Resmi Gazete’de yer alan karara gรถre CHP, 6755 sayฤฑlฤฑ Olaฤanรผstรผ Hal Kapsamฤฑnda Alฤฑnmasฤฑ Gereken Tedbirler ile Bazฤฑ Kurum ve Kuruluลlara Dair Dรผzenleme Yapฤฑlmasฤฑ Hakkฤฑnda Kanun Hรผkmรผnde Kararnamenin Deฤiลtirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 37’nci maddesine eklenen 3 numaralฤฑ fฤฑkranฤฑn, Anayasa’ya aykฤฑrฤฑ olduฤunu ileri sรผrerek iptalini istedi.
ฤฐptal isteminde, sรถz konusu kuralla Milli Gรผvenlik Kuruluna (MGK) icrai nitelikte karar alma yetkisi tanฤฑndฤฑฤฤฑ ve Anayasa’da gรผvence altฤฑna alฤฑnan bazฤฑ haklarฤฑn ihlal edildiฤi รถne sรผrรผldรผ.
Kararda, iptali istenen kuralda, “Terรถr รถrgรผtlerine veya Milli Gรผvenlik Kurulunca devletin milli gรผvenliฤine karลฤฑ faaliyette bulunduฤuna karar verilen yapฤฑ, oluลum veya gruplara รผyeliฤi, mensubiyeti veya iltisakฤฑ yahut bunlarla irtibatฤฑ olan ve bu nedenle kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑlmฤฑล olan kiลilerden, adli veya idari soruลturma veya kovuลturmasฤฑ devam edenlerin sosyal gรผvenlik haklarฤฑna iliลkin baลvurularฤฑ hakkฤฑnda 31 Ekim 2019 tarihine kadar karar alan, bu kararlarฤฑ yerine getiren veya iลlem yapmayan kamu gรถrevlilerinin bu karar ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluฤu doฤmaz.” ifadelerinin yer aldฤฑฤฤฑ belirtildi.
Baลvuruyu deฤerlendiren Anayasa Mahkemesi, sรถz konusu fฤฑkrada yer alan “Milli Gรผvenlik Kurulunca” ifadesinin iptaline hรผkmetti.
Yรผksek Mahkemenin gerekรงesinde, MGK’nin baลlฤฑca gรถrevinin, devletin milli gรผvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulamasฤฑyla ilgili tavsiye kararlarฤฑ almak ve gerekli koordinasyonun saฤlanmasฤฑ konusundaki gรถrรผลlerini bildirmek olduฤu ifade edildi.
MGK kararlarฤฑnฤฑn tavsiye niteliฤinde karar olduฤu ve alฤฑnan kararlarฤฑn yรผrรผtmenin baลฤฑ konumundaki cumhurbaลkanฤฑ tarafฤฑndan deฤerlendirildiฤi ifade edilen kararda, “Dava konusu ‘Milli Gรผvenlik Kurulunca’ ibaresi, tavsiye niteliฤindeki MGK kararฤฑna kendiliฤinden hukuki bir sonuรง baฤlamaktadฤฑr. ลรผphesiz MGK’nin tavsiye niteliฤindeki kararlarฤฑnฤฑn yรผrรผtme organฤฑ tarafฤฑndan dikkate alฤฑnmasฤฑ ve hukuk aleminde hayata geรงirilmesi mรผmkรผndรผr. Ancak MGK’nin kararlarฤฑ hakkฤฑnda baลkaca icrai bir karar alฤฑnmadan bu kararlara hukuk aleminde sonuรงlar baฤlanmasฤฑ Anayasa’nฤฑn aรงฤฑk lafzฤฑyla baฤdaลmamaktadฤฑr.” denildi.
“Hukuki” ve “mali” sorumluluk
Yรผksek Mahkeme, iptali istenen 3’รผncรผ fฤฑkrada yer alan ve kanun kapsamฤฑndaki kamu gรถrevlilerinin sorumluluฤunu ortadan kaldฤฑran “hukuki” ve “mali” ifadelerinin de Anayasa’ya aykฤฑrฤฑ olduฤuna karar vererek iptaline hรผkmetti.
Anayasa’nฤฑn 129’uncu maddesine, memurlar ve kamu gรถrevlilerinin yetkilerini kullanฤฑrken iลledikleri kusurlardan doฤan tazminat davalarฤฑnฤฑn kendilerine rรผcu edilmek kaydฤฑyla idare aleyhine aรงฤฑlabileceฤinin belirtildiฤine iลaret edilen kararda, kusuruyla idareyi zarara uฤratan kamu gรถrevlisinin sorumluluฤunun, ortadan kalkmadฤฑฤฤฑ ifade edildi.
ฤฐptali istenen kuralla ise belirli bir tarihe kadar terรถr รถrgรผtรผ iltisakฤฑ nedeniyle kamu gรถrevinden รงฤฑkarฤฑlmฤฑล ve hakkฤฑndaki soruลturma veya kovuลturma devam eden kiลilerin sosyal gรผvenlik haklarฤฑna iliลkin baลvurularฤฑ hakkฤฑnda karar alan, bu kararlarฤฑ yerine getiren veya iลlem yapmayan kamu gรถrevlilerine hukuki ve mali sorumluluk yรผklemeyeceฤinin dรผzenlendiฤi belirtilen kararda, bunun Anayasa’ya aykฤฑrฤฑ olduฤu kaydedildi.
Yรผksek Mahkeme, sรถz konusu 3’รผncรผ fฤฑkranฤฑn geri kalan kฤฑsmฤฑnฤฑn ise Anayasa’ya aykฤฑrฤฑ olmadฤฑฤฤฑna ve iptal isteminin reddine hรผkmetti.







