Apple Çin'de mum gibi eriyor: Satış rakamları şaşkınlık yarattı

Apple Çin'de mum gibi eriyor: Satış rakamları şaşkınlık yarattı

Çin'deki Bekarlar Günü'nde Apple satışlarının hacmi Huawei ve Xiaomi'nin gerisinde kaldı.

A+A-

Counterpoint Research'ün verilerine göre Apple, Çin'in son Bekarlar Günü alışveriş festivalinde satılan akıllı telefon sayısında düşüş yaşadı ve güçlü artışlar kaydeden yerli rakipleri Huawei ve Xiaomi'nin gerisinde kaldı.

Araştırma danışmanlığı şirketi Perşembe günü yaptığı açıklamada, 30 Ekim-12 Kasım tarihleri arasındaki iki haftalık satış döneminde satılan Apple akıllı telefon sayısının bir önceki yıla göre %4 azaldığını belirtti. Buna karşılık, Huawei ve Xiaomi tarafından satılan birimlerin sayısı aynı dönemde yıllık bazda sırasıyla %66 ve %28 arttı.

Huawei ve Xiaomi'deki artışların, promosyon döneminde satılan toplam Çinli akıllı telefon sayısında yıldan yıla %5'lik bir artışa yardımcı olduğu belirtildi.

Apple'ın en yeni iPhone 15 modelinin fiyatı 5,999 yuan'dan (832 $) başlarken, Huawei'nin Mate 60 akıllı telefonları 5,499 yuan'dan (763 $) başlıyor. Xiaomi'nin en yeni Mi 14 akıllı telefonunun fiyatı ise 3,999 yuan (555 $).

Alibaba ve JD.com gibi Çin'in e-ticaret platformları, geçen yıl uygulamayı bırakarak Bekarlar Günü festivali için satış rakamlarını açıklamadı, ancak JD.com, Apple ürünlerinin işlem hacminin değerinin dönem boyunca platformunda 10 milyar yuan'ı (1,39 milyar $) aştığını söyledi.

Bir Xiaomi sözcüsü, şirketin alışveriş fantezisi sırasında 22,4 milyar yuan'ın üzerinde kümülatif brüt mal değerine ulaştığını söyledi.

Analistler, Çin akıllı telefon pazarının toparlanmaya hazır olduğunu söylerken, araştırma şirketi IDC, on çeyrek üst üste düşen sevkiyatların ardından dördüncü çeyrekte satışların yıllık bazda artmasını beklediğini açıkladı.

Akıllı telefon modelleri arasındaki rekabet, Çin'in önde gelen e-ticaret platformlarının satış dönemi boyunca Apple'ın iPhone'larında önemli indirimler sunmasıyla yıllık alışveriş dönemi öncesinde kızıştı.

Apple, iPhone 15 serisini Eylül ayı sonunda, Huawei'nin bağımsız olarak geliştirdiği gelişmiş çip ile çalışan Mate 60 akıllı telefon serisini piyasaya sürmesinden yaklaşık bir ay sonra piyasaya sürdü.

Mate 60 serisi Çin'de önemli bir vatanseverlik desteği aldı ve hayranları Huawei'nin başlangıçta akıllı telefon işini felç eden ABD'nin yıllarca süren ihracat kontrollerinin üstesinden nasıl geldiğini gösterdiğini söyledi.

Xiaomi, amiral gemisi Mi 14 akıllı telefon serisini Ekim ayı sonunda piyasaya sürdü ve CEO Lei Jun, yeni serinin satışlarının piyasaya sürüldükten sonra 1 milyon adedi aştığını açıkladı.

Counterpoint analistleri, yerli rakiplerin rekabetiyle karşı karşıya kalmanın yanı sıra, Apple'ın durgun performansını yeni iPhone 15 modellerinin bulunabilirliğini kısıtlayan tedarik zinciri sorunlarına bağladı.

Counterpoint'in üretim kıdemli analisti Ivan Lam, "Apple geçen aya kıyasla iyileşiyor ancak tedarik açısından hala aksaklıklar var gibi görünüyor," dedi ve durumun yakında normalleşmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler