Antalyaโda son bir yฤฑlda รผรงe katlanan kiralฤฑk daire fiyatlarฤฑ kentteki memur ve emeklileri gรถรงe zorlarken, kira artฤฑลlarฤฑnda dikkat รงeken bir geliลme de Trabzonโda yaลanฤฑyor.
Aฤustos ayฤฑnda en yรผksek kira artฤฑลฤฑ yaลanan iller sฤฑralamasฤฑnda ilk 10โda bile yer almayan Trabzon, son iki ayda zam ลampiyonu olan iller sฤฑralamasฤฑnda hฤฑzla yukarฤฑlara tฤฑrmandฤฑ.
Eylรผlde en yรผksek kira zammฤฑnฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ dรถrdรผncรผ il olan Trabzon, ekimde iki sฤฑra daha fฤฑrladฤฑ ve Antalyaโdan sonra รผlke genelinde en รงok kira artฤฑลฤฑnฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ ikinci il oldu.
BETAM verilerine gรถre, Antalya ekim ayฤฑnda yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 257 artฤฑลla kira artฤฑลฤฑnda zam ลampiyonu olurken, Trabzonโda ise kiralฤฑk daire fiyatlarฤฑ ekimde yฤฑllฤฑk yรผzde 200 arttฤฑ. Kiralardaki yฤฑllฤฑk artฤฑล sadece bir ay iรงinde ise yรผzde 166,8โden yรผzde 200โe fฤฑrlamฤฑล oldu.
Peki neden?
Antalyaโdaki fiyat artฤฑลlarฤฑnda savaล sonrasฤฑ Ruslarฤฑn yoฤun talebi etkili olurken Trabzonโda neler oluyor?
Trabzon ฤฐnลaatรงฤฑlar ve Emlakรงฤฑlar Odasฤฑ Baลkanฤฑ Ayhan Taflan, konut ve kira fiyatlarฤฑndaki sert yรผkseliลte ilk etkili olan nedenin, yรผksek inลaat maliyetleri nedeniyle yeni konut yapฤฑlamamasฤฑ ve Trabzonโdaki mevcut konut stoฤunun erimesi olduฤunu anlattฤฑ.
Trabzonโda satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑnฤฑn 1,5 milyon TLโden baลladฤฑฤฤฑnฤฑ, konut alamayan vatandaลฤฑn kiralฤฑk evlere talebi artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Taflan, buna evlenenlerin, รผniversite รถฤrencilerinin ve Trabzonโa tatile gelen yabancฤฑlarฤฑn otel yerine kiralฤฑk dairelere yรถnelmesinin de eklendiฤini ve ciddi bir talep patlamasฤฑ yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
โMevcut talebe yetmeyen bir konut stoฤu var. Bu da fiyatlarฤฑn hฤฑzla yukarฤฑ gitmesine neden oluyorโ diyen Taflan, โTrabzonโun engebeli bir arazi yapฤฑsฤฑna sahip olmasฤฑ nedeniyle arazi kฤฑtlฤฑฤฤฑ yaลanmasฤฑ, bunun รผzerine inลaat maliyetlerin de inanฤฑlmaz seviyelerde artmasฤฑ yeni konut รผretilememesine neden oluyorโ dedi.
Trabzon genelinde ortalama kira fiyatlarฤฑnฤฑn 5 bin TLโye ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ, bu rakam sene baลฤฑnda 3 bin ila 4 bin TL aralฤฑฤฤฑnda olduฤunu kaydeden Taflan, ลรถyle devam etti:
โฤฐnsanlarฤฑn barฤฑnma ihtiyaรงlarฤฑ, fiyatlar karลฤฑsฤฑnda kฤฑsฤฑtlandฤฑ.
Arz kฤฑsฤฑtlฤฑ, talep de bรถyle fazla olduฤu ve maliyetler bรถyle yรผksek kaldฤฑฤฤฑ sรผrece fiyatlar asla geri gelmeyecektir. Bฤฑrakฤฑn geri gelmesini, sabit kalmasฤฑ bile yeterli. Hรผkรผmetin bu soruna bir รงare bulmasฤฑ lazฤฑm.โ
Sozcu.com.trโye konuลan TMMOB ฤฐnลaat Mรผhendisleri Odasฤฑ Trabzon ลube Baลkanฤฑ Mustafa Tiryaki ise, bu yฤฑl Trabzonโa รถzellikle Kรถrfez รผlkeleri baลta olmak รผzere รงok sayฤฑda yabancฤฑ turistin gelmesinin fiyatlardaki artฤฑลta etkili olduฤunu anlattฤฑ.
Satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑnฤฑn ulaลtฤฑฤฤฑ seviyelerden dolayฤฑ vatandaลฤฑn alฤฑm yapamadฤฑฤฤฑnฤฑ, bu yฤฑl Trabzonโa gelen turistlere de geรงen yฤฑllara oranla daha dรผลรผk satฤฑล yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Tiryaki, โSatฤฑล azalฤฑnca yabancฤฑlara kiralama seรงeneฤi ortaya รงฤฑktฤฑ. Bu yฤฑl kentimize gelen turistlerin sayฤฑsฤฑ da รงok olunca konutlar aparta รงevrilerek yabancฤฑlara, รถzellikle de Araplara gรผnlรผk, aylฤฑk kiralanmaya baลladฤฑโ dedi.
Tiryaki, โBu da aslฤฑnda konut arzฤฑnฤฑ azalttฤฑฤฤฑ iรงin hem satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑnฤฑ yukarฤฑ รงekti hem de diฤer kiralฤฑk daire fiyatlarฤฑnฤฑ olumsuz etkilediโ diye konuลtu.
Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumuโnun (TรฤฐK) verilerine gรถre, Trabzonโda geรงen yฤฑl yabancฤฑlara toplam 952 konut satฤฑlmฤฑลtฤฑ.
Geรงen yฤฑlฤฑn ilk 10 aylฤฑk dรถneminde 750 konut satฤฑlฤฑrken, bu sayฤฑ 2022โnin ilk 10 ayฤฑnda ise 818โe รงฤฑktฤฑ.
Trabzonโda yabancฤฑlara yapฤฑlan konut satฤฑลlarฤฑ 2022 Ocak-Haziran aralฤฑฤฤฑnda bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ aylarฤฑna kฤฑyasla artarken, temmuzdan itibaren ise (aฤustos ayฤฑ hariรง) yฤฑllฤฑk bazda azalmaya baลladฤฑ.
Son olarak, 2021-2022 Eylรผl aralฤฑฤฤฑnda Trabzonโda yabancฤฑlara satฤฑlan konut sayฤฑsฤฑ 189โdan 78โe; 2021-2022 Ekim aralฤฑฤฤฑnda ise 115โten 66โya geriledi.
Kentin emlak odasฤฑ ile inลaat mรผhendisleri odasฤฑnฤฑn yetkilileri, bu yฤฑlฤฑn ilk 10 aylฤฑk dรถneminde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine satฤฑลlarda artฤฑล yaลansa da, yapฤฑlan satฤฑลlarฤฑn รถnceki yฤฑllara oranla รงok dรผลรผk kaldฤฑฤฤฑnฤฑ, bu sene kiralamanฤฑn bu yรผzden daha fazla arttฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor.
Tiryaki, gelinen noktada, Trabzonโdaki kira fiyatlarฤฑnฤฑn ulaลtฤฑฤฤฑ seviyeye kendilerinin dahi inanamadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor:
โKiralar kesinlikle inanฤฑlmaz seviyelere รงฤฑktฤฑ. Bir sene รถncesine kฤฑyasla iki buรงuk, รผรง katฤฑna hatta bazฤฑ yerlerde dรถrt katฤฑna รงฤฑkan kiralar var. Biz bile duyunca ลaลฤฑrฤฑyoruz. ฤฐstanbulโdaki kiralarฤฑn yรผksekliฤine alฤฑลmฤฑลtฤฑk ama Trabzonโdaki artฤฑลa alฤฑลamadฤฑk.โ
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya da kira fiyatlarฤฑndaki sert yรผkseliลte Kรถrfez รผlkelerinden gelen turistlerin etkili olduฤunu anlattฤฑ.
โTrabzonโda yaลayan insanlarฤฑn ortalama gelirine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda kiralarฤฑn geldiฤi seviye รงok yรผksek. Yerli vatandaลlarฤฑmฤฑzฤฑn mevcut geliriyle bu kira artฤฑลlarฤฑnฤฑ izah etmek mรผmkรผn deฤilโ diyen Kaya, ลรถyle devam etti:
โBu yฤฑl ev kiralama yabancฤฑlarฤฑn tercih ettikleri bir seรงenek olmaya baลladฤฑ. Bunun dฤฑลฤฑnda, yabancฤฑlarฤฑn aldฤฑฤฤฑ ve yรผksek fiyattan kiraya verdiฤi evler de var. Bu da fiyatlarฤฑ yukarฤฑ รงekiyor.โ







