Apple'dan Rus gazetecilere "Pegasus" uyarısı

Apple'dan Rus gazetecilere "Pegasus" uyarısı

Apple, Rus gazetecileri casus yazılım Pegasus'un hedefi olma ihtimaline karşı uyarıyor

A+A-

Apple, Rus gazetecilere ve medya çalışanlarına, hükümetler tarafından iPhone'ları hacklemek ve izlemek için kullanılan Pegasus casus yazılımı tarafından hedef alınabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

New York Times'a göre Apple, gazetecilere ve medya çalışanlarına proaktif bir şekilde bildirimler göndererek, "devlet destekli bilgisayar korsanlarının" hedefi haline geldiklerini bildiriyor.

Raporlara göre Apple, sürgünde faaliyet gösteren bir Rus yayın organı olan Meduza yayıncısı Galina Timchenko'ya yönelik olası bir devlet destekli saldırı konusunda uyarıda bulundu. Timchenko'nun iPhone'una, gazetenin Ocak ayında Rusya tarafından "istenmeyen kuruluş" ilan edilmesinden sadece iki hafta sonra Almanya'da virüs bulaşmıştı.

Apple, Pegasus tarafından hedef alınan diğer gazeteciler arasında Current Time'ın eski editörü Yevgeny Erlich, Novaya Gazeta Europe'tan Maria Epirfanova ve Evgeniy Pavlov yer alıyor.

Apple, devlet destekli saldırganlardan gelen tehditler hakkında bildirimler gönderiyor ve bunların ne olduğunu ve kullanıcıların hesaplarını kilitlemek için ne yapmaları gerektiğini açıklayan bir destek sayfasına sahip.

Pegasus'a yönelik uluslararası eleştirilere ve NSO Group tarafından geliştirilmesine rağmen, araç üzerinde çalışılmaya ve gözetleme amacıyla kullanılmaya devam ediyor.

Pegasus, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve kolluk kuvvetleri tarafından aktivistler ve gazeteciler de dahil olmak üzere ilgili kişilerin faaliyetlerini gizlice izlemek için kullanılan bir araç olarak biliniyor.

Mayıs ayında Ermenistan'da en az bir düzine kurbanın Pegasus tarafından hedef alındığı iddia edilmiş, bu da iPhone casus yazılımının askeri bir çatışmada kayıtlara geçen ilk kullanımı olmuştu.

İlgili Haberler