Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq piyasa öncesi işlemlerde yatayda

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq piyasa öncesi işlemlerde yatayda

New York Borsasında Faiz Endişeleri Tahvil Getirilerini Yükseltirken Vadeli İşlemler Durgunlaştı

A+A-

Faiz oranlarının artacağı endişesiyle devlet tahvili getirileri yükselirken, ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri Perşembe günü büyük ölçüde yatay seyrediyor.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ve gösterge niteliğindeki S&P 500 endeksi Çarşamba gününü düşüşle kapattı. Kanada Merkez Bankası'nın (BoC) beklenmedik faiz artışının ardından, ABD tahvil getirilerinin yükselmesiyle, büyük piyasa değerine sahip hisse senetleri bu düşüşe öncülük etti.

Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT) piyasa öncesi işlemlerde hafif bir düşüş yaşarken, Apple Inc (NASDAQ:AAPL) ve Amazon.com Inc (NASDAQ:AMZN) Çarşamba günkü düşüşlerin ardından değer kazandı.

Kısa vadeli faiz beklentilerinin belirleyici olduğu 2 yıllık Hazine tahvili getirisi, Federal Rezerv'in (Fed) gelecek haftaki toplantısının beklenmesiyle üçüncü gün artarak %4,56'ya ulaştı.

Jefferies stratejisti Mohit Kumar, "Fed'in Haziran ayında faiz artırımına ara vereceğini, ancak verilere bağlı kalmasını ve Temmuz'da bir faiz artışı için kapıyı açık bırakmasını bekliyoruz. Ancak Fed'in Temmuz'da faiz artırımı yapacağını düşünmüyoruz," dedi. Kumar ayrıca, "BoC'un faiz artırımı, enflasyonun merkez bankalarının hedefinden daha uzun süre yüksek kalacağı görüşümüzü destekliyor ve bu, 2023'te herhangi bir faiz indiriminin olmayacağı anlamına geliyor," şeklinde ekledi.

Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen ve Çarşamba günü pandemi öncesi en düşük seviyesine gerileyen CBOE Volatilite Endeksi, Perşembe günü yükselişe geçti.

CMEGroup'un Fedwatch aracına göre, yatırımcılar 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek ABD merkez bankası toplantısında faiz oranlarının mevcut %5-%5,25 aralığında kalma olasılığını %70 olarak görüyorlar. Temmuz'da bir faiz artırımı olasılığı ise %50.

ABD Çalışma Bakanlığı, Fed toplantısının ilk günü olan 13 Haziran'da enflasyon verilerini açıklayacak. Beklentiler, Mayıs ayındaki tüketici fiyatlarının hafifçe düştüğünü, ancak çekirdek fiyatların sabit kaldığını göstermesi yönünde.

Ayrıca, 3 Haziran'da sona eren hafta için ilk işsizlik başvuruları verisi gün içinde açıklanacak.

Küçük sermayeli şirketlerden oluşan Russell 2000 endeksi, yatırımcıların büyüme hisselerinden çıkış yapmasıyla Çarşamba günü %1,8 yükselerek son üç ayın en yüksek kapanışını yaptı. Ayrıca, Dow Jones taşımacılık endeksi altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı ve KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi iki ayın zirvesinde kapandı.

Sabah saat 5:47'de (ABD) Dow e-minis %0,01 veya 4 puan, S&P 500 e-minis %0,06 veya 2,75 puan ve Nasdaq 100 e-minis %0,09 veya 13 puan yükseliş kaydetti.

AB endüstri şefi Thierry Breton'un sosyal medya devi Meta Platforms Inc (NASDAQ:META)'nın gönüllü çocuk koruma kodunun işe yaramadığını belirtmesi ve çocukların çevrimiçi cinsel içerikten korunması için derhal harekete geçmesini istemesinin ardından, Meta hisseleri %0,7 düştü.

GameStop Corp (NYSE:GME) hisseleri, CEO'nun görevden alınmasının ardından milyarder yatırımcı Ryan Cohen'in icra kurulu başkanlığını devralması ve beklenenden daha büyük bir çeyrek zararı açıklaması sonrası %18,4 düşüş yaşadı.

Öte yandan, ABD'li lüks elektrikli araç üreticisi Lucid Group'un Çin operasyonları başkanı Zhu Jiang'ın şirketin dünyanın en büyük otomobil pazarına giriş yapmaya hazır olduğunu belirtmesi üzerine hisseleri %2,3 değer kazandı.

İlgili Haberler