Huawei telefonuna koyduğu çiple ABD yaptırımlarını deldi

Huawei telefonuna koyduğu çiple ABD yaptırımlarını deldi

Çin merkezli teknoloji devi Huawei, Mate 60 Pro model yeni telefonunda kendi geliştirdiği 5G çipini kullanarak ABD engelini aşmayı başardı.

A+A-

Analiz firması TechInsights tarafından hazırlanan rapora göre Huawei Technologies ve Çin'in en büyük yonga üreticisi SMIC, en yeni akıllı telefonuna güç sağlamak için gelişmiş bir 7 nanometre işlemci üretti.

TechInsights'ın Pazartesi günü Reuters ile paylaştığı rapora göre Huawei Mate 60 Pro, Çin'de Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) tarafından üretilen yeni Kirin 9000s çipinden güç alıyor.

Huawei, Mate 60 Pro telefonunu geçen hafta satmaya başladı. Verilen teknik özelliklerde uydu aramaları yapabildiği belirtiliyor, ancak içindeki yonga setinin gücü hakkında bilgi verilmiyordu.

Araştırma şirketi, işlemcinin SMIC'in en gelişmiş 7nm teknolojisini kullanan ilk işlemci olduğunu ve Çin hükümetinin yerli bir çip ekosistemi oluşturma girişimlerinde bir miktar ilerleme kaydettiğini gösterdiğini söyledi.

Firmanın bulguları ilk olarak Bloomberg News tarafından raporlandı.

Telefonun Çin'deki alıcıları sosyal medyada Mate 60 Pro'nun üst düzey 5G telefonlarınkini aşan indirme hızlarına sahip olduğunu gösteren video ve hız testleri paylaşıyor.

Telefonun piyasaya sürülmesi Çinli sosyal medya kullanıcılarını ve devlet medyasını çılgına çevirirken, bazıları bunun ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun ziyaretiyle aynı zamana denk geldiğine dikkat çekti.

ABD, 2019'dan itibaren Huawei'nin en gelişmiş telefon modellerini üretmek için gerekli olan çip üretim araçlarına erişimini kısıtladı ve şirket sadece stoklanmış çipleri kullanarak sınırlı sayıda 5G modeli piyasaya sürebildi.

Ancak araştırma şirketleri Temmuz ayında Reuters'e Huawei'nin SMIC'in çip üretiminin yanı sıra yarı iletken tasarım araçlarındaki kendi ilerlemelerini kullanarak bu yılın sonuna kadar 5G akıllı telefon endüstrisine geri dönmeyi planladığına inandıklarını söyledi.

TechInsights analistlerinden Dan Hutcheson Reuters'a yaptığı açıklamada bu gelişmenin ABD için bir "tokat" niteliğinde olduğunu söyledi.

Hutcheson konuyla ilgili "Raimondo ortamı sakinleştirmek için geliyor ve Huawei'nin kullandığı bu çip 'bakın yapabiliyoruz, size ihtiyacımız yok' diyor" dedi.

İlgili Haberler