Apple teknoloji devleri karşısında zor durumda

Apple teknoloji devleri karşısında zor durumda

Apple'a Karşı Hukuki Mücadele: Teknoloji Devleri App Store Politikalarına İtiraz Ediyor

A+A-

Apple, uygulama mağazası politikaları ve komisyon oranları konusundaki tartışmaların ardından Meta, Microsoft, X, Spotify ve Match Group'un da dahil olduğu beş teknoloji devinin yasal itirazıyla karşı karşıya. Şirketler, Apple'ın alternatif ödeme yöntemlerine izin verme konusundaki federal mahkeme kararına uymadığını savunuyor.

Uygulamaları App Store'da bulunan bu beş şirket, Epic Games'e katılarak Apple'ın uygulama mağazası dışında yapılan ödemelerden komisyon alma planına itiraz ediyor. Apple, uygulama içi satın alımlarda %30'a varan komisyon alıyor ve bu durum geliştiriciler tarafından eleştiriliyor. Rakipleri ve diğer teknoloji firmaları, Apple'ın üçüncü taraf yazılımlar üzerindeki kontrolünü gevşetmesi için baskı yapıyor.

Ocak ayında Apple, uygulama içi satın alımlar için alternatif ödeme yöntemlerine izin vermeyi planladığını açıklamış, ancak bu tür işlemler için %27 komisyon talep etmesi tepkilere yol açmıştı. Bu hamle, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Apple'ın kullanıcıları uygulama mağazası dışındaki ödeme yöntemlerine yönlendirmesine izin veren bir kararı temyiz etmeme kararının ardından geldi.

Apple, kullanıcılar için ücret talep etme ve güvenlik ve gizlilik önlemlerine yatırım yapma haklarını savunurken, yasal itirazlar Apple ve rakipleri arasındaki uygulama mağazası politikaları mücadelesini gözler önüne seriyor.

Apple, Adalet Bakanlığı tarafından da mobil üçüncü taraf yazılımları yöneten politikaları ve kapalı yazılım ekosistemlerini açmayı amaçlayan yeni Avrupa yasasına uyumu konusunda da soruşturmayla karşı karşıya.

Apple, mahkeme kararına uyduğunu ve alternatif ödeme yöntemleri konusunda kullanıcıları bilgilendirmek için bir sistem kurduğunu savunsa da, hukuk uzmanları bu değişikliklerin mahkeme kararının amacını tam olarak karşılamayabileceğini savunuyor. Bu yasal itirazların sonucu, Apple'ın uygulama mağazası politikaları ve uygulama geliştirme topluluğu için önemli sonuçlar doğurabilir.

 

İlgili Haberler