Asya borsalarฤฑ, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Amerika Birleลik Devletleri ile ฤฐsrail’in ฤฐran ekseninde yรผrรผttรผฤรผ savaลฤฑn daha geniล bir coฤrafyaya yayฤฑlabileceฤi yรถnรผndeki endiลeleriyle pazartesi gรผnรผne belirgin kayฤฑplarla baลladฤฑ.
รzellikle Japonya Merkez Bankasฤฑ yetkililerinin รถnรผmรผzdeki aylarda faiz oranlarฤฑnฤฑn artabileceฤi yรถnรผnde verdiฤi sinyallerin ardฤฑndan Tokyo pay piyasalarฤฑ dรผลรผลlere รถncรผlรผk etti. Bรถlgesel piyasalar, teknoloji hisselerindeki kar satฤฑลlarฤฑnฤฑn ve yapay zeka sektรถrรผne dair artan tedirginliklerin etkisiyle Wall Street’in cuma gรผnkรผ zayฤฑf kapanฤฑลฤฑndan olumsuz etkilendi.
S&P 500 endeksi vadeli iลlemleri erken saatlerde hafif bir gerileme kaydederken, Asya borsalarฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn ฤฐran ile mรผzakerelerin olumlu ilerlediฤini aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan sadece sฤฑnฤฑrlฤฑ bir rahatlama yaลadฤฑ.
BOJ’un faiz sinyalleri Asya borsalarฤฑ รผzerinde baskฤฑ yaratฤฑyor

Japonya’da gรถsterge niteliฤindeki Nikkei 225 ve TOPIX endeksleri, yรผzde 3’รผn รผzerinde deฤer kaybederek Asya borsalarฤฑ arasฤฑnda en kรถtรผ performansฤฑ sergileyen pazarlar oldu. Japonya Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Kazuo Ueda, parlamentoda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada merkez bankasฤฑnฤฑn yenin hareketlerini yakฤฑndan izlediฤini belirterek, zayฤฑf para biriminden kaynaklanan ithalat maliyetlerindeki artฤฑลฤฑn daha fazla faiz artฤฑrฤฑmฤฑna davetiye รงฤฑkarabileceฤi deฤerlendirmesinde bulundu.
Ueda, dรถviz hareketlerini ve paritenin ekonomi รผzerindeki etkisini dikkatle inceleyerek para politikasฤฑnฤฑ uygun ลekilde yรถnlendireceklerini aรงฤฑkladฤฑ. Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ doฤrudan gelecekteki faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑna dair net bir tarih vermese de, aรงฤฑklamalar enflasyon ve bรผyรผme hฤฑzlandฤฑkรงa faizlerin yรผkseleceฤine dair daha รถnceki yetkili sinyalleriyle paralellik gรถsteriyor.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, sฤฑfฤฑr faiz politikasฤฑnฤฑn sona ermesinin kurumsal karlฤฑlฤฑklar รผzerinde yaratacaฤฤฑ daraltฤฑcฤฑ etkiyi fiyatlฤฑyor. Yendeki deฤer kaybฤฑnฤฑn ihracatรงฤฑ ลirketlerin gelirlerini kaฤฤฑt รผzerinde artฤฑrmasฤฑna karลฤฑn, enerji ithalatฤฑna baฤฤฑmlฤฑ Japon ekonomisinde รผretim maliyetlerinin kontrolden รงฤฑkma ihtimali risk iลtahฤฑnฤฑ tรถrpรผlรผyor.
Hanehalkฤฑ harcamalarฤฑndaki daralma eฤilimi, para politikasฤฑ yapฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑn รถnรผndeki en bรผyรผk zorluklardan biri olarak รถne รงฤฑkฤฑyor. Faizlerin yรผkselmesi durumunda ลirketlerin borรงlanma maliyetlerinde yaลanacak sฤฑรงrama, borsadaki hisse deฤerlemelerini doฤrudan tehdit ediyor. Piyasalar, Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn enflasyon hedeflerini tutturma รงabalarฤฑ ile ekonomik bรผyรผmeyi destekleme zorunluluฤu arasฤฑndaki ince รงizgide nasฤฑl ilerleyeceฤini yakฤฑndan takip ediyor. Asya borsalarฤฑ genelinde gรถzlemlenen satฤฑล baskฤฑsฤฑ, kรผresel fonlarฤฑn geliลmekte olan piyasalardan รงฤฑkฤฑล yaparak daha gรผvenli limanlara yรถnelmesine zemin hazฤฑrlฤฑyor.
Para politikasฤฑndaki sฤฑkฤฑlaลma adฤฑmlarฤฑnฤฑn zamanlamasฤฑ, bรถlge ekonomilerinin orta vadeli seyri aรงฤฑsฤฑndan kritik รถnem taลฤฑyor. Finansal analistler, Japonya’nฤฑn alacaฤฤฑ kararlarฤฑn tรผm Asya-Pasifik bรถlgesindeki sermaye akฤฑลlarฤฑnฤฑ yeniden ลekillendirme potansiyeline sahip olduฤunu vurguladฤฑ.

Endekslerdeki sert geri รงekilme, Asya borsalarฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn pozisyonlarฤฑnฤฑ yeniden gรถzden geรงirmelerine ve riskten kaรงฤฑnma stratejilerini devreye almalarฤฑna yol aรงtฤฑ. Otoritelerin sรถzlรผ yรถnlendirmelerinin piyasa volatilitesini artฤฑrdฤฑฤฤฑ aรงฤฑkรงa gรถrรผlรผyor.
Teknoloji hisselerindeki dรผลรผล ve petrol piyasasฤฑndaki tedirginlik
Amerika Birleลik Devletleri piyasalarฤฑndaki dรผลรผลรผ takip eden teknoloji hisseleri, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn kรขr realizasyonu ve yapay zeka sektรถrรผne yรถnelik beklentilerin sorgulanmasฤฑyla pazartesi gรผnรผ sert deฤer kayฤฑplarฤฑ yaลadฤฑ. Teknoloji ลirketlerinin aฤฤฑrlฤฑkta olduฤu Gรผney Kore’nin KOSPI ve Hong Kong’un Hang Seng endeksleri sฤฑrasฤฑyla yรผzde 3 ve yรผzde 1 oranฤฑnda gerilerken, benzer kayฤฑplar Nikkei รผzerinde de aฤฤฑr bir yรผk oluลturdu.
Asya borsalarฤฑ iรงindeki en bรผyรผk teknoloji devlerinden Gรผney Koreli bellek รงipi รผreticileri Samsung Electronics ile SK Hynix hisseleri sฤฑrasฤฑyla yรผzde 2,5 ve yรผzde 4,8 oranฤฑnda geriledi. ฤฐlgili ลirketler, Google’ฤฑn yeni bir sฤฑkฤฑลtฤฑrma algoritmasฤฑ tanฤฑtmasฤฑnฤฑn uzun vadeli yapay zeka bellek talebinde belirsizlik yaratmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan geรงen haftadan beri sรผregelen derin kayฤฑplarฤฑnฤฑ geniลletmiล oldu. Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk arama motorunun bellek kullanฤฑmฤฑnฤฑ azaltan donanฤฑmsal รงรถzรผmler sunmasฤฑ, รงip รผreticilerinin gelecekteki gelir projeksiyonlarฤฑnฤฑ temelden sarsฤฑyor.
Sektรถrde yaลanan satฤฑล dalgasฤฑ daha geniล รงaplฤฑ รงip รผretim hisselerine de yansฤฑrken, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar yapay zeka destekli iyimserliฤin yฤฑllarca sรผren gรผรงlรผ kazanรงlar getirmesinin ardฤฑndan teknoloji hisselerinde elde ettikleri karlarฤฑ gรผvence altฤฑna almayฤฑ tercih etti. Teknoloji dฤฑลฤฑndaki sektรถrlerde ise, Asya borsalarฤฑ ฤฐran savaลฤฑnฤฑn getirdiฤi belirsizliklerin altฤฑnda ezilmeye devam ediyor.
Donald Trump gรถrรผลmelerin sรผrdรผฤรผnรผ ve bir anlaลmanฤฑn yakฤฑn olabileceฤini ifade etti, ancak detaylฤฑ veya net ipuรงlarฤฑ sunmadฤฑ. Hafta sonu Yemen merkezli Husi grubunun ฤฐsrail’e saldฤฑrmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Orta Doฤu’daki dรผลmanlฤฑklar yeni bir boyuta taลฤฑndฤฑ. Husilerin รงatฤฑลmalara doฤrudan katฤฑlฤฑmฤฑ, savaลta yeni bir cephe aรงฤฑlma ihtimalini gรผรงlendiriyor.
Pazartesi gรผnรผ yรผkseliลine devam eden petrol fiyatlarฤฑ, enerji kaynaklฤฑ enflasyon ve ekonomik bozulma endiลelerini daha da kรถrรผkledi. Enerji maliyetlerindeki artฤฑล, รผretim odaklฤฑ รงalฤฑลan uzak doฤu ekonomilerinin rekabet gรผcรผnรผ zayฤฑflatฤฑyor. Enflasyonist baskฤฑlarฤฑn yeniden alevlenmesi, kรผresel merkez bankalarฤฑnฤฑn faiz indirim dรถngรผsรผne baลlama ihtimalini zayฤฑflatฤฑyor.

Geliลmelerin ฤฑลฤฑฤฤฑnda รin’in ลanghay Shenzhen CSI 300 ve ลanghay Bileลik endeksleri dar bir bantta iลlem gรถrdรผ. Avustralya’nฤฑn ASX 200 endeksi yรผzde 0,8 oranฤฑnda deฤer kaybederken, Singapur’un Straits Times endeksi yatay seyretti. Hindistan’ฤฑn Nifty 50 endeksi ise sabah iลlemlerinde yรผzde 0,8 oranฤฑnda dรผลรผล kaydetti. Tedarik zincirlerindeki risklerin devam etmesi, Asya borsalarฤฑ รผzerinde kara bulutlarฤฑn dolaลmasฤฑna neden oluyor. Makroekonomik gรถstergelerdeki bozulma, sermaye piyasalarฤฑndan kaรงฤฑลฤฑ hฤฑzlandฤฑrฤฑcฤฑ bir etki yaratฤฑyor.
Yรผksek enerji fiyatlarฤฑnฤฑn ลirket bilanรงolarฤฑnda yaratacaฤฤฑ tahribat, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn en รงok odaklandฤฑฤฤฑ risk faktรถrlerinin baลฤฑnda yer alฤฑyor. Tรผm finansal metrikler, Asya borsalarฤฑ genelinde piyasalardaki oynaklฤฑฤฤฑn bir sรผre daha yรผksek seyredeceฤine iลaret ediyor.







