Altında asıl büyük ralli henüz başlamadı

Altında asıl büyük ralli henüz başlamadı

Fed'in yol haritasında bulunan faiz indirimi stratejisinde değişikliğe gitmemesi sonucu altın yükselişe geçerken, uzmanlar altında asıl rallinin henüz başlamadığını söyledi ve altın için tarih verdi.

A+A-

Fed'in enflasyonda yüzde 2'lik hedefinin üzerinde kalsa bile, bu yıl üç faiz indirimi potansiyeli gördüğüne dair verdiği sinyal, altın fiyatlarının yeni rekor seviyelere yükselmesine yardımcı oldu.

Ancak bazı analistler, altının gerçek ışığının merkez bankası gevşeme döngüsüne gerçekten başladığında parlayacağını söyledi. Bazı analistler, altının İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) gevşeme hamlesine verdiği tepkinin "ne bekleneceğine dair" bir gösterge olduğunu söyledi.

İsviçre faiz indirimlerine başladı

Perşembe günü İsviçre Merkez Bankası 25 baz puanlık bir indirimle piyasaları şaşırtarak faiz oranlarını yüzde 1,5'e çekti. SNB, faiz oranlarını düşüren ilk büyük merkez bankası oldu. SNB, enflasyonun bu yıl yüzde 2'lik hedefin altında kalması beklendiği için para politikasını gevşettiğini açıkladı.

Banka açıklamasında şu satırlara yer verdi:

"Birkaç aydır enflasyon yüzde 2'nin altına gerilemiştir ve dolayısıyla SNB'nin fiyat istikrarı ile eş tuttuğu aralıktadır. Yeni tahminlere göre, enflasyonun önümüzdeki birkaç yıl boyunca da bu aralıkta kalması muhtemeldir"

Merkez Bankası ayrıca yıllık enflasyon tahminlerini de düşürdü. Aralık ayında yüzde 1,9 olarak tahmin edilen ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 1,4'e ulaşacağı öngörülüyor. Enflasyonun önümüzdeki yıl daha da yavaşlaması ve bir önceki yüzde 1,6'lık tahminden yüzde 1,2'ye yükselmesi bekleniyor. SNB 2026 yılına ilişkin ilk tahmininde ortalama enflasyonun yüzde 1,1 olacağını öngörüyor.

Capital Economics'ten ekonomistler, enflasyon baskılarının zayıf kalması nedeniyle SNB'nin bu yıl faiz oranlarını düşürmeye devam etmesini beklediklerini söyledi.

Ekonomistler bir notta, "Gerçekte olduğu gibi, enflasyonun SNB'nin tahmin ettiğinden daha düşük olacağını düşünüyoruz ve bu nedenle Eylül ve Aralık aylarında faiz oranlarını tekrar düşürmesini ve politika faizini 2024 boyunca kalmasını beklediğimiz yüzde 1'e çekmesini bekliyoruz" dedi.

İsviçre ile altın ilişkisi

SNB'nin faiz indirimi altın piyasası üzerinde güçlü bir etki yarattı. Altın fiyatları Perşembe günü İsviçre frangı karşısında önemli ölçüde yükseldi. Seansın en yüksek seviyelerine yakın seyreden spot altın en son yüzde 2,06 artışla 55.352,36 CHF'den (İsviçre Frangı) işlem gördü.

Bazı analistler SNB'nin hamlesini sürpriz olarak nitelendirse de, diğerleri için bu beklenmedik bir durum değil. Bannockburn Global Forex'in genel müdürü March Chandler, yatırımcıları faiz indirimlerinin geleceği konusunda uyardığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fed'den faiz indirimleri geliyor, bu yüzden SNB'nin de onlardan önce davranması gerekiyor çünkü para birimlerini ABD dolarındaki zayıflığa karşı biraz desteklemeleri gerekiyor"

Altının önü açık

Bazı analistler Fed'in faiz indirimlerine gitmesi halinde altının dolar karşısındaki fiyat hareketinin İsviçre frangı karşısında görülene benzer olabileceğini söyledi.

Chandler en büyük farkın, altının rallisinin Haziran ayında olası bir indirimin öncülük etmesini beklemesi olduğunu söyledi. Chandler, Fed'in Haziran toplantısı öncesinde tahvil getirilerinin ve ABD dolarının zayıflamasını beklediğini, bunun da altın fiyatlarının yükselmesini destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Blue Line Futures'ın baş piyasa stratejisti Phillip Streible, altının İsviçre frangı karşısındaki hareketinin daha geniş piyasa koşullarını vurguladığını söyledi. Streible, İsviçre Frangı'ndaki zayıflığın ABD dolar endeksinin son bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı olduğunu ve bunun da altına zarar verdiğini belirtti.

Gece boyunca ons altın 2 bin 220 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen altın, dolar karşısında günü 'kırmızı'da tamamlıyor. Spot altın son olarak gün içinde yüzde 0,13 düşüşle 2.183,14 dolardan işlem gördü.

Yüzde 6'lık ralli

Ancak Streible, Fed'in faizleri düşürme sırası geldiğinde altının hala koşacak çok yeri olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"İncelediğimiz araştırmalar 1990'lardan bu yana altının, Fed'in gevşeme döngüsündeki ilk faiz indiriminden sonraki ilk 30 günde yüzde 6'lık bir ralli yaptığını gösteriyor"

Etiketler : , ,
İlgili Haberler