ bekliyor. Bu belirsizlik ortamฤฑnda dolar deฤer kaybetti. Hรผkรผmetin kapanmasฤฑ, ekonomistlerin eylรผl ayฤฑnda zayฤฑf bir istihdam artฤฑลฤฑ beklediฤi cuma gรผnkรผ tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam raporu da dahil olmak รผzere kritik verilerin aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑ tehlikeye atacak. Dolarฤฑn zayฤฑflamasฤฑ, deฤerli metalleri diฤer para birimlerini kullanan alฤฑcฤฑlar iรงin daha ucuz hale getiriyor.
Fed’in faiz kararฤฑ beklentisi altฤฑn fiyatlarฤฑ รผzerinde etkili oluyor

Piyasalar, zayฤฑf gelecek istihdam verilerinin Fed yetkililerini ekim ayฤฑndaki toplantฤฑda faiz indirimi kararฤฑ almaya teลvik edeceฤini รถngรถrรผyor. Bu senaryo, faiz getirisi olmayan altฤฑn fiyatlarฤฑ iรงin olumlu bir beklenti yaratฤฑyor. Yine de Fed’in faiz indirim dรถngรผsรผnรผn geleceฤine iliลkin belirsizlikler devam ediyor. Yetkililer para politikasฤฑ konusunda farklฤฑ gรถrรผลler dile getirirken, bazฤฑ ekonomik veriler beklenenden daha gรผรงlรผ geldi. Barclays Plc. stratejistleri, pazar gรผnรผ yayฤฑmladฤฑklarฤฑ bir notta, altฤฑnฤฑn dolar ve Hazine tahvillerine gรถre aลฤฑrฤฑ pahalฤฑ gรถrรผnmediฤini belirtti. Notta, “Merkez bankasฤฑnฤฑn baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑ kaybetme riski, doฤasฤฑ gereฤi Fed ile ilgili bir prim iรงermelidir. Bu da altฤฑnฤฑ ลaลฤฑrtฤฑcฤฑ derecede iyi bir deฤer korumasฤฑ haline getiriyor,” ifadeleri yer aldฤฑ.
Diฤer deฤerli metallerde de yรผkseliล gรถzlendi

Altฤฑn fiyatlarฤฑ bu yฤฑl %46 artฤฑล gรถstererek merkez bankalarฤฑnฤฑn talebi ve Fed’in faiz indirimlerine yeniden baลlamasฤฑyla peล peลe rekorlar kฤฑrdฤฑ. Fiyatlar, altฤฑn destekli ETF’lerdeki varlฤฑklarฤฑn 2022’den bu yana en yรผksek seviyede olduฤu bir ortamda, art arda รผรงรผncรผ รงeyreฤi de kazanรงla kapatmaya hazฤฑrlanฤฑyor. Goldman Sachs Group Inc. ve Deutsche Bank AG gibi รถnde gelen bankalar, yรผkseliลin devam etmesini beklediklerini aรงฤฑkladฤฑ. Bu arada, altฤฑnฤฑn diฤer deฤerli metal rakipleri de bu yฤฑl benzeri gรถrรผlmemiล bir arz sฤฑkฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑ yaลadฤฑ. Gรผmรผล, platin ve paladyum kira oranlarฤฑ, normal seviyeleri olan sฤฑfฤฑra yakฤฑn dรผzeylerin รงok รผzerine รงฤฑktฤฑ. New York saatiyle 13:56 itibarฤฑyla spot altฤฑn, %1,8 artฤฑลla ons baลฤฑna 3.828,67 dolara yรผkseldi.







