Arjantin'de enflasyon yüzde 109'u bulurken vatandaş biftekten vazgeçemiyor

Arjantin'de enflasyon yüzde 109'u bulurken vatandaş biftekten vazgeçemiyor

Arjantinliler yüzde 109 enflasyon baskısına rağmen daha fazla biftek ızgara yapıyor, mutfağında geleneğini bozmuyor.

A+A-

Rosario tahıl borsasının Cuma günü yayınladığı bir rapora göre, Arjantinlilerin 2023 yılında son beş yılın en çok sığır eti tüketen ülkesi olması ve %109'luk enflasyonun gıda fiyatları üzerindeki acı verici etkisine rağmen ülkenin kişi başına 1 numaralı biftek tüketicisi olma unvanını sürdürmesi bekleniyor.

"Asado" barbekülerinin mutfak kültürünün önemli bir parçası olduğu ve et lokantalarının şehrin sokaklarını süslediği bu büyük sığır eti üreticisi, son yıllarda fiyatların yükselmesi ve müşterilerin daha ucuz olan tavuk ve domuz etine yönelmesiyle sığır eti tüketiminin düştüğünü gördü.

Ancak, dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birinin harcama gücüne büyük zarar vermesine rağmen bu durum kısmen tersine dönüyor gibi görünüyor. Analistler enflasyonun yıl sonuna kadar %130'a ulaşabileceğini tahmin ediyor.

"Her şeye rağmen geleneksel asado, yerel gastronomi geleneğinin temel taşlarından biri olmaya devam ediyor ve Arjantin sofralarının vazgeçilmezi." diyen Rosario tahıl borsası, bu yıl sığır eti tüketiminin kişi başına 53,1 kilogram olacağını belirtti.

Borsa, sığır eti ile domuz eti ve tavuğun göreli maliyetinin 2021'den bu yana düştüğünü, ancak tarihsel ortalamaya kıyasla yüksek kaldığını belirtti. Brüt maaşlar da 2021'e kıyasla biraz daha yüksek olsa da yine tarihsel ortalamaların altında kaldı.

Et tüketiminde sığır eti oranı iki yıl önceki %44 seviyesinden bu yıl %46'ya yükselmiştir. Bununla birlikte, sığır eti miktarı ve payı hala kişi başına 68 kg ve son yirmi yılda %70'in üzerinde olan zirvelerin çok altında.

Verilerdeki son artış, 1991'den bu yana görülen en yüksek enflasyon oranı nüfusun yaklaşık %40'ını yoksulluğa itmiş olsa da sığır etinin Arjantin kültüründeki öneminin altını çiziyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler