Nvidia, süper bilgisayarlarda Intel ve AMD'nin alanını daraltıyor

Nvidia, süper bilgisayarlarda Intel ve AMD'nin alanını daraltıyor

Nvidia Corp (NVDA.O) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Intel Corp (INTC.O) ve Advanced Micro Devices Inc (AMD.O) ile rekabet edecek yeni bir Nvidia çipi kullanarak yeni bir süper bilgisayar inşa etmek için İngiltere'nin Bristol Üniversitesi ile birlikte

A+A-

Nvidia, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Intel ve Advanced Micro Devices (AMD) ile rekabet edecek yeni bir Nvidia çipi kullanarak yeni bir süper bilgisayar inşa etmek için İngiltere'nin Bristol Üniversitesi ile birlikte çalıştığını söyledi.

Nvidia, yapay zeka çalışmalarını hızlandırmak için kullanılabildikleri için yüksek talep gören grafik işlem birimlerinin (GPU) dünyadaki en büyük üreticisidir. Örneğin OpenAI'nin ChatGPT'si binlerce Nvidia GPU ile oluşturuldu.

Ancak Nvidia'nın GPU çipleri genellikle merkezi işlem birimi (CPU) olarak adlandırılan ve on yıllardır Intel ve AMD'nin hakimiyetinde olan bir pazarla eşleştirilir. Bu yıl Nvidia, SoftBank Group Corp'a ait (9984.T) Arm Ltd'nin teknolojisine dayanan Grace adlı kendi rakip CPU çipini göndermeye başladı.

Pazartesi günü Almanya'da düzenlenen bir süper bilgisayar konferansında Nvidia, İngiliz araştırmacılar ve Hewlett Packard Enterprise Co (HPE.N) ile birlikte çalışarak tamamen Grace CPU çiplerine dayanan ve Nvidia'nın GPU'larından hiçbirine sahip olmayan Isambard 3 adlı bir bilgisayar inşa ettiğini açıkladı. Bristol Üniversitesi sistemi, diğer şeylerin yanı sıra iklim bilimi ve ilaç keşfi araştırmaları için kullanılacak.

Nvidia hızlandırılmış hesaplama genel müdürü ve başkan yardımcısı Ian Buck bir basın brifinginde şunları söyledi:

"Heyecan verici olan şey, tüm sistemin 270 kilowatt güçle çalışıyor olması. Bu aslında üniversitenin bir önceki sistemi olan Isambard 2'den altı kat daha fazla performans ve enerji verimliliği anlamına geliyor."

İlgili Haberler