Apple zor durumda kaldığı mahkeme kararına itiraz etti

Apple zor durumda kaldığı mahkeme kararına itiraz etti

Apple ve Epic, App Store'daki antitröst davasının kararını gözden geçirmesi için ABD temyiz mahkemesine başvurdu.

A+A-

Apple ve "Fortnite" oyununun yapımcısı Epic Games, App Store'da yapılan ödeme uygulamaları konusundaki antitröst davasında Nisan ayında verilen kararın gözden geçirilmesini talep etti. İki şirket, San Francisco merkezli 9. ABD Temyiz Mahkemesi'nde üç yargıcın verdiği karara itiraz etti. Avukatlar, davayı yeniden ele alması veya 11 yargıçlı bir heyet olarak "en banc" toplanarak anlaşmazlığı yeniden değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Nisan ayında verilen karar, Kaliforniya federal mahkemesinde Epic'in Apple'ı, yazılım geliştiricilerin uygulama içi satın almalarda yasadışı bir şekilde %30'a kadar komisyon talep etmekle suçladığı davada verilen kararı onayladı. Kararda, Apple'ın Kaliforniya eyaletinin haksız rekabet yasalarını ihlal ettiği ancak ABD antitröst hükümlerini ihlal etmediği belirtildi. Apple'ın yeni başvurusu ile, şirketin "rekabetçi olduğunu ve antitröst yasalarını ihlal etmediğini" iddia ettiği davranışa yönelik ülke çapında bir ihtiyati tedbir kararına itiraz etti.

Epic ise başvurusunda, Apple'a karşı iddialarının doğrudan ABD antitröst yasasının rekabeti teşvik etme "temel amacını" içerdiğini savundu. Ayrıca, temyiz mahkemesinin iddia edilen tüketici faydaları ile Apple'ın uygulamalarının rekabete aykırı etkileri arasında "titiz" bir dengeleme yapmadığını öne sürdü.

Federal temyiz mahkemeleri genellikle "en banc" taleplerini kabul etmiyor. Geçtiğimiz yıl 9. Daire, en banc yeniden değerlendirme talepleriyle ilgili 646 dilekçe aldı ve sadece 12 talebi kabul etti. Mahkeme, 2021 yılında dokuz davada en banc inceleme kararı verdi. Son kararı ise ABD Yüksek Mahkemesi verebilecek.

Apple ve Epic temsilcileri konuyla ilgili henüz yorum yapmadı. Alt mahkemenin kararı, temyiz süreci devam ettiği için hala beklemekte.

ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers'ın verdiği karara göre, Apple, App Store'daki geliştiricilerin tüketicileri Apple'ın uygulama içi satın alma sisteminden farklı ödeme seçeneklerine yönlendiren bağlantılar ve düğmeler sağlamasını engelleyemeyeceği belirtildi. Ancak Gonzalez Rogers, Apple'ın bu bağlantılara veya düğmelere nasıl izin vermesi gerektiği konusunda herhangi bir yönlendirme yapmadı.

Öte yandan diğer ülkelerin rekabet otoriteleri, Güney Kore, Hollanda ve Japonya da dahil olmak üzere, Apple'ı uygulama içi ödeme sistemlerini açmaya zorlamak için adımlar atmıştı.

"En banc" nedir?

"En banc" terimi, ABD federal temyiz mahkemelerinde kullanılan bir terimdir. Bir temyiz mahkemesi genellikle üç yargıçlık bir panel tarafından davalara bakar. Ancak bazı önemli veya tartışmalı davalarda, tüm mahkeme yargıçlarının katıldığı genişletilmiş bir oturum düzenlenebilir. Bu durumda, davanın "en banc" olarak yeniden değerlendirilmesi veya ele alınması anlamına gelir. En banc oturumda, mahkemenin tüm yargıçları, davanın taraflarının avukatları tarafından sunulan argümanları dinler ve daha kapsamlı bir değerlendirme yapar. En banc oturum, daha fazla perspektifin ve yargının katılımının sağlanarak davanın sonucunu etkileyebilir. Ancak en banc oturumlar nadir olarak gerçekleşir ve genellikle özel veya önemli davalarda kullanılır.

İlgili Haberler