Teknoloji devi Apple, Avrupa Birliฤi’nin (AB) Dijital Pazarlar Yasasฤฑ’nฤฑ ihlal ettiฤi gerekรงesiyle kendisine kestiฤi 500 milyon euro (587 milyon dolar) tutarฤฑndaki para cezasฤฑna karลฤฑ yasal sรผreรง baลlattฤฑ.
ลirket, Avrupa Komisyonu’nun nisan ayฤฑndaki kararฤฑna itiraz etmek iรงin son gรผn olan pazartesi gรผnรผ baลvurusunu Avrupa’nฤฑn ikinci en yรผksek mahkemesine sundu.
Komisyon, Apple‘ฤฑn uygulama geliลtiricilerinin kullanฤฑcฤฑlarฤฑ App Store dฤฑลฤฑndaki daha uygun fiyatlฤฑ tekliflere yรถnlendirmesini engelleyen teknik ve ticari kฤฑsฤฑtlamalar getirdiฤine ve bu yolla AB kurallarฤฑnฤฑ ihlal ettiฤine hรผkmetmiลti.
Apple’a gรถre karar hukuksuz

Apple, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada haklฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ ลรถyle savundu: “Bugรผn itirazฤฑmฤฑzฤฑ sunduk. รรผnkรผ Avrupa Komisyonuโnun kararฤฑnฤฑn ve emsalsiz para cezasฤฑnฤฑn yasanฤฑn gerektirdiฤinin รงok รถtesine gittiฤine inanฤฑyoruz.”
ลirket ayrฤฑca, Avrupa Komisyonu’nun “App Store’larฤฑ nasฤฑl iลleteceฤini dikte ettiฤini ve geliลtiriciler iรงin kafa karฤฑลtฤฑrฤฑcฤฑ, kullanฤฑcฤฑlar iรงin ise kรถtรผ olan iล koลullarฤฑnฤฑ zorla kabul ettirdiฤini” iddia etti.
Teknoloji devi, gรผnlรผk cezalardan kaรงฤฑnmak amacฤฑyla dรผzenlemelere uymak iรงin gerekli deฤiลiklikleri yaptฤฑฤฤฑnฤฑ ve “gerรงekleri mahkemeyle paylaลmayฤฑ” planladฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑna ekledi.
Dijital Pazarlar Yasasฤฑ’na karลฤฑ ilk bรผyรผk itiraz

Dava, bรผyรผk teknoloji ลirketlerinin pazar gรผcรผnรผ sฤฑnฤฑrlamayฤฑ hedefleyen ABโnin Dijital Pazarlar Yasasฤฑโna (DMA) karลฤฑ yapฤฑlan ilk bรผyรผk yasal itirazlardan biri olarak kayฤฑtlara geรงti.
Davanฤฑn sonucu, yasanฤฑn gelecekteki uygulamalarฤฑ iรงin de รถnemli bir emsal teลkil edecek.







