Altın ve bakır düşük ABD enflasyon verisiyle yükseldi

Altın ve bakır düşük ABD enflasyon verisiyle yükseldi

Altın fiyatları beklentileri altında gelen ABD enflasyonuyla 1.950 doları aştı, bakır yükseldi.

A+A-

Altın fiyatları, beklenenden daha zayıf gelen ABD enflasyon verilerinin Federal Rezerv'in faiz artırımlarında daha az agresif olacağına dair varsayımları artırmasıyla Perşembe günü son bir ayın en yüksek seviyeleri yakınında sabit kalırken, bakır da büyük ithalatçı Çin'de daha fazla teşvik önlemi alınacağı beklentisiyle yükseldi.

Sarı metal, ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) enflasyonunun Haziran ayında beklenenden daha az arttığını gösteren verilerin ardından dolar ve Hazine getirilerindeki düşüşü takip ederek Çarşamba günü iki aydan uzun bir sürenin en iyi gün içi kazancını kaydetmişti.

Dünkü enflasyon verileri, Fed'in geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği agresif faiz artırımlarının meyvelerini vermeye başladığını ve bankanın şahin duruşunu beklenenden daha erken azaltabileceğini gösterdi.

Bu senaryo, geçtiğimiz yıl sarı metal üzerinde ağır bir yük oluşturan yüksek faiz oranlarının altın üzerindeki baskısının hafiflediğine işaret ediyor. Yüksek borç verme oranları, altın gibi getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini artırıyor.

TÜFE verisinin ardından son 15 ayın en düşük seviyesine gerileyen dolardaki düşüş, altın ve dolarla fiyatlanan diğer emtialara büyük fayda sağladı.

Spot altın ons başına 1,957.07$'da sabit kalırken, altın vadeli işlemleri ons başına 1,961.45$'da yatay seyretti. Her iki enstrüman da Çarşamba günü yaklaşık %1,3 yükselerek Mayıs başından bu yana en iyi gün içi kazancını elde etti.

Bakır, dolardaki zayıflık ve Çin'deki teşvik söylentileriyle yükseldi

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, düşük ABD enflasyon verilerinin küresel ekonomik büyümenin bu yıl başlangıçta düşünüldüğü kadar kötüleşmeyeceği yönündeki tahminleri artırmasıyla Perşembe günü kazançlarını artırarak üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bakır vadeli işlemleri bir önceki seansta %2,4 yükseldikten sonra %0,2 artarak pound başına 3,8595 dolara çıktı.

Kırmızı metal, dünyanın en büyük bakır ithalatçısı olan Çin'in yavaşlayan ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla teşvik önlemi alacağı yönündeki spekülasyonlardan da destek buldu.

Çin devlet medya kuruluşlarından gelen çok sayıda haber, hükümetin daha fazla mali harcama yapmaya yakın olduğunu öne sürdü.

İlgili Haberler