Apple en güçlü çipi kullanacak: iPhone 16 Pro öncekilere hiç benzemeyecek

Apple en güçlü çipi kullanacak: iPhone 16 Pro öncekilere hiç benzemeyecek

Apple'ın tedarik zincirindeki şirketleri kapsayan bir yatırım analisti olan Jeff Pu'ya göre, Apple'ın iPhone 16 Pro modelleri için yeni nesil A18 Pro çipi, artırılmış yapay zeka performansı için daha büyük bir kalıp boyutuna sahip olacak.

A+A-

Apple iPhone 16 serisi yeni telefonları için son hazırlıklarını yaparken iPhone 16 Pro'da kullanılacak işlemciyle ilgili yeni detaylar gün yüzüne çıktı.

Yatırım analisti olan Jeff Pu, Hong Kong merkezli yatırım şirketi Haitong International Securities ile bu hafta yaptığı bir araştırma notunda, A18 Pro çipinin 6 çekirdekli bir GPU ile donatılacağını ve bunun iPhone 15 Pro modellerindeki A17 Pro çipine eşit olacağını ekledi.

Üretken Yapay Zeka

iOS 18'in Siri, Spotlight, Apple Music, Health, Messages, Numbers, Pages, Keynote, Shortcuts ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi iPhone özelliği ve uygulaması için yeni üretken yapay zeka özellikleri içereceği söyleniyor. Apple'ın bu özelliklerden en azından bazıları için Google, OpenAI ve Baidu gibi şirketlerle ortaklık kurmayı düşündüğü bildiriliyor.

iPhone 16 Pro modellerinin "önemli ölçüde" daha fazla çekirdeğe sahip yükseltilmiş bir Neural Engine'e sahip olacağı ve bunun da iOS 18'in bazı jeneratif yapay zeka özelliklerinin bu modellere özel olmasıyla sonuçlanabileceği söyleniyor. Pu daha önce daha büyük kalıp boyutunun, cihaz üzerinde üretken yapay zeka özelliklerine güç sağlayabilecek Neural Engine ile ilgili olacağını söylemişti.

Apple, iPhone 12 serisinden bu yana 16 çekirdekli bir Neural Engine kullanıyor. Bununla birlikte, çekirdek sayıları değişmese bile Neural Engine'in performansını yıllar içinde geliştirdi. Örneğin Apple, A17 Pro çipinin iPhone 14 Pro'nun A16 Bionic çipindekine kıyasla 2 kata kadar daha hızlı bir Neural Engine'e sahip olduğunu söylüyor.

Apple, bu yılın ilerleyen zamanlarında üretken yapay zeka duyuruları yapacağına söz verdi. iOS 18, Haziran ayında Apple'ın geliştiriciler konferansı WWDC'de gösterilecek, bu nedenle şirketin planlarını öğrenmemize sadece birkaç ay kaldı.

6 Çekirdekli GPU

A17 Pro çip ile iPhone 15 Pro modelleri, önceki modellere kıyasla önemli ölçüde geliştirilmiş grafik özelliklerine sahip. Apple, yeni 6 çekirdekli GPU'nun A16 Bionic çipteki 5 çekirdekli GPU'ya göre %20'ye kadar daha hızlı ve aynı zamanda daha fazla güç tasarrufu sağladığını söyledi. iPhone 15 Pro modelleri ayrıca gelişmiş grafik işleme için donanım hızlandırmalı ışın izleme ve ağ gölgelendirmeyi destekliyor ve bu da oyunlarda daha gerçekçi grafikler elde edilmesini sağlıyor.

Pu, Apple'ın A18 Pro çip için 6 çekirdekli bir GPU'ya bağlı kalacağına inanıyor, bu nedenle grafik iyileştirmeleri bu yıl iPhone 16 Pro modelleri için daha sınırlı olabilir.

Apple'ın iPhone 16 serisini Eylül ayında duyurması bekleniyor.

İlgili Haberler