Apple hisseleri daha fazla gerileyebilir

Apple hisseleri daha fazla gerileyebilir

Apple'ın ürettiği iPhone'ların Çin'de kullanımına getirilen kısıtlamanın şirketin piyasa değerini daha fazla düşürmesi muhtemel

A+A-

Apple hisseleri 'artan Çin riski' nedeniyle daha fazla düşüş yaşayabilir.  Çin'de Apple'ın iPhone'larını kullanan hükümet yetkililerine yönelik potansiyel kısıtlamalarla ilgili son haberler, son günlerde hisselerde satışlara neden olmuş şirketin piyasa değeri 200 milyar dolar gerilemişti.

Huawei'nin yeni bir üst düzey akıllı telefon ailesini piyasaya sürmesiyle birlikte Apple (NASDAQ:AAPL) hisseleri Çarşamba günü %3,6 değer kaybettikten sonra Perşembe günü yaklaşık %3 düştü.

Analistler, Çin'in Apple'ın en önemli pazarlarından biri olduğu ve gelirlerine büyük katkı sağladığı (~%19) göz önüne alındığında, Apple'ın iPhone satışları üzerindeki potansiyel etkisinden endişe duyuyor.

İşte en iyi Apple analistlerinin son gelişmeler hakkında söyledikleri.

JPMorgan: "Lansman sonrası iPhone gelir/hacim beklentilerinin düşük yatırımcı beklentilerini karşılaması/aşması durumunda bile, yılın geri kalanında hisselerdeki yukarı yönlü etkinin büyüklüğü, YTD'deki üstün performansın yanı sıra AAPL hisselerinin iPhone 11 döngüsü için düşük yatırımcı beklentilerini karşılayarak/aşarak benzer bir şekilde üstün performans gösterdiği 2019'un 2. yarısına göre ~%61 primli bir kazanç katsayısı ile sınırlı olacaktır."

Citi: "12 Eylül'deki iPhone 15 lansman etkinliğine (Pro modeller için 100-200 $ fiyat artışları + iPhone 12 kurulu tabanındaki güçlü yenileme döngüsü) olumlu bakmaya devam ederken ve son Çin Hükümeti / Devlet kurumları iPhone yasağını iPhone birimleri için önemli bir etki olarak görmüyoruz, ancak Çin ve Huawei Mate 60 lansmanı ile ilgili son haber akışını hisse senedi için bir başlık riski olarak görüyoruz."

Bernstein: "Çin'in iPhone'lara uygulayacağı bir yasak, Çin ile ticaret savaşının ilk adımı olabilir ve bu da Apple'ın bu ülkedeki yüksek üretim yoğunluğu göz önüne alındığında Apple için ek bir risk oluşturabilir."

Morgan Stanley: "Apple'ın 2 günlük -%6'lık hisse senedi hareketinin, piyasanın son Çin manşetlerinin daha geniş bir şeye dönüşeceğini düşündüğünü gösterdiğine inanıyoruz. Biz bunun olası olmadığına inanıyoruz. En kötü senaryoda, %4 rev ve %3 EPS düşüşü görüyoruz, bu da hisse senedi hareketinin aşırıya kaçtığını gösteriyor."

Apple hisseleri Cuma günü piyasa öncesi işlemlerde yatay seyrediyor.

İlgili Haberler