Arjantin enflasyonu kontrol etmek için faizi 10 puan artırdı

Arjantin enflasyonu kontrol etmek için faizi 10 puan artırdı

Arjantin, yüzde 104'e ulaşan enflasyonu kontrol etmek için faizi yüzde 91'e yükseltti

A+A-

borsatek.com - Arjantin Merkez Bankası, yüksek enflasyonla mücadele ve değer kaybeden peso para birimini döviz karaborsasında dengelemek amacıyla gösterge faiz oranını 10 puan artırarak %91'e çıkardı. Bu artış, Ağustos 2019'daki piyasa çöküşünden bu yana gerçekleşen en büyük faiz artırımı oldu.

Merkez Bankası (BCRA), geçen hafta %104'e ulaşan enflasyonu dizginlemek için faiz oranını 300 baz puan artırarak %81'e yükselttikten sonra bu adımı atarak, enflasyonla mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduğunu gösterdi.

Karaborsada peso para birimi faiz artışı haberinin ardından dolar karşısında değer kazanarak 463'e geriledi. Karaborsadaki fiyat yine de 222 olan kurun oldukça üstünde. Yüksek faiz oranları, tasarruf sahiplerine pesoda fonlarını tutma teşviki sunarak yerel para birimini güçlendirse de fakat borçlanma ve ekonomik büyüme üstünde baskı yaratacak.

Uzmanlar faiz artış kararını "umut verici ancak geç alınmış bir karar," olarak değerlendirdi

Önemli bir küresel tarım ve sığır eti üreticisi olan Arjantin'de Mart ayında enflasyon %104'ü aştı. Analistler fiyatların bu yıl %110 ila %130 arasında artacağını öngörüyor. Peso para birimi de dolar karşısında hızla değer kaybetmeye devam ediyor.

Güney Amerika'daki ülke, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 44 milyar dolarlık bir kredi programı yürütüyor

İlgili Haberler