AMD yıl sonuna kadar yapay zeka çipi çıkarmayı planlıyor

AMD yıl sonuna kadar yapay zeka çipi çıkarmayı planlıyor

Advanced Micro Devices (AMD) yaptığı açıklamada, Nvidia yarı iletkenleriyle rekabet edebilecek yapay zeka çiplerinin planlanan lansmanının etkisiyle yılı güçlü bir şekilde bitireceğini tahmin etti.

A+A-

AMD hisseleri mesai sonrası işlemlerde yaklaşık %3 yükseldi. CEO Lisa Su, AMD'nin dördüncü çeyrekte amiral gemisi MI300 yapay zeka çiplerinin üretimini artıracağını söyledi. Arz sıkıntısı yaşanan hızlandırıcı çipler, Nvidia tarafından halihazırda satılan gelişmiş H100 çiplerine karşı rekabet etmek üzere tasarlandı.

Su, MI300 serisi yongalara müşteri ilgisinin "çok yüksek" olduğunu ve AMD'nin üçüncü çeyrekte "üst düzey bulut sağlayıcıları, büyük işletmeler ve çok sayıda önde gelen yapay zeka şirketi" ile çalışmalarını genişlettiğini söyledi.

Yatırımcılar, bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürülecek olan MI300 yongalarının, gelişmiş yapay zeka yongalarına yönelik yükselen pazarda Nvidia'ya meydan okuyacağına inanıyor.

MI300'ler, Ekim ayında yayınlanan ihracat kontrolleri kapsamında Çin'e satış için performans sınırlarını aşıyor ve Nvidia ve Intel'in aksine, AMD henüz kazançlı Çin pazarı için özel çipler oluşturmadı.

Nvidia, Çin'e gelişmiş yapay zeka yarı iletken satışlarına yönelik ABD Ticaret Bakanlığı kısıtlamalarına uymak için H100 çiplerini değiştirdi. Su, Salı günü analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde, AMD'nin MI300 ve daha eski MI250 çipleri için de benzer bir strateji üzerinde çalıştığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Planımız elbette ABD ihracat kontrolleriyle tam uyumlu olmak. Ancak Çin'de yapay zeka çözümleri arayan müşterilerimiz için ürün(ler) geliştirme fırsatı olduğuna inanıyoruz ve bu yönde çalışmaya devam edeceğiz."

AMD tüm yıl için ayrıntılı bir tahmin yapmadı ancak MI300 yongaları da dahil olmak üzere veri merkezi işindeki 2023 satışlarının 2022'deki 6,04 milyar doları aşmasını beklediğini söyledi.

Nvidia ve AMD hisselerine sahip olan GP Bullhound'un portföy yöneticisi Jenny Hardy, Nvidia'nın hala tedarik kısıtlamalarıyla karşı karşıya olduğunu ve AMD'nin çipi için bir açık bıraktığını belirtti.

Hardy "AMD üretimi artırabilir ve MI300 çiplerini dördüncü çeyrekte piyasaya sürebilirse, muhtemelen güçlü bir talep görecektir çünkü pek çok insan Nvidia çiplerine ulaşamıyor. Dolayısıyla AMD'nin bu arz-talep boşluğunun bir kısmını etkili bir şekilde doldurabileceğini varsayabiliriz" şeklinde konuştu.

Su, AMD'nin MI300 yongaları için dördüncü çeyrekte "agresif" bir lansman için yeterli bileşene ve 2024 için yeterli tedariğe sahip olduğunu söyledi.

Su, daha az karmaşık yapay zeka görevleri için "çok iyi bir seçenek" olmaya devam eden eski MI250 çipine olan "yoğun ilgiden" bahsetti.

İkinci çeyrekte AMD'nin veri merkezi işletmesinin geliri %11 düşüşle 1,32 milyar dolara gerilerken, müşteri işletmesinin geliri bir yıl önceki 2,2 milyar dolardan %54 düşüşle 998 milyon dolara geriledi.

Microsoft ve Google gibi büyük bulut oyuncularının yılın ikinci yarısında veri merkezi harcamalarını artırmayı planladığını belirten analistler, harcamaların yapay zeka çipleri ve altyapısına yöneleceğini belirtiyor.

Ancak, PC sevkiyatlarındaki düşüş hafifledi ve talep iyileşme belirtileri göstermeye başladı.

AMD finans şefi Jean Hu, "Üçüncü çeyreğe baktığımızda, EPYC ve Ryzen işlemcilerimize yönelik artan talep sayesinde Veri Merkezi ve İstemci segmenti gelirlerimizin her birinin çift haneli oranlarda artmasını, oyun segmentindeki düşüşlerin ise kısmen dengelenmesini bekliyoruz" dedi.

Şirket, cari çeyrek gelirinin artı veya eksi 300 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 5,7 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Refinitiv tarafından ankete katılan analistler ortalama 5,82 milyar dolar gelir bekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler