Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Apple’ฤฑn ร‡in baฤŸฤฑmlฤฑlฤฑฤŸฤฑ kaรงฤฑnฤฑlmaz bir sonuรง mu

Apple, ร‡in'e yaptฤฑฤŸฤฑ milyarlarca dolarlฤฑk yatฤฑrฤฑmla sฤฑkฤฑ bir baฤŸ kurdu ve bu baฤŸฤฑ kฤฑrmak artฤฑk neredeyse imkรขnsฤฑz hale geldi
Apple'ฤฑn ร‡in baฤŸฤฑmlฤฑlฤฑฤŸฤฑ kaรงฤฑnฤฑlmaz bir sonuรง mu Borsatek

ABD’li teknoloji devi Apple, on yฤฑllar sรผren yatฤฑrฤฑmlarla ร‡inโ€™de geniลŸ bir รผretim ekosistemi kurarak kendini bu pazara sฤฑkฤฑ sฤฑkฤฑya baฤŸladฤฑ. Financial Times muhabiri Patrick McGee, yayฤฑmladฤฑฤŸฤฑ โ€œApple In China: The Capture of the World’s Greatest Companyโ€ adlฤฑ kitabฤฑnda, ลŸirketin ร‡in’e neden bu kadar baฤŸฤฑmlฤฑ hale geldiฤŸini ve bu durumun artฤฑk neden geri dรถndรผrรผlemez olduฤŸunu ayrฤฑntฤฑlฤฑ biรงimde anlattฤฑ.

McGee, ร‡inโ€™deki รผretimin Appleโ€™a sadece bรผyรผk รถlรงekli ve hฤฑzlฤฑ รผretim avantajฤฑ saฤŸlamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, aynฤฑ zamanda ร‡inli mรผhendislerin kritik teknolojilere eriลŸmesini saฤŸlayarak bu รผlkenin kendi tedarik zincirlerini gรผรงlendirdiฤŸini belirtti. Bu durum hem ลŸirketin CEOโ€™su Tim Cook iรงin hem de ABD iรงin ciddi bir stratejik soruna dรถnรผลŸtรผ.

Appleโ€™ฤฑn รผretimi ร‡inโ€™den taลŸฤฑmasฤฑ neden zor?

apple_china

Patrick McGeeโ€™ye gรถre, teknoloji devinin รผretimini ABDโ€™ye taลŸฤฑmasฤฑ neredeyse imkรขnsฤฑz. ร‡in’de on binlerce iลŸรงiden oluลŸan esnek bir รผretim sistemi ve dinamik bir iลŸ gรผcรผ bulunuyor. Buna karลŸฤฑlฤฑk, ABDโ€™nin ne yeterli iลŸ gรผcรผ ne de benzer bir รผretim altyapฤฑsฤฑ mevcut. ร‡inโ€™de โ€œyรผzen nรผfusโ€ olarak tanฤฑmlanan devasa bir iลŸgรผcรผ kaynaฤŸฤฑ sayesinde Apple gibi ลŸirketler, kฤฑsa sรผrede bรผyรผk รถlรงekli รผretim yapabiliyor.

ฤฐลŸรงilik maliyetlerinin dรผลŸรผklรผฤŸรผ, ileri dรผzey otomasyon teknolojileri ve hฤฑzla kurulan tedarik altyapฤฑsฤฑ da ร‡inโ€™i ลŸirket iรงin vazgeรงilmez hale getiriyor. ABDโ€™de รงevre izinleri bile alฤฑnmadan ร‡inโ€™de dev fabrikalar kurulabiliyor.

Alternatif รผlkeler seรงeneฤŸi

apple_china

ลžirket, son kazanรง raporunda รถnรผmรผzdeki รงeyrekten itibaren ABD’de satฤฑlacak iPhone’larฤฑn Hindistanโ€™da รผretileceฤŸini duyurdu. Ancak McGee bu aรงฤฑklamanฤฑn gerรงeฤŸi yansฤฑtmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ savunuyor. รœretimin bรผyรผk kฤฑsmฤฑ hรขlรข ร‡in’de yapฤฑlฤฑyor ve Hindistan sadece son montaj sรผrecini รผstleniyor. Yani โ€œHindistan’da รผretildiโ€ etiketi, gerรงekte ร‡in merkezli tedarik zincirinden bir kopuลŸ anlamฤฑna gelmiyor.

McGee, Appleโ€™ฤฑn bu adฤฑmฤฑ gรผmrรผk vergilerinden kaรงฤฑnmak iรงin attฤฑฤŸฤฑnฤฑ, ama temel รผretimin hรขlรข ร‡inโ€™de sรผrdรผฤŸรผnรผ belirtti. Dolayฤฑsฤฑyla ลŸirket, yakฤฑn vadede ร‡inโ€™den รงฤฑkamayacak kadar bu รผlkeye baฤŸlฤฑ durumda.

ร‡in baฤŸฤฑmlฤฑlฤฑฤŸฤฑ ABD iรงin bir risk mi?

apple_china

McGeeโ€™ye gรถre, Apple her yฤฑl ร‡inโ€™e ileri teknoloji transferi saฤŸlฤฑyor. Bu durum, ร‡inโ€™i stratejik bir rakip olarak gรถren ABD aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk bir gรผvenlik riski oluลŸturuyor. EฤŸer ลŸirket, ร‡inโ€™de kalmaya devam ederse, bu teknoloji transferinin daha da artmasฤฑ kaรงฤฑnฤฑlmaz olacak.

Wall Street Journalโ€™ฤฑn aktardฤฑฤŸฤฑna gรถre, ลŸirket sonbaharda tanฤฑtacaฤŸฤฑ yeni iPhone modellerine ek maliyetleri yansฤฑtarak fiyatlarฤฑ artฤฑrmayฤฑ planlฤฑyor. McGeeโ€™ye gรถre bu รงok muhtemel, รงรผnkรผ Apple’ฤฑn tedarikรงilerini daha fazla zorlamasฤฑ mรผmkรผn deฤŸil. Zaten dรผลŸรผk kรขr marjlarฤฑyla รงalฤฑลŸan bu zincir, daha fazla baskฤฑya dayanamaz.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.400346.48510%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.426157.6024-0.07%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83566.8532-0.02%
RUS RUBLESฤฐ 0.63410.63560.22%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63715.00 -0.2326%
Ethereum 1714.70 -0.9626%
Tether USDt 1.00 -0.0108%
BNB 586.87 0.2839%
Solana 72.87 1.0196%
USDC 1.00 -0.0073%
XRP 1.13 -1.2316%
Dogecoin 0.08 -0.8717%
Toncoin 1.64 1.5549%
Cardano 0.16 -1.6974%
Shiba Inu 0.00 -1.2523%
Avalanche 6.15 -0.3367%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam