Aşırı sıcaklar havayolu şirketlerini vurdu yakıt maliyeti fırladı

Aşırı sıcaklar havayolu şirketlerini vurdu yakıt maliyeti fırladı

ABD'nin bazı bölgelerini vuran yüksek sıcaklıklar, havayolu şirketlerini en çok etkilenen şehirlerdeki operasyonlarını ayarlamaya zorluyor, uçakların çalışmasına yardımcı olmak için yakıt veya bagajı azaltıyor ve bazı durumlarda yolcuları uçaktan atıyor.

A+A-

Allegiant Travel Co. şirketinin bir birimi olan Allegiant Airlines, ABD'nin güneybatısındaki sıcaklıklar rekor kırmaya devam ederken yolcu güvenliği veya konforu için bir tehdit varsa uçuşları erteleyeceğini söyledi. Ulusal Hava Servisi verilerine göre, Allegiant'ın merkezinin bulunduğu Las Vegas'ta aşırı sıcak uyarısı Pazar gününe kadar uzatıldı ve sıcaklıklar 30 Haziran'dan bu yana 38C'nin üzerinde seyrediyor.

Yüksek sıcaklıklar havayı daha az yoğun hale getirerek motor performansını ve belirli bir hızda üretilen kaldırma miktarını azaltıyor. Bu da genellikle yeterli kaldırma kuvveti üretmek için daha düşük kalkış ağırlıkları ve daha uzun kalkış mesafeleri gerektiği anlamına geliyor. Sonuç olarak, taşıyıcılar uçakların ağırlıklarını azaltmak zorunda kalıyor.

17 Temmuz'da Delta Air Lines Inc. yolcuları, sıcakta uçağın ağırlığıyla ilgili sorunların gecikmelere yol açması üzerine Las Vegas'tan Atlanta'ya giden bir uçaktan gönüllü olarak indiler.

Delta Cuma günü yaptığı açıklamada, "Aşırı sıcakların uçaklar üzerindeki operasyonel etkilerini ele almak için, ağırlık ve dengeyi hesaba katmak için daha az yakıt yüklemek ve gerektiğinde rota boyunca yakıt ikmali planlamak da dahil olmak üzere ek protokoller uygulamaya konuldu" dedi.

Uçaklar kapıdayken harici soğutma ünitelerine bağlanır, ancak aşırı sıcaklar bu ünitelerin iyi çalışmasını engelleyebilir. Kapıdan çıktıklarında, çoğu durumda motorlara emilen hava soğutulur ve daha sonra kabinde dolaştırılır; bu sistem uçak pistte rölantideyken ideal değildir.

American Airlines Group Inc. uçaklara bağlı jet köprülerinde soğutulmuş hava olduğundan emin olmak için ekstra adımlar attığını söyledi. İcra Kurulu Başkanı Robert Isom Perşembe günü yaptığı bir konferans görüşmesinde, American'ın motorlar kapalıyken uçak içi sistemleri çalıştıran yardımcı güç ünitelerine de erken bakım yaptığını söyledi.

"Yüksek sıcaklıklarla ilgili çok az sayıda sapma ve gecikme yaşamış olsak da, uyguladığımız plan önemli bir etkiden kaçınmamızı sağladı" diyen Amerikalı bir sözcü, taşıyıcının ağırlık kısıtlamalarından kaçınmak için çalışma planını değiştirdiğini de sözlerine ekledi.

Delta, American ve United Airlines Holdings Inc. havaalanı rampası çalışanlarının, bagaj taşıyıcılarının ve dışarıda çalışan diğer kişilerin daha sık mola verdiklerini, ek su tedarik ettiklerini, gölgelik alanlara veya klima ve serinletici havlulara erişim sağladıklarını söyledi.

Sıcaklar haftalardır devam ediyor ve ABD'nin güneybatısının büyük bölümünde hafta sonu boyunca devam etmesi bekleniyor. En yüksek sıcaklığın 16 Temmuz'da 47C'ye çıktığı Las Vegas'ın yanı sıra Phoenix 19 ve 20 Temmuz'da 48 C'ye ulaştı ve 14 Haziran'dan bu yana aşırı sıcaklar sürüyor.

Phoenix'te 2017 yazında yaşanan aşırı sıcaklar, başta küçük bölgesel jetler ve eski uçaklar olmak üzere bazı uçuşların iptal edilmesine neden olmuştu.

İlgili Haberler