Avrupa borsaları gerilemeye başladı

Avrupa borsaları gerilemeye başladı

Merkez bankaları toplantılar öncesi yön arayışında olan Avrupa borsaları düşüşe geçti

A+A-

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek haftaki politika belirleme toplantıları öncesinde bir tür bekle-gör taktiği uyguluyor.

Yatırımcılar, Euro Bölgesi büyüme verilerinin açıklanmasını beklerken ve gelecek hafta yapılacak önemli merkez bankası toplantılarına yönelik belirsizliklerle uğraşıyor

DAX endeksi Almanya'da %0,1, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,1 düştü, İngiltere'deki FTSE 100 ise büyük ölçüde yatay bir seyir izliyor.

ECB'nin Perşembe günü faiz oranlarını 25 baz puan artırması beklenirken, Başkan Christine Lagarde, bu hafta başında enflasyon baskılarının devam ettiğini ve borçlanma maliyetlerinin daha da arttırılacağını belirtti.

Ancak Fed'in bir sonraki hamlesi belirsiz. Vadeli işlemciler, ABD merkez bankasının önümüzdeki hafta faiz artırımlarına ara verme olasılığını hala %70 olarak görüyor. Geçen haftaki istihdam raporu, işgücü piyasasının sıkılaştığını gösterdi ve Salı günkü tüketici fiyat endeksi önemli olabilir.

Çarşamba günü Kanada Merkez Bankası, 25 baz puanlık sürpriz bir faiz artırımı yaparak Avustralya Merkez Bankası'nın izinden gitti ve Fed'in önümüzdeki hafta faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusundaki belirsizliği artırdı.

Avrupa'da yatırımcılar, Euro Bölgesi'nin ilk çeyrek işsizlik rakamlarını ve aynı döneme ilişkin revize GSYH verilerini bekliyor. İlk çeyrek GSYH verileri, bölgenin yılın ilk üç ayında büyümediğini, bir önceki çeyrekteki %1,8'lik büyümeye kıyasla keskin bir yavaşlama yaşayarak yıllık %1,2'lik bir büyüme kaydettiğini gösterdi.

 

İlgili Haberler