Altın madenciliği tehlikede: Altın bulmak iyice zorlaştı

Altın madenciliği tehlikede: Altın bulmak iyice zorlaştı

Dünya Altın Konseyi, madenciler daha fazla kazı yapmakta zorlandıkça altın bulmanın zorlaştığını söylüyor.

A+A-

Dünya Altın Konseyi'ne göre altın madenciliği sektörü, sarı metal yataklarının bulunması zorlaştıkça üretim artışını sürdürmekte zorlanıyor.

WGC Baş Piyasa Stratejisti John Reade konuyla ilgili şu sözleri kaydediyor:

"2024'ün ilk çeyreğinde maden üretiminin yıllık %4 artışla rekor kırdığını gördük. Ancak bence maden üretimiyle ilgili daha büyük resim, 2016, 2018 civarında plato çizdi ve o zamandan beri büyüme görmedik"

Uluslararası ticaret birliğinin verilerine göre, maden üretimi 2023 yılında bir yıl öncesine kıyasla sadece %0,5 arttı.

2022'de büyüme yıllık %1,35, bir önceki yıl ise %2,7 olarak gerçekleşirken, 2020'de küresel altın üretimi son on yılın ilk düşüşünü kaydederek %1 geriledi.

Reade, "Bence buradaki ezici hikaye şu: 2008'den itibaren 10 yıl süren hızlı büyümenin ardından, madencilik sektörü üretimde sürdürülebilir bir büyüme rapor etmekte zorlanıyor" dedi.

Birçok potansiyel alan halihazırda keşfedildiği için dünya genelinde yeni altın yatakları bulmak giderek zorlaşıyor.

WGC'ye göre, büyük ölçekli altın madenciliği sermaye yoğundur ve bir madenin üretime hazır hale gelmesi için ortalama 10 ila 20 yıl süren önemli keşif ve geliştirme çalışmaları gerektirir.

Keşif sürecinde bile, bir keşfin bir madenin geliştirilmesine dönüşme olasılığı düşük; küresel altın keşiflerinin yalnızca yaklaşık %10'u madencilik için yeterli metal içeriyor.

Bugüne kadar çoğunluğu Çin, Güney Afrika ve Avustralya'dan olmak üzere yaklaşık 187.000 metrik ton altın çıkarıldı. Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na göre çıkarılabilecek altın rezervlerinin yaklaşık 57.000 ton olduğu tahmin ediliyor.

Reade, keşif sürecinin yanı sıra, devlet izinlerinin alınmasının zorlaşması ve daha fazla zaman gerektirmesinin madenciliği daha da zorlaştırdığını sözlerine ekledi. Madencilik şirketlerinin faaliyete başlayabilmesi için gereken lisans ve izinlerin alınması birkaç yıl sürebiliyor.

Reade ayrıca, birçok madencilik projesinin yol, elektrik ve su gibi altyapı gerektiren uzak bölgeler için planlandığını, bunun da bu madenlerin inşasında ve operasyonların finansmanında ek maliyetlere neden olduğunu söyledi.

Reade "Altın bulmak, ruhsat vermek, finanse etmek ve işletmek giderek zorlaşıyor" dedi.

Altın fiyatları, Çin'in başını çektiği güçlü talebin desteğiyle son aylarda rekor seviyelere yükseldikten sonra biraz soluklanıyor. Spot altın şu anda ons başına 2.294,3 dolardan işlem görüyor.

İlgili Haberler