Asya borsaları haftanın ilk işlem günü gergin

Asya borsaları haftanın ilk işlem günü gergin

Asya borsaları Orta Doğu'daki gelişmeler ve kritik merkez bankası toplantıları öncesi haftaya karışık başladı

A+A-

Haftanın ilk ve Ekim ayının son işlem gününde, İsrail'in Gazze'ye müdahalesi, ABD, İngiltere ve Japonya'daki merkez bankalarının toplantıları öncesinde geniş bir çatışma endişesini artırdı ve Asya borsaları karışık bir seyir izledi.

Bu hafta aynı zamanda önemli borsalarda üçüncü çeyrek finansalların açıklanması devam ediyor. Apple, Airbnb, McDonald's, Moderna ve Eli Lilly & Co'nun bu hafta sonuçlarını açıklayacak. Şimdiye kadar pek iç açıcı olmayan sonuçlar, S&P 500'ü 4.117'deki düzeltme bölgesine geri çekilmeye zorladı.

BofA analistleri, "SPX önemli bir seviye olan 4.200'ü koruyamadığı için fiyat hareketi kötü; risk, bir ticaret rallisinden önce 200 haftalık hareketli ortalama olan 3.941'e yönelmesi" dedi.

Pazartesi günü erken saatlerde, S&P 500 vadeli işlemleri %0,3 artışla 4.151'e yükselirken, Nasdaq vadeli işlemleri %0,5 arttı. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 düştü ve FTSE vadeli işlemleri yatay seyretti.

Risk iştahı, İsrail'in İran destekli Hamas militanlarına karşı üç haftadır sürdürdüğü savaşın kendi ifadesiyle "ikinci aşamasında" Gazze'nin ana şehrini kuşatmaya başlamasıyla azaldı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi, geçen hafta bir yılın en düşük seviyesini görerek %0,2 geriledi. Çin mavi çipleri %0,1 yükseldi.

China Evergrande Group'un hisseleri, Hong Kong Yüksek Mahkemesi'nin borçlarını ödeyememesinden yaklaşık iki yıl sonra, zor durumdaki emlak geliştiricisine karşı bir tasfiye dilekçesini görüşmesiyle Pazartesi günü %20 düştü.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Salı günü tamamlanacak iki günlük politika toplantısının ardından getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikasında değişikliğe gidebileceği spekülasyonu nedeniyle Japonya'nın Nikkei hisseleri %1,1 düştü.

Birçok analist merkez bankasının enflasyon tahminini %2,0'ye yükseltmesini bekliyor ancak tahviller üzerindeki piyasa baskısı karşısında YCC'den vazgeçip geçmeyeceğinden emin değil.

Piyasa borçlanma maliyetlerindeki keskin artış, analistleri Federal Rezerv'in bu haftaki politika toplantısında sabit kalacağına ikna etmiş durumda. analistler politika faizinin %97 ihtimalle %5,25-5,5 seviyesinde kalacağını tahmin ediyor.

Piyasa ayrıca yıl ortasından itibaren 2024 yılı için 165 baz puanlık gevşemeyi de fiyatlamış durumda.

Getirilerdeki artışın 100 baz puanlık faiz artışına eşdeğer olduğunu tahmin eden Goldman Sachs analistleri, "Fed, uzun vadeli faiz oranlarındaki yükselişin yol açtığı finansal koşullardaki son sıkılaşmanın yeni bir artışı gereksiz kıldığı görüşü etrafında birleşmiş görünüyor" dedi.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam rakamlarına göre ABD'de Eylül ayındaki büyük artışın ardından Ekim ayında istihdam 188.000 kişi artacak, ancak ortalama kazançlardaki yıllık artış %4,2'den %4,0'a gerileyecek.

İngiltere Merkez Bankası'nın da bu hafta beklemede kalması bekleniyor ve piyasalar sıkılaştırmanın tamamen sona erme ihtimalini %70 olarak fiyatlıyor.

Dolar, geçen hafta 105,350 ile 106,890 arasında gidip geldikten sonra 106,580 seviyesinde sabit kaldı. Yen karşısında bir miktar değer kazanarak 149,74'e yükseldi, ancak geçen haftanın zirvesi olan 150,78'in altında kaldı.

Euro 1,0562 dolarda rölantide ve şu ana kadar aylık bazda neredeyse hiç değişmedi.

Emtia piyasalarında, altın ons başına 2.003$'da sabit kaldı. Petrol fiyatları, talebe ilişkin endişelerin Orta Doğu arzına yönelik risklere ağır basmasıyla, en azından şimdilik, gevşedi.

Brent 65 sent kayıpla varil başına 89,83 dolar olurken, ABD ham petrolü 77 sent düşüşle 84,77 dolara geriledi.

İlgili Haberler