Altın fiyatları yataya girdi, bakır geriledi

Altın fiyatları yataya girdi, bakır geriledi

Altın fiyatları FED toplantısı öncesi yataya girerken, bakır fiyatları Çin'den gelen verilerle geriledi

A+A-

Piyasaların ABD Merkez Bankası Fed'in toplantısını beklediği ortamda altın fiyatları dalgalı bir seyir izlerken, Çin'deki ekonomik verilere bağlı olarak bakır fiyatları geriledi. Altın bugün de son iki haftanın en düşük seviyesinin hemen üstünde tutunmaya çalışıyor

Altın fiyatları, son üç haftadır dolar ve hazine getirilerindeki yeniden yükselişin baskısı altında dar bir işlem aralığında seyrediyor. Vadeli altın kontratları, ons başına 1.940 ila 2.000 dolar arasında dalgalanırken, spot altın Mayıs ortasından bu yana ons başına 1.930 ila 1.980 dolar arasında hareket etti.

Avustralya ve Kanada'daki sürpriz faiz artışları, ABD enflasyonunun ve işgücü piyasasının Fed'in hedeflerinin üzerinde seyretmesi, merkez bankasının da benzer bir eğilim izleyeceği beklentilerini artırdı. Ancak, son aylarda ABD'nin ekonomik büyümesi yavaşladı ve bu durum, Fed'e faiz artışına devam etme konusunda sınırlı bir alan bıraktı.

Yüksek faiz oranları, altın gibi getirisi olmayan varlıklar için olumsuz bir durum yaratıyor. Ancak, Fed'in gelecek hafta faiz artırımında bir duraklama ilan etse bile, ABD faizlerinin uzun süre daha yüksek kalması bekleniyor ve bu durum metal piyasalarına baskı yapmaya devam edecek.

Buna rağmen, analistler altının, bu yıl ilerleyen dönemlerde ABD'de bir resesyon yaşanması durumunda güvenli liman talebinden faydalanacağına inanıyor. Ancak, yine de dolardaki gücün altının büyük kazanımlarını sınırlaması bekleniyor.

Öte yandan, bakır fiyatları Perşembe günü hafifçe düştü ve önceki seansta yaşanan kayıplarını artırdı. Çin'den gelen zayıf ekonomik sinyaller ve ülkenin bakır ithalatındaki düşüş, bakır talebinde daha fazla gerileme olacağı endişelerini artırıyor. 

Çin'in bakır ithalatının Mayıs ayında bir önceki aya göre %4,6 düşüş gösterdiği ve ülkenin genel ticaret fazlasının 13 ayın en düşük seviyesine indiği belirtildi. İhracattaki beklenenden daha keskin düşüş, özellikle Çin'in devasa imalat sektörü için yakın zamanda ekonomik zorluklar yaşanabileceğine işaret ediyor.

İlgili Haberler