Hรผrriyet Emlak, รผlke genelindeki verilerden derlediฤi 2019 Emlak Endeksiโni aรงฤฑkladฤฑ. Hรผrriyet Emlak 2019 verilerine gรถre Anadoluโdaki satฤฑlฤฑk konutlarฤฑn fiyatlarฤฑnda yaลanan yukarฤฑ yรถnlรผ hareketlenme dikkat รงekti.
Aรงฤฑklanan verilere gรถre; 2019โda satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑnda Antalya Serik yรผzde 48 artฤฑลla liste baลฤฑnda yer aldฤฑ. Serikโi Antalya Kemer (%47), Finike (%36) ve Bursa Gemlik (%22) takip etti. Hรผrriyet Emlak 2019 verilerine gรถre, Tรผrkiye genelinde satฤฑlฤฑklarda metrekare ortalama fiyatฤฑ 1.686 TL, รผlke genelinde konutlarฤฑn amortisman sรผresi ise ortalama 19.6 yฤฑl olarak hesaplandฤฑ.
Antalya, Bursa ve ฤฐzmir emlak fiyatlarฤฑ รงฤฑkฤฑลta
Veriler, 2019 yฤฑlฤฑ genelinde emlak piyasasฤฑnda Anadoluโda yaลanan hareketliliฤi ortaya koydu. Antalya, Bursa ve ฤฐzmir, 2019โda satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑndaki yukarฤฑ yรถnlรผ hareketle dikkat รงekti. Antalyaโda satฤฑlฤฑk konutlarda 2019โda Serik yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑna yรผzde 48 oranฤฑnda kazandฤฑrdฤฑ. 2019โun en dikkat รงekici ilรงesi olan Serikโi, Kemer yรผzde 47 artฤฑลla takip etti. Antalya Konyaaltฤฑ (%15), Bursa ฤฐnegรถl (%14), ฤฐzmir Karaburun (%14) ve ฤฐstanbul Beลiktaล (%12) oldu.
2019โda Tรผrkiye genelinde dikkat รงeken 10 il ve ilรงe
| ||
Antalya Serik | 48% | |
Antalya Kemer | 47% | |
Antalya Finike | 36% | |
Bursa Gemlik | 22% | |
Antalya Konyaaltฤฑ | 15% | |
Bursa ฤฐnegรถl | 14% | |
ฤฐzmir Karaburun | 14% | |
ฤฐstanbul Beลiktaล | 12% | |
ฤฐstanbul Baลakลehir | 12% | |
ฤฐstanbul Sancaktepe | 11% |
Fiyatlar artฤฑล eฤiliminde
Hรผrriyet Emlak 2019 verilerine gรถre, โbir yฤฑllฤฑk sรผredeโ satฤฑlฤฑk emlak fiyatlarฤฑ 5 bรผyรผk ilde stabil ve รงฤฑkฤฑล yรถnlรผ bir gรถrรผnรผm sergiledi. รฤฑkฤฑล eฤiliminin en net gรถrรผldรผฤรผ Antalyaโda; Serik, Kemer ve Finike emlak yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑna en รงok kazandฤฑran ilรงelerin baลฤฑnda geldi.
Ankaraโda dikkat รงeken ilรงelerin baลฤฑnda ise Pursaklar (%5) ve Polatlฤฑ (%3) geldi. Akyurtโta yer alan satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑ yรผzde 3 artฤฑล gรถsterirken bu ilรงeyi yรผzde 2โyle Kahramankazan izledi.
ฤฐstanbul konut piyasasฤฑ bir yฤฑllฤฑk sรผrede yukarฤฑ yรถnlรผ bir eฤilim sergiledi. ฤฐstanbulโda bir yฤฑllฤฑk sรผrede satฤฑlฤฑk konut fiyatฤฑ en รงok artฤฑล gรถsteren ilรงe yรผzde 12โyle Beลiktaล ve Baลakลehir oldu. Bu ilรงeleri; yรผzde 11 yรผkseliลle Sancaktepe ve yรผzde 10 yรผkseliลle Sultanbeyli izledi.
Fiyatlarฤฑn รงฤฑkฤฑล gรถsterdiฤi bir diฤer il ise ฤฐzmir. Satฤฑlฤฑk konut fiyatฤฑnฤฑn en รงok artฤฑล gรถsterdiฤi ilรงelerin baลฤฑnda ise Karaburun (%14) geliyor. Karaburunโu yรผzde 6 ile Foรงa ve yรผzde 3โle Gaziemir izledi.
Kadฤฑkรถy, sฤฑfฤฑr konut projelerinde lider
Tรผrkiyeโdeki tรผm sฤฑfฤฑr konut projelerini tek รงatฤฑ altฤฑnda toplayan Hรผrriyet Emlak Projeland verilerine** gรถre 2019’da ฤฐstanbul’da en fazla proje Kadฤฑkรถy ilรงesinde yer aldฤฑ. Kadฤฑkรถyโรผ, Esenyurt, Pendik, Beylikdรผzรผ ve Kartal takip etti. Ankaraโda ise en fazla sฤฑfฤฑr konut projesinin yer aldฤฑฤฤฑ lokasyonlarฤฑn baลฤฑnda รankaya geldi. รankayaโyฤฑ, Etimesgut, Yenimahalle, Keรงiรถren ve Gรถlbaลฤฑ izledi. ฤฐzmirโde sฤฑfฤฑr konu projelerinin sayฤฑsฤฑyla dikkat รงeken lokasyonlar arasฤฑnda liste baลฤฑnda Bornova yer aldฤฑ. Bornovaโyฤฑ Menemen, รeลme ve Karลฤฑyaka izledi.
2019โda ฤฐstanbul’da yaklaลฤฑk olarak 1.300, ฤฐzmir’de 350, Ankara ve Bursa’da ise 250 projenin satฤฑลฤฑ devam etti.
Tรผrkiye genelinde son bir senelik dรถneme ait Hรผrriyet Emlak Projeland verilerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, ortalama metrerakare fiyatฤฑnฤฑn 5.300 TLโden 5.500 TL seviyesine yรผkseldiฤi gรถrรผldรผ. ฤฐstanbul รถzeline bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ise bu dรถnemde sฤฑfฤฑr konutlarda metrekare birim fiyatฤฑnฤฑn 6.700 TLโden 7.200 TLโye รงฤฑktฤฑฤฤฑ gรถzlemlendi. A-Plus projelerde ise ortalama metrekare fiyatฤฑnฤฑn 16.136 TL seviyesinde seyretti.
Konut projelerindeki yรผkseliลi bir sรผredir gรถzlemlediklerini belirten Hรผrriyet Emlak Projeland Genel Mรผdรผr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Maria Ren, โรnรผmรผzdeki dรถnemde ekonomik konjonktรถrรผn รผlkemiz ve piyasalar iรงin daha iyi bir gรถrรผnรผm sergileyeceฤini de dรผลรผndรผฤรผmรผzde bu tipteki projelerin yapฤฑmฤฑnฤฑn artarak devam edeceฤini sรถyleyebiliriz. Emlak yatฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn รผlkemizde uzun vadede sรผrekli kazandฤฑran tek yatฤฑrฤฑm aracฤฑ olduฤunu sรถyleyebiliriz. Ekonomimizin izleyeceฤi rotanฤฑn da olumlu geliลmeleri daha da fazla tetikleyeceฤini dรผลรผnรผyoruzโ dedi.







