ABD sondaj çalışmalarını kıstıkça petrol şirketlerinin kazançları eridi

ABD sondaj çalışmalarını kıstıkça petrol şirketlerinin kazançları eridi

Petrol sahası hizmetleri grupları, şirketlerin petrol ve gaz sondajını azaltması nedeniyle ABD'nin şeyl bölgesindeki faaliyetlerin yavaşlamasının baskısını hissediyor.

A+A-

Sondaj kuyularından yol yapımına kadar sektörün angarya işlerinden sorumlu olan dünyanın en büyük petrol sahası hizmetleri sağlayıcıları, azalan talep nedeniyle bu hafta Kuzey Amerika gelirlerine darbe vurduğunu bildirdi.

Liberty Energy'nin CEO'su Chris Wright, şeyl kayalarını patlatmak için kullanılan hidrolik çatlatma ekipmanlarının ülkedeki en büyük tedarikçilerinden biri olan Denver merkezli Liberty'nin, "müşterilerimizin planlanan iş azaltmaları daha büyük olursa" yılın ikinci yarısında çatlatma filolarının sayısını azaltabileceğini de sözlerine ekledi.

Petrol ve gaz endüstrisinin sağlığı için bir gösterge olarak görülen petrol sahası hizmetleri sağlayıcılarının işlerindeki düşüş, Teksas'ın batısından Kuzey Dakota'ya kadar uzanan Amerika'nın enerji merkezlerindeki faaliyetlerdeki yavaşlamanın son işareti.

Sahadaki sondaj kuleleri ve kazı ekiplerinin sayısı geçen yılın sonlarından bu yana sürekli olarak düştü. Ekipmanlar yangından mal kaçırırcasına elden çıkarıldı ve Dallas Merkez Bankası tarafından kısa süre önce yapılan bir anket, koronavirüs pandemisinin derinliklerinden bu yana en zayıf hissiyatı rapor etti.

SLB, Baker Hughes ve Halliburton olmak üzere üç büyük uluslararası petrol sahası hizmetleri grubunun her biri bu hafta ikinci çeyrekte Kuzey Amerika'daki işlerinde yavaşlama olduğunu bildirdi.

Üç şirket arasında ABD kara pazarına en fazla maruz kalan Halliburton'un Kuzey Amerika gelirleri, Meksika Körfezi'ndeki güçlü açık deniz pazarına rağmen hidrolik kırma faaliyetlerinin azalması nedeniyle yüzde 2 oranında düştü.

Baker Hughes'un CEO'su Lorenzo Simonelli, "Kuzey Amerika'daki ortam dengelendi ve bazı müşterilerin, özellikle basınçlı pompalama gibi daha emtialaşmış pazarlarda indirim talep ettiklerini duyuyoruz" dedi.

Yavaşlama, son iki yılda sondaj çalışmalarında artışa neden olan özel operatörlerin birçoğunun ya daha büyük rakipler tarafından yutulması ya da envanterlerinin tükenmesiyle ortaya çıktı. Halka açık gruplar, Wall Street'in sıkı bir sermaye disiplini rejimi dayatması ve fazla nakdin hissedarlara iade edilmesini talep etmesi nedeniyle zaten geri çekiliyordu.

Zayıf emtia fiyatları sorunu daha da derinleştirdi. Brent ham petrolü Cuma günü varil başına 80 doların biraz altında, geçen yıldan bu yana üçte birinden fazla düşüş gösterdi. Bu arada ABD gaz fiyatları da bir yıl önce İngiliz termal birimi başına 6 doların üzerindeyken 3 doların altına düştü.

Raymond James'te analist olan Jim Rollyson, "Özel operatörlerin büyümesindeki yavaşlama ve gaz piyasasındaki zayıflama sonunda kule sayısını düşürdü" dedi.

Hizmet grupları, artan uluslararası ve açık deniz talebinin şeyl bölgesindeki düşüşü dengeleyeceğine güveniyor. ABD'deki hidrolik kırma işinin büyük bölümünü 2020'de elden çıkardıktan sonra işinin yaklaşık yüzde 20'sini Kuzey Amerika'da yapan SLB, uluslararası ivmenin arttığını söyledi.

Daha önce Schlumberger olarak bilinen şirketin CEO'su Olivier Le Peuch bu hafta analistlere verdiği demeçte, "SLB'nin küresel erişimi bizi son zamanlarda Kuzey Amerika'da gördüğümüz gibi bölgesel dalgalanmalardan koruyor" dedi ve ekledi: "Ölçekli basınçlı pompalamaya maruz kalmamanın ilerlemeye devam etmemizi ya da diğer bazı faaliyet düşüşlerini tamponlamamızı sağladı."

Halliburton'un patronu Jeff Miller, yılın ikinci yarısında talebin zayıflamaya devam etmesini beklediğini, ancak gaz fiyatlarında beklenen artışın 2024'te işleri iyileştireceğini söyledi.

ABD petrol üretimi artmaya devam ederken, önümüzdeki 12 ay boyunca büyümenin günde sadece 200.000 varil olması bekleniyor; bu da 2018 ve 2019 yılları arasında ulaşılan 2 milyon varil/günlük artışın oldukça altında.

Üreticiler, fiyatlar yükselse bile yeni keşfettikleri disipline sadık kalmaya söz verirken, ülkenin kaya gazı devriminin zirvesindeyken olduğu gibi büyümenin juggernaut'u olmaya geri döneceğine dair çok az beklenti var.

Raymond James'den Rollyson "Eğer hala küresel petrol talebinin önümüzdeki yıllarda daha yüksek olacağına ve ABD'nin eskisi gibi büyümeyeceğine inanıyorsanız bu boşluk dolmak zorunda" diyor

Etiketler : , ,
İlgili Haberler