Apple, iOS, macOS ve diğer platformlarında Apple Intelligence özelliklerini destekleyen yapay zeka modellerine yönelik güncellemelerini duyurdu. Ancak şirketin kendi kıyaslamalarına göre bu modeller, OpenAI gibi rakip teknoloji firmalarının daha önce piyasaya sürdüğü eski modellere göre geride kalıyor.

Apple, Pazartesi günü bir blog yazısında, en yeni “Apple On-Device” modelinin — çevrimdışı olarak iPhone gibi cihazlarda çalışan versiyonunun — insan test kullanıcıları tarafından ürettiği metinlerin kalitesinin, benzer boyuttaki Google ve Alibaba modellerininkiyle “karşılaştırılabilir” bulunduğunu, ancak daha iyi olmadığını belirtti. Aynı testlerde, şirketin veri merkezlerinde çalışmak üzere tasarlanan daha güçlü yeni modeli “Apple Server” ise OpenAI’nin bir yıl önce piyasaya sürdüğü GPT-4o’nun gerisinde kaldı.
Apple’ın modellerinin görselleri analiz etme kabiliyetini değerlendiren ayrı bir testte ise, insan değerlendiriciler Apple Server yerine Meta’nın Llama 4 Scout modelini tercih etti. Bu durum biraz şaşırtıcı; zira pek çok testte Llama 4 Scout; Google, Anthropic ve OpenAI gibi önde gelen yapay zeka laboratuvarlarının modellerinden daha düşük performans gösteriyor.
Apple yapay zeka yarışında rakiplerine ayak uydurmakta zorlanıyor
Bu kıyaslama sonuçları, Apple’ın yapay zeka araştırma biriminin sektördeki acımasız rekabete ayak uydurmakta zorlandığı yönündeki haberlere de ağırlık kazandırıyor. Apple’ın yapay zeka kabiliyetleri son yıllarda beklentilerin altında kaldı ve söz verilen Siri yükseltmesi süresiz olarak ertelendi. Bazı müşteriler ise Apple’a, ürünleri için henüz sunmadığı yapay zeka özelliklerini pazarlamakla suçlayarak dava açtı.

Sadece metin üretmekle kalmayan, yaklaşık 3 milyar parametre büyüklüğündeki Apple On-Device modeli, özetleme ve metin analizi gibi özellikleri de destekliyor. Pazartesi gününden itibaren, üçüncü taraf geliştiriciler bu modele Apple’ın Foundation Models çerçevesi üzerinden erişebilecek.
Apple, Apple On-Device ve Apple Server modellerinin önceki sürümlere kıyasla gelişmiş araç kullanımı ve verimlilik sunduğunu, yaklaşık 15 dili anlayabildiğini belirtiyor. Bu gelişmede; görüntü verileri, PDF’ler, belgeler, el yazmaları, infografikler, tablolar ve grafikler gibi daha geniş bir eğitim veri setinin kullanılması da rol oynadı.