Apple'ın son bilançosu Çin krizinin büyüklüğünü gösterdi

Apple'ın son bilançosu Çin krizinin büyüklüğünü gösterdi

Apple bilançosunu açıkladı. Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook, Huawei'nin yükselişi ve ABD firmaları için giderek daha belirsiz bir iş ortamıyla boğuşan Çin'de iPhone talebinin güçlü kalmaya devam ettiği konusunda yatırımcısını ikna etmeye çalıştı.

A+A-

Apple'ın geçtiğimiz çeyrekte Çin'de bazı analistlerin öngördüğünden daha az gelir elde etmesinin ardından şirketin CEO'su Tim Cook, Mac ve iPad tarafındaki zayıflığı suçladı. Şirket ayrıca bölgede elde edilen paranın değerini düşüren döviz dalgalanmalarına da işaret etti.

Büyük Çin'deki toplam gelir bir önceki yıla göre %2 azaldı, ki bu, Apple'ın şirket genelinde yaşadığı düşüşten daha sert bir düşüş. Apple hisseleri Perşembe günü geç saatlerde yapılan işlemlerde %3'ten fazla değer kaybetti.

Ancak Cook, iPhone'un pazarda ilerleme kaydetmeye devam ettiğini söyledi. Buna çeyrek boyunca Çin anakarasında gelir rekoru kırmak da dahil. Cook, çeşitli iPhone modellerinin Çin'de en çok satan dört telefonu oluşturduğunu söyledi.

Cook, analistlerle yaptığı bilanço sonrası konferans görüşmesinde "Çin inanılmaz derecede önemli bir pazar ve bu konuda çok iyimserim." ifadelerini kullandı.

Apple yatırımcıları, Çin'in devlet işyerlerinde ABD teknolojisine yönelik yasakları genişletmesinden bu yana iPhone konusunda tedirginlik yaşıyor. Shenzhen merkezli Huawei de iPhone'a meydan okuyan yeni bir model tanıttı. Ve iPhone montajcısı Hon Hai Precision Industry Co. şirketinin Çinli yetkililer tarafından belirsiz soruşturmalar nedeniyle inceleme altında olması, şirket üzerinde bir başka kara bulut olarak dikkat çekiyor. 

Bu konular Apple'ın işinin merkezinde yer alıyor. Apple'ın amiral gemisi olan iPhone, şirket gelirlerinin yaklaşık yarısını oluşturuyor ve Çin, şirketin en büyük uluslararası pazarı. Şirket üretimini Hindistan'a ve diğer bölgelere kaydırsa da bu ülke Apple'ın üretim merkezi olmaya devam ediyor.

iPhone 15 22 Eylül'de satışa sunuldu - çeyrek sona ermeden sadece bir hafta önce - bu nedenle en son sonuçlar sadece cihazın nasıl gittiğine dair erken bir fikir veriyor. Yatırımcılar, Apple gelecek yılın başlarında tatil sonuçlarını açıkladığında daha net bir resim elde edecekler. Perşembe günü Apple, Aralık çeyreği için genel olarak sabit bir gelir öngördü - bu da potansiyel olarak Çin pazarıyla ilgili rahatsızlığın bulunduğunu gösteriyor.

Cook ayrıca şirketin bu hafta Çin'de yeni bir mağaza açacağının da müjdesini verdi. Bu mağaza Zhejiang eyaletindeki Wenzhou'da açılacak ve şirketin bölgedeki 46. mağazası olacak. Kaliforniya merkezli şirket, hizmet sektörünün de bölgede rekor satışlar gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler