Apple Watch'tan, Parkinson hastalığına erken teşhis ve izleme

Apple Watch'tan, Parkinson hastalığına erken teşhis ve izleme

Apple Watch'un Parkinson takip teknolojisi, bileklerde hastalığı izleme macerasında belirgin bir ilerleme kaydediyor

A+A-

Apple Watch'un sağlık ölçümleri yapabilme yeteneği, Parkinson hastalığının tahmin edilmesi ve izlenmesine yönelik araştırmalarda önemli bir adım atıldığını gösteriyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), doktorlar ve hastalar için uygulamalara izin veren bu gelişmelere onay vermiş durumda.

Apple'ın Jeff Williams tarafından 2015 yılında duyurulan ResearchKit, özellikle Parkinson üzerinde çalışan araştırmacılara verilerin izlenmesine yardımcı olmak amacıyla tanıtılmıştı.

Şimdi Stat isimli tıp dergisine göre, "Parkinson takip teknolojisi, bileklerde hastalığı izleme macerasında belirgin bir ilerleme kaydediyor."

Stat, nörologlar, uygulama geliştiricileri, hastalar ve Apple'da eski ve mevcut çalışanlarla görüşmeler yaparak bu konuyu ele aldı. Parkinson hastalığının halen kesin bir tedavisi olmasa da, aktif ve sürekli izleme imkânı artık mümkün hale geldi.

Apple Watch ve Health ürün pazarlama kıdemli direktörü Deidre Caldbeck, "Doktorlar, hastanın semptomlarını gün boyunca ölçmek için ihtiyaç duydukları araçlardan yoksunlar" dedi.

Parkinson hastalığının belirtileri arasında titreme ve diskinezi (istemsiz hareketler) bulunuyor. Bu uygulamalar, bu belirtileri izliyor ve verileri hem hastalara hem de doktorlara sunuyor. Özellikle titreme ve diskinezi, bu uygulamaların odaklandığı konulardan biridir.

Bu tür uygulamalardan biri olan StrivePD'nin geliştiricisi, bu takibin "bir hastanın her zaman vermek zorunda olduğu sinir bozucu, sıradan, sıkıcı kararlara" yardımcı olabileceğini ifade etti.

Apple Watch'un sürekli sağlık izleme özelliği, doktorların daha kapsamlı bir resim elde etmelerine olanak tanırken, geleneksel muayenelerle karşılaştırıldığında daha fazla veri sunma potansiyeline sahiptir. Ayrıca Parkinson hastalığı söz konusu olduğunda, bu tür izlemenin daha faydalı olduğu ve geleneksel muayenelerin yanıltıcı olabileceği belirtiliyor.

Apple'ın geliştirdiği ResearchKit, geliştiricilerin Apple Watch kullanıcılarından tutarlı ve güvenilir sağlık verileri elde etmelerine yardımcı olmak için geliştirilmiş bir araç. Apple Watch sahipleri, katılmayı seçtikleri belirli bir çalışmayı Apple Research uygulaması aracılığıyla kolayca yapabiliyor. Ayrıca Apple, zaman zaman uygun ResearchKit projelerine katılanlara Apple Watch hediye etme tekliflerinde bulunuyor. Bu gelişmeler, Parkinson hastalığının daha iyi izlenmesi ve anlaşılması için umut vaat ediyor.

İlgili Haberler