Arz sıkıntısı başlıyor petrol fiyatları yılın ikinci yarısı yükselecek

Arz sıkıntısı başlıyor petrol fiyatları yılın ikinci yarısı yükselecek

IEF Genel Sekreteri, Çin ve Hindistan'dan gelen talep arttıkça petrol piyasalarının 'ciddi sorunlarla' karşı karşıya kalacağını söyledi.

A+A-

Uluslararası Enerji Forumu (IEF) Genel Sekreteri'ne göre, arzın talebi karşılamakta zorlanması nedeniyle petrol fiyatları yılın ikinci yarısında yükselecek.

Uluslararası Enerji Forumu Genel Sekreteri Joseph McMonigle, petrol talebinin hızla Covid öncesi seviyelere geri döndüğünü, ancak arzın bunu yakalamakta daha zorlandığını söyledi ve şu anda fiyatları ılımlılaştıran tek faktörün yaklaşan resesyon korkusu olduğunu sözlerine ekledi.

McMonigle, Cumartesi günü Hindistan'ın Goa kentinde önde gelen 20 sanayi ekonomisinden (G20) enerji bakanlarının katıldığı bir toplantı sırasında CNBC'ye verdiği demeçte, "Dolayısıyla, bu yılın ikinci yarısında, arzı karşılama konusunda ciddi sorunlar yaşayacağız ve sonuç olarak fiyatların buna tepki verdiğini göreceksiniz" dedi.

McMonigle petrol fiyatlarındaki artışı dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin ve Hindistan'dan gelen talep artışına bağlıyor.

Genel Sekreter, "Hindistan ve Çin'in toplamı bu yılın ikinci yarısında günde 2 milyon varillik bir talep artışı yaratacak" dedi.

Petrol fiyatlarının bir kez daha varil başına 100 dolara çıkıp çıkmayacağı sorulduğunda, fiyatların halihazırda varil başına 80 dolar seviyesinde olduğunu ve potansiyel olarak buradan daha yükseğe çıkabileceğini belirtti.

McMonigle "Envanterde çok daha keskin düşüşler göreceğiz, bu da piyasaya talebin kesinlikle arttığına dair bir sinyal olacak. Dolayısıyla fiyatların buna tepki verdiğini göreceksiniz" diyor.

Ancak McMonigle, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin - topluca OPEC+ olarak biliniyor - dünyanın sonunda "büyük bir arz-talep dengesizliğine" yenik düşmesi halinde harekete geçip arzı artıracağından emin.

McMonigle "Talep konusunda çok dikkatli davranıyorlar. Talebin arttığına dair kanıt görmek istiyorlar ve piyasadaki değişikliklere duyarlı olacaklar." dedi.

 Eylül vadeli Brent ham petrolü en son Cuma kapanışında varil başına 81,07 dolardan işlem görürken, Eylül teslimatlı West Texas Intermediate ham petrolü işlem gününü 76,83 dolardan tamamladı.

McMonigle sıvılaştırılmış doğal gaz piyasası hakkında da konuştu ve Avrupa'nın enerji piyasasındaki istikrarı 2022'de beklenenden daha sıcak geçen kışa bağladı.

McMonigle "Hava durumu muhtemelen olabilecek en şanslı şeydi" dedi, ancak "sadece bu kış değil, önümüzdeki birkaç kışın da çalkantılı geçebileceği" uyarısında bulundu.

Küresel politika yapıcıların LNG fiyatları düştü diye kayıtsız kalamayacağını ve ışıkların yanmaya devam etmesini sağlamak için yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

McMonigle, bir zamanlar "fısıldanan" enerji güvenliğinin artık G20 gibi zirvelerin ana odağı haline geldiğinin sinyalini verdi.

"Enerji dönüşümünü kesinlikle sürdürmek zorundayız ve tüm seçenekler masada olmalı" diyen McMonigle, enerji piyasalarındaki fiyatların ve dalgalanmaların yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı.

McMonigle "Eğer kamuoyu enerji piyasalarındaki yüksek fiyatları ve dalgalanmaları iklim politikalarına ya da enerji dönüşümüne bağlamaya başlarsa, kamuoyu desteğini kaybedeceğimizden endişe ediyorum" dedi ve ekledi:

"Enerji dönüşümünü mümkün kılmak için halktan pek çok zor ve zorlu şey yapmasını isteyeceğiz. Onları yanımızda tutmamız gerekiyor."

İlgili Haberler