Huawei'nin yeni ürünü, çip sektörünü hareketlendirdi

Huawei'nin yeni ürünü, çip sektörünü hareketlendirdi

Huawei'nin yeni telefonu Çinli çip firmalarının hisse senetlerinde doping etkisi yarattı

A+A-

ABD'nin ciddi yaptırımlarına maruz kalan Huawei Technologies'in kendi geliştirdiği merkezi işlem birimini (CPU) kullanan amiral gemisi akıllı telefonunu piyasaya sürmesinin ardından Çinli çip üreticilerinin ve tedarikçilerinin hisseleri 31 Ağustos Çarşamba günü borsada sert yükseliş gösterdi.
 
Çin'in çip yapım teknolojisinde bir adım öne geçmiş olabileceği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle Guangdong Leadyo IC Testing'in hisseleri Çarşamba sabahı %19,99 artarak hisse senedi işlemlerinin askıya alınmasını tetikledi. Biwin Storage Technology'nin hisseleri %11,64 artarken Cambricon Technologies Corp'un hisseleri %9,52 değer kazandı.

30 Ağustos'ta Huawei beklenmedik bir şekilde 4G telefon olarak pazarlanan ancak 5G'de çalışabilen Mate60 Pro'yu satma planını açıkladı. Çin medyası, Huawei'nin daha fazla ABD kısıtlamasıyla karşılaşmamak için "5G" teriminden kaçındığını öne sürdü.

Bir Huawei sözcüsü Mate60 Pro'nun bileşenleri hakkında yorum yapmayı reddetti ancak telefonu "şimdiye kadarki en güçlü Mate modeli" olarak nitelendirdi. Huawei'nin yeni telefonunun piyasaya sürülmesine aşina olan endüstri kaynakları Asia Times'a telefonun gerçekten de 5G özellikli olduğunu söyledi.

Yeni telefonun satışları, Apple'ın yeni iPhone 15'inin lansman tarihiyle aynı zamana denk gelecek olan 12 Eylül'de planlanan Huawei pazarlama etkinliğinden iki hafta önce, 30 Ağustos'ta öğle saatlerinde başladı. Fiyatı 6,999 yuan (961 ABD$) olan yeni Huawei telefonun tüm satışları anında tükendi.

Stok mu yoksa yeni çipler mi?

Aynı gün Tayvanlı TSMC, Kirin çiplerinin üretimini durdurarak HiSilicon'un çip envanterinin azalmasına neden oldu. Bir donanım danışmanlık firması olan Counterpoint Research'e göre, HiSilicon geçen yılın üçüncü çeyreğinde küresel akıllı telefon yonga seti pazar payının ikinci çeyrekteki %0,4'ten sıfıra düştüğünü gördü, bu da tüm envanterini tükettiği anlamına geliyordu.

Ancak geçen yıl Haziran ayında basında çıkan haberlerde Huawei'nin elinde hala bazı Kirin 9000 çipleri olduğu ve bunları Mate50 Pro'da kullanmayı planladığı, ancak daha sonra bu plandan vazgeçtiği bildirilmişti. Bazı Çinli bilişim köşe yazarları Kirin 9000 yonga setlerinin tamamen TSMC tarafından üretilen stok yongaları olduğuna inanıyor.

Açıklamanın zamanlaması da ilginç

Mate60 Pro satışları, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun Pekin'de bulunduğu sırada Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'nun ABD'nin Çin'e yönelik çip ihracat yasağını kaldırma çağrısını reddetmesinin ardından duyuruldu. Raimondo Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Ulusal güvenlik konularında uzlaşmaya ya da pazarlığa yer yoktur" dedi.

Salı günü Başbakan Li Qiang, ABD'nin teknolojiye yönelik ihracat kontrollerini azaltması ve Başkan Joe Biden'ın ABD firmalarının ve fonlarının Çin'in yüksek teknoloji sektörlerine yatırım yapmasını kısıtlayan bir emrini geri çekmesi çağrısında bulundu. Raimondo bu çağrıyı reddettiğini söyledi. 


Öte yandan Çin, üst düzey çip ve litografi araçları üretme çabalarını arttırmaya devam ediyor.


Bloomberg'in Washington merkezli Yarı İletken Endüstrisi Birliği'ne dayandırdığı 23 Ağustos tarihli haberine göre Huawei, çip üretmek için merkezi ve Shenzhen hükümetlerinden tahmini 30 milyar ABD doları fon alıyor. SIA, şirketin mevcut en az iki çip üretim tesisini satın aldığını ve en az üç tane daha inşa ettiğini iddia etti.

İlgili Haberler