Arçelik’ten ilk çeyrekte 1 milyar 166 milyon TL’lik net kâr

Arçelik’ten ilk çeyrekte 1 milyar 166 milyon TL’lik net kâr

Arçelik, 2022 yılının ilk çeyreğinde piyasa beklentilerinin hafif üzerinde 1 milyar 166 milyon TL net dönem kârı elde etti. Şirketin kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterdi.

A+A-

Arçelik, 2022 yılına ait konsolide bilançosunu Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi.

Şirket, 2022 yılının ilk çeyreğinde piyasa beklentilerinin hafif üzerinde 1 milyar 166 milyon TL net dönem kârı elde etti. Buna göre, Arçelik'in kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterdi.

Bloomberg HT'nin haberine göre Arçelik'in yılın ilk çeyreğinde, çeyreksel ve yıllık fiyat artışları TL’deki değer kaybı ve inorganik büyümenin katkısı ile net satışları 28,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin brüt kâr marjı yüzde 30,8 seviyesinde gerçekleşirken, fiyat artışları ve çeyreksel kapasite kullanım oranındaki artış brüt kâr marjını destekledi. Arçelik’in 1. çeyrekte FAVÖK marjı, yüzde 10,6 ile geçen yılın aynı dönemine göre 4 bp gerilerken, bir önceki çeyreğe göre 1.2 bp yükseldi.

Şirketin Türkiye satış büyümesi yıllık yüzde 79, çeyreksel bazda yüzde 42 artışla 8.379 milyon TL oldu. Toplam gelir içerisinde yüzde 27 payı olan Avrupa’da ise; esas olarak fiyat artışları ve inorganik gelir katkısı ile euro bazında yıllık yüzde 8 gelir artış yaşandı.

Beko, artan pazar payı ile İngiltere'de liderliğini sürdürdü ve 2A22'de 2021 yıl sonuna göre iyileşen de fiyat endeksi ile İspanya'da 1. sıraya yükseldi. Satışların coğrafi kırılımı ise Türkiye yılın ilk çeyreğinde yüzde 30’la, Batı Avrupa yüzde 27 ile yine ilk iki sırayı aldı.

Şirketin yayımladığı finansal sonuçlara göre, Şubat sonuna kadar istikrarlı seyreden hammadde piyasa fiyatları savaş sonrası artmaya başladı. Böylece hem ortalama metal fiyatları hem de plastik fiyatları endeksinde ciddi yükseliş görüldü.

Şirketin 2022 yılına dair beklentileri ise ciro tarafında, Türkiye’de yaklaşık yüzde 60, uluslararası yüzde 25 şeklinde oluştu. Konsolide ciro büyümesinin ise yüzde 80 üzerinde beklendiği açıklandı. Diğer taraftan, şirketin FAVÖK marjı bir önceki bilanço dönemine paralel yüzde 10,5 civarında öngörüldüğü belirtildi. Aynı şekilde şirketin yatırım harcamalarının ise yaklaşık 220 milyon euro seviyesinde olması bekleniyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler