Apple hisselerine yatırım yapıp parayı ikiye katlamak mümkün

Apple hisselerine yatırım yapıp parayı ikiye katlamak mümkün

Apple hisselerinin 2023 ilk çeyrekteki performansı geleceğe dönük beklentilerinin de yükselmesine neden oldu.

A+A-

Apple, piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketi. Bu 2,7 trilyon dolarlık piyasa değeri ile GSYİH (gayri safi yurtiçi hasıla) ile ölçüldüğünde dünyanın en büyük yedinci ülkesi olan Fransa'nın ekonomisinin büyüklüğüne neredeyse eşit. 

Sadece yedi yıl önce, Apple'ın piyasa değeri 500 milyar dolar civarındaydı. Teknoloji devinin yıllar içinde gelir ve kazançlarını artıran ve Apple'ın pazar değerinde beş kat artışa yol açan şey, şirketin ürünlerine yönelik güçlü talep ve kar marjını sürekli ve etkin kılan iş yapma şekli. 

Apple'ın 2023 mali yılının ikinci çeyreğine (1 Nisan'da sona erdi) ilişkin en son sonuçları, şirketin yakın zamanda enerjisini kaybetmeyeceğini gösteriyor. On yılın sonunda potansiyel olarak 5 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşma yolunda. 

Peki, Apple'ın piyasa değeri 10 yıl sonra neredeyse nasıl iki katına nasıl yükselebilir

2 katalizör, Apple'ı uzun vadede daha yükseğe çıkarabilir

Küresel akıllı telefon pazarı yılın ilk çeyreğinde büyük bir darbe almış olabilir, ancak bu, Apple'ın iPhone gelirinde artış kaydetmesini engellemedi. Geçen yıl ilk çeyrekte 50.6 milyar $ satış geliri elde eden şirket bu yıl aynı dönemde 51.3 milyar $ gelir elde etti.

iPhone, Apple'ın en büyük gelir kaynağı oldu ve çeyrek boyunca gelirlerinin %54'ünü meydana getirdi. Ancak asıl etkileyici olan, IDC'ye göre 2023'ün ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon sevkiyatları geçen yılın aynı dönemine oranla %14,6 düşmesine rağmen Apple'ın iPhone gelirinin yükselmeye devam etmesi. Dahası, pazar araştırma şirketi, Apple'ın sevkiyatlarının %2,3 oranında azaldığına dikkat çekiyor. Bununla birlikte, Apple'ın genel akıllı telefon pazarındaki düşüşe kıyasla nispeten daha küçük düşüşü, küresel pazardaki payını bir önceki yıldaki %18'den %20,5'e çıkarmasına yardımcı oldu.

Ayrıca, Apple'ın akıllı telefon pazarındaki sağlam fiyatlandırma gücü, gelirinde iyileşme sağlamasına da yardımcı oldu. CIRP, iPhone'un ortalama satış fiyatının (ASP) bir yıl önceki dönemde 882 dolardan geçen çeyrekte 988 dolara yükseldiğini tahmin ediyor. iPhone ASP'deki yıldan yıla bu %12'lik artış, tüketicilerin genel akıllı telefon pazarının çalkantılı olduğu bir dönemde bile iPhone'lara daha fazla para harcamaya istekli olduğunun bir kanıtı.

Apple'ın akıllı telefon pazarının gelir ve kârına hakim olduğunu da belirtmekte fayda var. Counterpoint Research'e göre iPhone, 2022'de akıllı telefon pazarının gelirinin %48'ini ve kârın %85'lik devasa bir payını elinde tuttu. Bu, Apple'ın akıllı telefonlarda ne kadar baskın olduğunu gösteriyor ve bu, on yılın sonunda şirket için büyük bir güç olacak.

Spherical Insights, küresel akıllı telefon pazarının büyüklüğünün 2021'de 520 milyar dolardan 2030'a kadar 947 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor. Apple, 2030'a kadar küresel akıllı telefon pazarında %40'lık bir gelir payına sahip olsa bile, sadece iPhone geliri neredeyse yılda 380 milyar dolar olacak. Bu, şirketin 2022 mali yılında elde ettiği 205 milyar dolarlık iPhone geliri dikkat alındığında, gelirinde büyük bir artış olacağı anlamına geliyor. 

Apple'ın gelişmekte olan pazarlara odaklanması ise önümüzdeki yedi yıl içinde iPhone gelirini önemli ölçüde artırmasına yardımcı olabilecek bir diğer faktör. CFO Luca Maestri, şirketin son konferans görüşmesinde, iPhone'un "Güney Asya ve Hindistan'dan Latin Amerika ve Orta Doğu'ya kadar gelişmekte olan pazarlardaki çok güçlü performansı sayesinde ilk çeyrekte rekor gelir seviyesine ulaştığını" belirtti.

Şirketin, bu pazarlardaki mevcut düşük payı göz önüne alındığında, bu pazarlarda uzun vadeli büyüme fırsatları görüyor. Örneğin Apple, 2028'de 281 milyar dolar olması beklenen Hindistan akıllı telefon pazarının şimdilerde sadece %5,5'ini kontrol ediyor . Apple, Hindistan'da yeni perakende mağazaların açılması, yerel üretimin artması, ve iPhone'un kurulu tabanını artıran cep dostu cihazların eklenmesi ile performansını artıracak.

Hizmet sektörü ise Apple'ın iPhone kurulu tabanındaki bir gelişmeden yararlanıyor. Hizmet geliri geçen çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20,9 milyar $'a yükseldi ve önceki yıla göre %5,5 arttı. Segmentin büyümesi, Apple hizmetlerinin artan şekilde benimsenmesinden kaynaklandı. Şirket, bir önceki çeyreğin sonunda hizmet yelpazesinde 975 milyon ücretli aboneliği olduğunu açıkladı.

Daha da önemlisi, Apple geçen yıl 150 milyon ücretli abonelik ekledi. Ücretli abonelik sayısı son üç yılda neredeyse ikiye katlandı. Şirketin, Apple Pay ve Apple Music gibi diğer alanlardaki iyileştirmelerin yanı sıra Apple TV+ gibi hizmetlere yeni içerik eklemeye odaklanması, hizmet işinin boyutunu artırmaya devam etmesini sağlayacak.
Apple, geçen çeyrekte toplam gelirinin %22'sini, (bir önceki yıl %20'si) hizmet işinden elde etti. Bu segment şirkete, ürünler işinin %37'lik brüt kar marjına kıyasla %71'lik bir brüt kar marjı sağladı. Bu nedenle, hizmet sektörünün Apple'ın gelir tablosu üzerindeki artan etkisi, daha güçlü kârlılık sağlanmasına yardımcı olacak.

2030 yılına kadar 5 trilyon dolar değerinde olabilir mi?

Hizmetler işi ve iPhone, Apple'ın geçen çeyrekteki toplam gelirinin dörtte üçünden biraz fazlasını üretti. Hizmet sektörünün daha yüksek marj profili, Apple'ın güçlü iPhone fiyatlandırma gücü ve yeni alanlarda artan varlığı, şirketin güçlü ivmesini sürdürmesine yardımcı olacak.

Analistler, Apple'ın kazançlarının önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık %8 oranında artacağını tahmin ediyor. Devreye girebilecek ve hizmet gelirini artırabilecek yeni katalizörler sayesinde daha hızlı bir büyüme de kaydedebilir. Ancak, Apple'ın kârının 2030'a kadar yıllık %8 büyüdüğünü varsaysak bile, hisse başına kazancı döneminin sonunda hisse başına 11,30 dolara sıçrayabilir (2022 mali yılında hisse başına 6,11 dolarlık kazanç)

Öngörülen kazançları Apple'ın mevcut fiyat-kazanç oranı olan 29.4 ile çarparsak ortaya 332 dolarlık bir hisse senedi fiyatı çıkarr. Bu, ise mevcut seviyelere oranla %91'lik bir artışı temsil ediyor ve bu da bize Apple'ın 2,7 trilyon dolarlık mevcut piyasa değerinin 2030'a kadar 5 trilyon doları kolayca aşabileceğini gösteriyor.

* Bu yazı The Motley Fool'dan alınmıştır

İlgili Haberler