Asya borsaları Çin verilerinin etkisiyle yeni haftaya kötü başladı

Asya borsaları Çin verilerinin etkisiyle yeni haftaya kötü başladı

Asya hisseleri Çin'den gelen karışık ekonomik verilerin bazılarının korktuğu kadar kötü olmamasına rağmen Pekin'den büyük bir mali teşvik gelmemesinin piyasalarda yarattığı sabırsızlığı körüklemesiyle geriledi.

A+A-

Çin ikinci çeyrekte %0,5'lik tahminin üzerinde %0,8'lik bir ekonomik büyüme kaydederken, yıllık büyüme hızı beklenenden daha fazla yavaşlayarak %6,3'e geriledi.

Sanayi üretimi %4,4'lük artışla tahminleri aşarken, perakende satışlar %3,1'lik artışla tahminlerin bir tık altında kaldı. Bunun ardından hafta sonu açıklanan rakamlar Çin'de yeni konut fiyatlarının Haziran ayında değişmediğini ve bu yılın en zayıf sonucunu verdiğini gösterdi.

CBA ekonomisti Carol Kong konuyla ilgili "Veriler, Çin'in COVID sonrası patlamasının açıkça sona erdiğini gösteriyor. Daha yüksek frekanslı göstergeler Mayıs rakamlarına göre artış gösterse de hala kasvetli ve bocalayan bir toparlanma tablosu çiziyor ve aynı zamanda genç işsizliği rekor seviyelere ulaşıyor" dedi ve ekledi:

"Piyasalar halihazırda (teşviklere ilişkin) beklentilerini düşürmüş durumda ve bizim baz senaryomuz önemli bir paket olmayacağı yönünde."

Çin mavi çipleri %1,0 düşerken yuan bir miktar geriledi. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,2 düştü, ancak bu düşüş geçen haftaki %5,6'lık yükselişin ardından gerçekleşti.

Japonya Nikkei tatil nedeniyle kapalıydı, ancak vadeli işlemler %0,3 daha düşük işlem görüyordu.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri ve FTSE vadeli işlemlerinin her ikisi de %0,5 düştü. S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemlerinin her ikisi de %0,1 düştü, ancak bu düşüş geçen haftaki yüksek kazançların ardından gerçekleşti.

Tesla, bu hafta rapor verecek büyük teknoloji isimlerinden ilki olurken, yoğun bir kazanç programı Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Netflix'i içeriyor.

ABD perakende satış verilerinin otomatik satışlar hariç %0,3'lük bir artış göstermesi bekleniyor; bu artış yavaşlama eğilimini sürdürmekle birlikte piyasanın tercih ettiği yumuşak iniş temasına uyacak kadar sağlam.

JPMorgan ekonomistlerinden Michael Feroli, "Yıl sonuna doğru ılımlı bir daralma görmeye devam ediyoruz, ancak resesyonist olmayan bir dezenflasyona giden yol daha makul görünmeye başlıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fed yetkililerinin son enflasyon gelişmelerine sevinmesini bekliyoruz, ancak %4'ün altında işsizlik ve %4'ün üzerinde çekirdek enflasyonla zafer ilan etmek pervasızlık olur."

Sonuç olarak, piyasalar Fed'in bu ay %5,25-5,5 aralığında bir faiz artırımına gitme olasılığını %96 olarak görürken, Kasım ayına kadar bir faiz artırımına gitme olasılığı sadece %25 civarında.

Ayrıca Mart ayından başlamak üzere gelecek yıl için en az 110 baz puanlık gevşeme fiyatlandı ve iki yıllık tahvil getirileri geçen hafta 18 baz puan düştü.

Öngörülen bu politika gevşemesi, gelişmiş dünyanın geri kalanı için fiyatlanandan çok daha agresiftir ve ABD dolarının kuyruğunu döndürmesinin önemli bir nedenidir.

Dolar geçen hafta %2,4'lük bir kaybın ardından 138,45 Yen'e geriledi, ancak 137,25'lik dip seviyesinden hala yükseldi. Euro, geçen hafta %2,4 artarak 1,1096$ ile yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 1,1223$'da sabit kaldı.

Sterlin geçen hafta %1,9 artarak 1,3089$ seviyesine yükselirken, yatırımcılar haftanın ilerleyen günlerinde İngiltere'de açıklanacak olan enflasyon rakamlarını merakla bekliyor.

Dolar endeksi geçen hafta %2,2 değer kaybettikten sonra 99,989 seviyesinde seyretti.

Tahvil getirilerindeki düşüş, Nisan ayından bu yana en iyi haftasını geçiren getirisiz altını 1.952$'da destekledi.

Petrol fiyatları OPEC arzındaki kesintilerden de destek gördü ve ham petrol kar realizasyonuyla karşılaşmadan önce üç hafta üst üste değer kazandı. Libya'nın hafta sonu üretime yeniden başlaması da fiyatlar üzerinde baskı yarattı.

Brent 71 sent düşüşle varil başına 79,16 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 66 sent düşüşle 74,76 dolara geriledi.

İlgili Haberler