Apple'ın tamir edilebilmesi önündeki bir engel daha kalktı!

Apple'ın tamir edilebilmesi önündeki bir engel daha kalktı!

ABD'de Apple'ın Parça Eşleştirme Uygulamasını Yasaklayan Dönüm Noktası Niteliğindeki İlk "Onarım Hakkı Yasası" Oregon'da Kabul Edildi

A+A-

ABD'de Oregon eyaleti, Apple gibi teknoloji devlerinin üçüncü taraf onarımları kısıtlamak için kullandığı tartışmalı "parça eşleştirme" uygulamasını yasaklayan bir yasa çıkardı. Bu, tüketici hakları mücadelesinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

1 Ocak 2025'ten sonra üretilen ürünler için yürürlüğe girecek olan yasa, bugüne kadarki en sağlam onarım hakkı yasalarından biri olarak nitelendiriliyor. Vali Tina Kotek, yasa tasarısını imzalayarak Oregon'un tüketici elektroniği tamiri konusundaki duruşunu pekiştirdi.

Parts pairing to be outlawed | iPhone opened up for repair

Apple'ın Tutum Değişikliği

Apple, yıllarca onarım hakkı mevzuatına karşı çıkmışı ve lobi faaliyetleri yürütmüştü. Ancak 2021'de pilot olarak başlatılan ve daha sonra ülke çapında yaygınlaştırılan Self Servis Onarım programı ile rotasını değiştirdi. Apple, bu tür yasalara muhalefet etmeyi bıraktı ve onları desteklemeye başladı.

Parça Eşleştirme Nedir?

Apple tarafından kullanılan "parça eşleştirme" uygulamasında ekranlar gibi bileşenlerin seri numarası dijital olarak iPhone'a bağlanıyor. Onarım sırasında orijinal bir Apple bileşeniyle değiştirilse bile, uyumsuzluk onarımı engelliyor. Bu da kurtarılmış parçalarla onarımı imkansız hale getiriyor.

Örneğin, iPhone 13'te ekran değişimi Face ID'yi devre dışı bırakabiliyor. 2022'de iFixit, bu sınırlama nedeniyle iPhone 14'ün tamir edilebilirlik puanını düşürdü. Apple onaylı yeni parçalar zorunluluğu birçok onarımı mali açıdan pratik olmaktan çıkarıyor.

Apple, parçaların şirket tarafından onaylanmış olmasına izin vererek bu sorunu çözmek için adımlar atmış olsa da, Oregon eyaleti düzenlediği yasa ile bu engeli tamamen ortadan kaldırıyor.

iFixit CEO'su Kyle Wiens, The Verge'e verdiği bir röportajda Oregon'un girişiminden duyduğu gururu dile getirerek, "Şimdiye kadarki en güçlü elektronik Tamir Hakkı yasasını geçirdiği için kendi eyaletimle gurur duyuyorum" dedi.

>>>Apple hisseleri 52 haftanın en düşük seviyesine yaklaşıyor: Yatırımcılar ne yapmalı?

>>>Apple iPhone 12 sahiplerini sevindiren beklenmedik güncelleme!

 

KCHOL, AGHOL, PETKM ve ASELS için hedef fiyat ve tavsiye açıklandı

KCHOL, AGHOL, PETKM ve ASELS için hedef fiyat ve tavsiye açıklandı

Alnus Yatırım, bilançolarını açıklayan 4 hisse senedi için hedef fiyat ve tavsiyesini revize etti

Dört aracı kurumdan dört hisse önerisi

Dört aracı kurumdan dört hisse önerisi

Dört aracı kurum LOGO, PETKM, ASELS ve EREGL hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyelerini açıkladı

BIST 100’de en az %50 getiri potansiyeli olan hisseler

BIST 100’de en az %50 getiri potansiyeli olan hisseler

İş Yatırım, BIST 100’de en az yüzde 50 getiri potansiyeli olan ve 2024’de en yüksek kar beklenen şirketleri açıkladı.

İlgili Haberler