Apple çıtayı yükseltiyor: iPhone 16 ile gelecek 5 bomba özellik

Apple çıtayı yükseltiyor: iPhone 16 ile gelecek 5 bomba özellik

Teknoloji devi Apple iPhone 16 serisi için son hazırlıklarını yapıyor. Peki Eylül ayında tanıtılması beklenen yeni iPhone modelleri nasıl olacak? İşte iPhone 16 ile gelecek 5 bomba özellik...

A+A-

iPhone, Apple'ın en çok satan ürünü ve her yıl bir güncelleme alıyor. 2024 yılında, iPhone 15 ve iPhone 15 Pro ile elde ettiğimizden tartışmasız daha ilginç özelliklere sahip iPhone 16 ve iPhone 16 Pro serisini bekliyoruz.

Yakalama Düğmesi

Dört iPhone 16 modelinin tümü, cihazın sağ tarafında Güç düğmesinin altında yer alacak yepyeni bir düğmeye sahip olacak. Amerika Birleşik Devletleri'nde mmWave 5G anteninin bulunduğu yer burası, bu nedenle Apple bunu diğer tarafa kaydıracak.

Apple'ın "Yakalama Düğmesi" olarak adlandırdığı bu eklenti, iPhone yatay yönde tutulduğunda fotoğraf ve video çekmeye yarayacak. Özellikle daha sonra Apple Vision Pro'da görüntülenecek olan 3D yatay video çekmeyi amaçlıyor gibi görünüyor, ancak normal video ve fotoğraf çekmek için de yararlı olacak.

Söylentiler, düğmenin Güç ve Ses düğmeleri gibi standart bir mekanik düğme olacağını, ancak birden fazla basınç seviyesini destekleyeceğini gösteriyor. Odaklanmak için hafifçe bastırabilecek ve ardından bir fotoğraf çekmek veya kaydı başlatmak için daha fazla bastırabileceksiniz. Çok fonksiyonlu bir kamera deklanşör düğmesine benzer bir his verecek.

Bonus olarak, standart iPhone 16 modelleri de iPhone 15 Pro ve Pro Max ile tanıtılan Eylem Düğmesi'ne sahip olacak, böylece hem Eylem Düğmesi hem de Yakalama Düğmesi tüm seride kullanılabilecek.

Ekran Boyutları

Apple, iPhone 12 modellerinden bu yana tüm iPhone nesilleri için 6,1 ve 6,7 inç ekran boyutlarını kullanıyor, ancak ekran boyutları nihayet 2024'te biraz artacak. iPhone 16 Pro ekranının yaklaşık 6,3 inç, iPhone 16 Pro Max ekranının ise yaklaşık 6,9 inç olması bekleniyor.

Ekran boyutları daha büyük çünkü iPhone 16 Pro ve 16 Pro Max yaklaşık 3 mm daha uzun ve yaklaşık 1 mm daha geniş olacak. Kalınlık artmıyor, ancak boyut atlaması nedeniyle ağırlık biraz artacak.

Ne yazık ki, boyut değişikliği bu yıl iPhone 16 Pro ve Pro Max ile sınırlı olacak ve iPhone 16 ve 16 Plus sırasıyla 6,1 inç ve 6,7 inç olarak kalmaya devam edecek.

Kamera Yükseltmeleri

Apple'ın tüm iPhone 16 modelleri için kamera değişiklikleri var. iPhone 16 ve iPhone 16 Plus için, Apple'ın son birkaç yıldır kullandığı diyagonal düzenlemeyi ortadan kaldıran yeni bir dikey lens düzenlemesi olacak. Bu değişikliğin, iPhone 16 modellerinin şu anda 15 Pro ve Pro Max ile sınırlı bir özellik olan uzamsal video çekmesine izin vermesi bekleniyor.

Ancak en büyük güncelleme iPhone 16 Pro ve Pro Max ile sınırlı olacak. Apple, Ultra Geniş kamerayı 48 megapiksele yükselterek daha düşük ışık koşullarında daha iyi görüntüler sunuyor. Lensin, daha iyi görüntü kalitesi için dört pikselden gelen verileri tek bir "süper pikselde" birleştirmek üzere piksel gruplama kullanan 48 megapiksel Geniş kamera gibi çalışması bekleniyor.

Uzamsal video kaydı hem Geniş hem de Ultra Geniş kameraları kullandığından, uzamsal videolar yeni Pro modelleriyle destek kazanacak.

Apple ayrıca 5x Telefoto lensi bu yıl iPhone 16 Pro'ya getirecek ve bu muhtemelen yukarıda bahsedilen boyut artışları nedeniyle mümkün. 5X optik yakınlaştırma şu anda 15 Pro Max'te mevcut, ancak her iki Pro modeli de 2024'te buna kavuşacak.

Daha hızlı 5G

Apple, iPhone 16 Pro ve Pro Max ile Qualcomm'un en yeni Snapdragon X75 modem çipini kullanmayı planlıyor. Modem yongaları, özellikle 5G'ye geçişten bu yana önemli bir özellik değil (5G Türkiye'de de hala aktif değil), ancak X75 daha hızlı olacak ve aynı zamanda daha az güç kullanacak.

mmWave için 10 taşıyıcı birleştirme ve alt-6GHz için 5x taşıyıcı birleştirme sunuyor. Taşıyıcı birleştirme veri hızlarını artırırken bu nedenle daha yüksek bir sayı daha düşük gecikme süresi ve daha fazla veri çıkışı anlamına geliyor. Modem çipinin içinde Qualcomm'un hızları, kapsama alanını, bağlantı sağlamlığını ve konum doğruluğunu artıracağını söylediği ikinci nesil bir yapay zeka işlemcisi bulunuyor. Kapalı otoparklarda, asansörlerde ve metrolarda daha az bağlantı sorunu yaşayabilirsiniz.

X75, alt-6GHz ve mmWave alıcı-vericilerini birleştiriyor, böylece yüzde 25 daha az devre kartı alanı kullanılıyor ve daha az güç çekiliyor. Şimdiye kadarki söylentiler, X75'in 2024 yılında Pro modellerle sınırlı kalacağını, standart modellerin ise mevcut iPhone 15 serisindeki X70'i kullanmaya devam edeceğini gösteriyor.

Apple, daha iyi 5G ile birlikte Wi-Fi 7'yi de iPhone 16 Pro modellerine getirebilir. Wi-Fi 7 40Gb/s'ye kadar hızları destekliyor ve daha düşük gecikme süresi ve daha güvenilir bağlantı sağlayabilir. iPhone 16'nın ise 6GHz ağlara bağlanabilmesini sağlayan Wi-Fi 6E'ye yükseltilmesini bekliyoruz. 15 Pro modelleri Wi-Fi 6E'yi destekliyor, ancak standart iPhone 15 modelleri Wi-Fi 6 ile sınırlı.

Üretken Yapay Zeka

Apple, 2024 yılında Microsoft, Google, OpenAI ve üretken yapay zekaya büyük yatırım yapan diğer şirketleri yakalamayı hedeflediği için yapay zekaya büyük bir şekilde odaklanıyor. Yapay zeka elbette yazılım tabanlı, ancak onu desteklemek için donanıma ihtiyaç duyuyor.

Apple'ın iOS 18 ile yapay zeka tabanlı bazı önemli iyileştirmeler yapacağı ve işletim sisteminin tamamında yapay zekayı kullanıma sunacağı söyleniyor ve en gelişmiş özelliklerden bazıları, gereken işlem gücü nedeniyle iPhone 16 serisiyle sınırlı olabilir.

Dört iPhone 16 modelinin de A18 çip (belki de Pro serisi için A18 Pro) alması bekleniyor ve A18 çipler, gelişmiş performans ve verimlilik için Apple'ın 3 nanometre süreci üzerine inşa edilecek. Şu anda iPhone 15 Pro modelleri 3nm A17 Pro kullanıyor, ancak iPhone 15 modelleri önceki nesil A16 çip teknolojisini kullanıyor.

iPhone 16 serisinde 3 nanometrelik bir çipe geçilmesi, Apple'ın en yeni yapay zeka özelliklerini en uygun fiyatlı amiral gemisi modellerine bile getirmesine olanak tanıyacak ve A18'in "önemli ölçüde" daha fazla çekirdeğe sahip daha hızlı bir Neural Engine içermesi bekleniyor. Söylentiler, Apple'ın gizliliği korumak için yapay zeka işlemlerini cihaz üzerinde yapmak istediğini ve bunu mümkün kılmak için ciddi bir performansa ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

İlgili Haberler