Apple'ın yeni iPhone'ları sıkıcı, Android telefonlar daha yenilikçi

Apple'ın yeni iPhone'ları sıkıcı, Android telefonlar daha yenilikçi

Apple'ın iPhone 15 serisi telefonlarını satışa sunmasıyla birlikte tartışma konusu şu: Yeni iPhone'lar ne kadar yenilikçi? Almaya değer mi? Business Insider yazarı Michael Gartenberg, yeni iPhone'ları sıkıcı, Android'leri ise yenilikçi bulduğunu yazdı.

A+A-

Business Insider yazarı Michael Gartenberg, iPhone ile Android telefonları karşılaştırdı ve yeni iPhone'ların artık tat vermediğini, Android telefonların ise daha yenilikçi olduğunu kaydetti. Gartenberg'in konuyla ilgili yazısı şöyle:

Bir iPhone'u ilk kez Steve Jobs'un onu tanıttığı o meşhur günde kullandım. O günden sonra iPhone dünyayı değiştiren bir ürün haline geldi. Bugün Apple'ın başarısı büyük ölçüde gelirlerinin %60'ından fazlasını oluşturan iPhone'a bağlı. Ve ilk tahminler, kullanıcıların mevcut iPhone'ları eskidikçe ya da bozuldukça iPhone 15'in iyi satacağı yönünde.

Ancak, ilk iPhone'dan bu yana birçok iPhone sahibi olan ve yakın zamanda Android kullanmaya başlayan biri olarak, iPhone kullanıcılarının neyi kaçırdıklarını gerçekten anlayıp anlamadıklarını merak etmekten kendimi alamıyorum.

iPhone kuyrukları geçmişte kaldı

Yeni iPhone'ların dudak uçuklatan yeni özellikler eklediği ve ABD'deki hayranların bir tane almak için saatlerce kuyrukta beklediği (ya da kamp kurduğu) günler geride kaldı. Hangzhou, Çin ve Mumbai'deki mağazalarda iPhone 15 için bazı kuyruklar vardı, ancak bunlar iPhone talebinin rutin olarak arzın üzerinde olduğu ve sahip olmanın hala bir statü sembolü olduğu yerler.

iPhone 13'üm yepyeni bir iPhone 15'ten çok da farklı görünmüyor. Mevcut renkler en büyük görünür değişiklik.

Her yıl iPhone daha hızlı bir çip, daha iyi bir kamera ve neredeyse hiç fark edilmeyen ya da muhtemelen can sıkıcı olan bazı donanım değişiklikleri iddia ediyor: Bir çentik! Dinamik bir ada! Ses girişinin kaldırılması.

Aslında, Verge'deki iyi insanlar iPhone 15'in Eylem Düğmesinin "yıllardır en önemli yeni iPhone özelliği" olduğunu söyledi. Eylem Düğmesi mi? Gerçekten mi?

Bilmeyenler için Action Button (Eylem Düğmesi) telefonun yan tarafında "zil sesini kapatma" düğmesinin yerini alan ve el fenerini açmak gibi bir işlevi yerine getirmek üzere programlanabilen bir düğmedir. Eğer telefonun en önemli yeni özelliği buysa, bu beni çok şaşırttı.

Android'de uzun yıllardır olan özellikler iOS 17 ile ancak geldi

iOS 17'ye gelince, en iyi özelliklerin çoğu bir süredir Google ve Samsung cihazları tarafından kullanılıyor ve beğeniliyor. Sesli mesaj kaydedilirken gerçek zamanlı deşifre gösteren canlı sesli mesaj? Android'de 2015'ten beri var.

Etkileşimli ana ekran widget'ları mı? Android on yıldan uzun bir süredir bunlara sahip.

Telefonunuzu geceleri veya şarj olurken büyük tip bir dijital saate veya fotoğraf çerçevesine dönüştüren Standby? Bir telefonun yerleştirildiğinde faydalı bilgiler göstermesi pek de yeni bir şey değil.

Evcil hayvanlarınızın fotoğraflarını mı arıyorsunuz? Google Fotoğraflar kullanıcıları yıllardır bunu rahatça yapabiliyor. (bu arada Google Fotoğraflar iOS'ta da oldukça iyi çalışıyor).

Avrupa'nın zorlamasıyla USB-C'ye geçiş

iPhone 15 için yeni donanım portu olarak pazarlanan USB-C'yi de unutmayalım. Endüstri standardı USB-C'ye geçiş Apple'ın kendi tercihiyle eklediği bir özellik değil, Avrupa Birliği'nin zorlamasıyla gerçekleşti.

Devam edebilirim ama sanırım ne demek istediğimi anladınız. Bir ürün sizin için yeniyse tekrar değildir. Apple sadece son model bir Android amiral gemisi cihaz kullanmadıysanız yenilikçi geliyor.

Apple saatinizde WhatsApp mı istiyorsunuz? Bunu unutun. Bir iPhone'u her biri kendi Apple hesabına sahip birden fazla kişi arasında paylaşmak mı istiyorsunuz? Desteklenmiyor. Hem iOS hem de Android olgun ve sofistike platformlar olsa da, Apple'ın Android'in gerisinde kaldığı durumlar da var.

Apple donanımı durgunlaşırken, Google önemli adımlar attı. Pixel Tablet, aynı zamanda bir hoparlör olan bir şarj yuvası içeriyor. Yerleştirildiğinde, tablet tam bir akıllı ekranla açılıyor ve her zaman şarjlı ve açmak istediğinizde hazır olmasını sağlıyor.

Google Pixel Fold, kapalıyken harika bir akıllı telefon olarak kullanma becerisini dengelerken, açıldığında iPad mini boyutlu bir tablete dönüşüyor. Artık kimse iPhone'uma bakmak istemiyor. Pixel Fold o kadar dikkat çekiyor ki, etrafımda toplanan insanlara tam olarak tanıtmak için zamanım olmadığı sürece halka açık yerlerde açmaktan kaçınmaya çalışıyorum. Bu arada Samsung, daha büyük Galaxy Z Fold 5 ve daha küçük Galaxy Z Flip 5 olmak üzere iki versiyon sunuyor.

Yenilikçi olan Apple değil Google ve Samsung

Donanım inovasyonunun sınırlarını zorlayanlar Apple değil, Google ve Samsung.

Apple'ın yaptığı tek şey, duvarlarla çevrili bahçesinin bariyerlerini daha da yükseltmek oldu. Yakın zamanda öğrendiğim üzere, iPhone'dan Android bir cihaza fotoğraf aktarmak gibi basit bir işlem tam bir hayal kırıklığı olabiliyor. Apple Photos, Google Photos ile kolayca paylaşılamıyor.

Elbette bir iPhone'un kapısındaki en büyük kilit olan iMessage'ı ve Apple'ın birlikte çalışabilirlik standardını desteklemeyi reddetmesini de unutmayalım.

Acımasız App Store kurallarını aşmak için kendi seçtiğiniz bazı uygulamaları yüklemek mi istiyorsunuz? Hayır, bunu yapamazsınız. Bir de Apple'ın uzun zaman önce söz verdiği Facetime'ı açık bir standart olarak yayınlamak gibi hiç gerçekleşmeyen şeyler var. Ya da Google'ı, kullanıcıların takip edilip edilmediklerini anlayabilmeleri için birlikte çalışabilir bir Bluetooth izleme özelliğini ertelemeye zorlamak. Apple'ın iOS kullanıcılarını iOS'ta tutabilmesi için sektöre verdiği sözler tutulmadı.

Apple sizi her ne kadar aksi yönde ikna etmek istese de, iPhone 13 ile 15 arasındaki seçim gerçekten de Coca Cola ile Pepsi arasındaki seçim kadar zor. Her iki tarafta da fanatikler olabilir ama çoğu insan için bunun bir önemi yok. Apple'a sadık olan ve bu nedenle Android ile ilgilenmeyenlere gelince, şunu düşünün: Apple, Steve Jobs'un meşhur sözünde olduğu gibi Farklı Düşünenler için değildir. Aynı düşünen kitlesel bir pazar içindir.

İlgili Haberler